Retailerii de modă online au livrat anul trecut 2,9 miliarde de pungi de plastic către cumpărătorii europeni din şase pieţe de top, echivalentul a 7,8 milioane de pungi pe zi, accentuând decalajul dintre comerţul fizic şi cel online în eforturile de reducere a utilizării plasticului, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Mai multe ţări europene au introdus legislaţii pentru limitarea utilizării pungilor de plastic în retail-ul tradiţional - precum taxa pe pungile de plastic din Marea Britanie, implementată începând cu anul 2015. Cu toate acestea, odată cu orientarea cumpărătorilor către mediul online, tot mai multe pungi de plastic sunt folosite pentru e-commerce.
O analiză realizată de Development Economics, la solicitarea DS Smith, o companie International Paper, arată că, dintre marile economii europene, Marea Britanie utilizează acum cel mai mare număr de pungi de plastic pentru livrările e-commerce. Mai exact, anul trecut, aici s-au folosit cu 150 de milioane mai multe pungi de plastic decât în Germania, a doua cea mai mare piaţă.
În plus, estimările arată că utilizarea pungilor de plastic va creşte cu 47% până în 2030, pe măsură ce comenzile online pentru articole vestimentare devin din ce în ce mai numeroase. Astfel, până în 2030, 4,2 miliarde de pungi de plastic vor ajunge anual la consumatorii europeni, ceea ce înseamnă un total de 21,8 miliarde de pungi în următorii cinci ani.
Doar 7% dintre pungile utilizate în e-commerce-ul de modă din cele şase pieţe analizate sunt refolosite sau reciclate. Restul de 93% ajung la groapa de gunoi sau sunt incinerate - echivalentul a 2,6 miliarde de pungi doar anul trecut. Pe măsură ce e-commerce-ul creşte şi rata de reciclare rămâne scăzută, până în 2030, alte 3,8 miliarde de pungi de plastic vor ajunge anual în gropile de gunoi sau vor fi incinerate.
Stefano Rossi, CEO Divizia de Ambalaje la DS Smith, afirmă: "Prin colaborarea cu unele dintre cele mai mari branduri din lume, estimăm că am eliminat deja peste 1 miliard de piese din plastic în ultimii patru ani - dar trebuie să facem mai mult. Deşi tot mai multe cumpărături se fac online, retailerii e-commerce nu au reuşit să ţină pasul cu magazinele fizice în ceea ce priveşte înlocuirea pungilor de plastic. Brandurile precum Zalando au demonstrat că schimbarea este posibilă, dar există un obstacol: pur şi simplu nu sunt suficiente alternative din hârtie disponibile, iar industria noastră trebuie să facă mai mult pentru a le oferi.
Companiile pot fi tentate să prioritizeze costurile, dar utilizarea în continuare a plasticului vine cu un preţ - consumatorii nu îl mai vor, iar brandurile care ignoră acest aspect îşi riscă reputaţia. Considerăm că legislaţia poate şi trebuie să fie mai exigentă cu toţi - eliminarea treptată a anumitor tipuri de plastic ar contribui la crearea unui cadru echitabil care să încurajeze inovaţia, investiţiile şi concurenţa sănătoasă pentru a găsi alternative la plastic."
Unele branduri de modă online au făcut deja tranziţia. Zalando, cea mai mare platformă multi-brand de modă şi lifestyle din Europa, utilizează din 2020 pungi de expediere din hârtie, realizate din conţinut reciclat şi fibre virgine certificate FSC, în locul pungilor de plastic. Acest lucru a fost apreciat de clienţii săi:
David Fischer, Director Logistica Sustenabilă şi Ambalaje la Zalando, a declarat: "Trecerea de la plastic la pungi de hârtie pentru livrări a fost o schimbare majoră. După introducerea primelor noastre pungi din hârtie, satisfacţia clienţilor faţă de noul ambalaj a crescut cu 16 puncte procentuale de la un an la altul. Rata ridicată de acceptare ne oferă încredere că suntem pe drumul cel bun, în contextul în care pungile de hârtie sunt uşor de reciclat în majoritatea ţărilor europene.
Cu toate acestea, eliminarea plasticului de unică folosinţă rămâne un obstacol major pentru industria de e-commerce în atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate. Găsirea soluţiei perfecte este o provocare complexă, mai ales într-un peisaj în care alternativele sustenabile nu sunt încă scalabile sau nu îndeplinesc cerinţele minime din punct de vedere al sustenabilităţii şi fezabilităţii operaţionale."
Europenii susţin tranziţia către materiale mai uşor de reciclat. Aproape trei sferturi (74%) dintre locuitorii celor şase pieţe analizate doresc eliminarea pungilor de plastic acolo unde există alternative, iar peste două treimi (68%) dintre cumpărători preferă să primească produsele comandate în ambalaje din carton sau hârtie.
Jumătate dintre cumpărători spun că se simt vinovaţi de cantitatea de plastic folosită la ambalarea comenzilor lor şi consideră că responsabilitatea pentru reducerea utilizării plasticului revine companiilor de ambalaje (41%), retailerilor (36%) şi guvernelor (23%).
Mai mult de jumătate dintre cumpărători (55%) ar fi mai tentaţi să comande de la un retailer de modă care foloseşte ambalaje uşor reciclabile. Cumpărătorii din Polonia sunt cei mai dornici să primească livrările de îmbrăcăminte şi accesorii în ambalaje din hârtie sau carton (72%), comparativ cu britanicii (60%).
Oportunitatea de a răspunde cererii pentru ambalaje sustenabile este mai atractivă ca niciodată. Pentru a face faţă acestei cereri şi în parteneriat cu Ellen MacArthur Foundation, fiecare dintre cei 800 de designeri DS Smith a fost instruit în principii de design circular, pentru a evalua performanţa ambalajelor în ceea ce priveşte conţinutul reciclat şi reciclabilitatea - aspecte din ce în ce mai importante pentru cele mai mari branduri din lume.
Opinia Cititorului