Actualizare 21:42 Klemm: "Ţine de România să asigure un mediul de afaceri atractiv pentru investitorii americani"
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a afirmat astăzi că este treaba României să asigure atractivitate pentru investitorii americani.
"Un ambasador american poate face foarte puţine lucruri în materie de a convinge o companie americană să investească în România. Aceste decizii ţin de acţionarii companiilor americane. Pot să le încurajez să se uite atent la România, dar în final ţine de România să asigure că mediul de afaceri este atractiv pentru investitorii americani", a spus ambasadorul american la o întâlnire cu studenţii Universităţii din Bucureşti, potrivit unor surse din presă.
De asemenea, ambasadorul a precizat că liderii politici români de top i-au cerut să pună accentul pe dimensiunea economică dintre România şi SUA, nu doar din motive comerciale, dar şi strategice.
"Preşedintele şi premierul, de asemenea preşedinţii celor două Camere din Parlament, mi-au cerut să pun accentul pe această dimensiune a relaţie noastre bilaterale, dimensiunea economică. Partea română mi-a explicat că nu doar în termeni comerciali şi-ar dori mai multe investiţii americane în România - datorită impactului asupra pieţei muncii - dar văd acest lucru şi în termeni strategici. Prin investiţii americane mai mari care să acopere mai multe domenii ar creşte interesul strategic al SUA mai larg, nu doar în domeniul militar, dar şi comunitatea de afaceri în viitorul României", a mai spus Klemm.
(S.A.)
-----------
Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a susţine dezvoltarea forţelor militare române astfel încât să devină un aliat NATO şi mai puternic, a afirmat astăzi ambasadorul SUA în ţara noastră, Hans Klemm.
Acesta a vorbit despre provocările din prezent ale Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, despre implicaţiile financiare ale ţărilor NATO, dar şi despre summitul care va avea loc în iulie la Varşovia.
"SUA fac eforturi pentru a ajuta forţele militare române să îşi dezvolte competenţele, pentru a fi un aliat NATO şi mai capabil. Facem acest lucru prin intermediul a două procese: asistenţa în ceea ce priveşte securitatea şi întâlnirile dintre reprezentanţi ai celor două armate. Numai în anul fiscal 2015 am investit peste 50 de milioane de dolari americani în programele de asistenţă de securitate. În acelaşi timp, am organizat peste 130 de training-uri de specialitate", a declarat ambasadorul, potrivit unor surse din media.
El a precizat că, în prezent, ameninţările la adresa Alianţei sunt diverse.
"Ameninţările sunt mult mai complexe decât în perioada Războiului Rece sau oricând în trecutul recent. În primul rând, există Rusia şi acţiunile Rusiei - în Ucraina şi în alte părţi - şi mesajul transmis de expansiunea militară agresivă a Moscovei şi exerciţiile militare, multe realizate fără o transparenţă care să liniştească vecinii acestei ţări", a spus Klemm.
Ambasadorul a punctat că aceste gesturi ale Rusiei sunt "îngrijorătoare" mai ales la nivel regional.
"Dezvoltarea militară a Rusiei în zona Mării Negre este îngrijorătoare în mod special aici, în România. Strategia militară a Rusiei în această zonă pare că include (...) abilitatea de a refuza altora accesul la Marea Neagră, în caz de nevoie. (...) Potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru flota sa de la Marea Neagră, până în 2020, adică aproape 1,3% din Produsul Intern Brut al României. România va atinge curând pragul de a cheltui 2% din PIB pentru dezvoltarea militară. Rusia, doar în Marea Neagră, doar pentru forţele navale, este dispusă să cheltuiască 1,3% din PIB-ul României", a spus Hans Klemm.
El a vorbit şi despre unitatea şi angajamentul statelor aliate NATO de a se apăra în cazul unei agresiuni.
"Ritmul rapid al activităţilor militare ale SUA şi NATO în regiune este un răspuns la acţiunile Rusiei; paşii NATO sunt gândiţi în spiritul transparenţei, vor fi publici şi vor fi anunţaţi. Mesajul nostru este clar: articolul 5 din Tratatul NATO este de neclintit", a declarat ambasadorul.
Hans Klemm s-a întâlnit astăzi cu studenţi ai Universităţii din Bucureşti, unde a susţinut discursul "NATO in the 21st Century".