HAOS ÎN PIAŢA ASIGURĂRILOR Întrucît asigurătorii nu îi transmit date corecte, CSA vrea să îi aducă pe asiguraţi la Poliţie

Alexa Trandafir
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 martie 2005

Persoanele asigurate care, din diferite motive, nu au fost înregistrate în baza de date CEDAM cu date corecte - erori imputabile societăţilor de asigurare - vor fi convocate de către organele de poliţie ca să îşi clarifice situaţia. Aceasta este decizia comunicată ieri de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, care invocă Ordonanţa de Urgenţă nr.189/2005.

Afirmaţiile din comunicatul de presă al CSA arată că pe piaţa asigurărilor este pur şi simplu haos: societăţile de asigurări nu au furnizat datele corecte către organul de supraveghere a pieţei, iar CSA nu are instrumente de coerciţiune asupra acestor societăţi. Ca urmare, CSA a găsit de cuviinţă să îi cheme la Poliţie pe asiguraţi, care nu sînt în nici un fel responsabili pentru înregistrările realizate de societăţile de asigurări şi modul în care acestea le transmit către organele de control. În mod logic, asiguraţii au doar datoria să îşi plătească la timp primele de asigurare şi nu pot fi făcuţi răspunzători pentru relaţiile dintre societăţile de asigurare şi Comisia care le supraveghează.

Comunicatul CSA continuă în aceeaşi notă: "Dacă aceştia (n.r. asiguraţii) sînt în deplină legalitate, avînd şi poliţa corespunzătoare, vor fi trimişi către societăţile de asigurare unde vor trebui să prezinte documentele respective, societăţile de asigurare rămînînd răspunzătoare pentru modul în care îşi tratează asiguraţii".

Ce se va întîmpla în viitor, Comisia ştie foarte clar şi ne transmite în scris, cităm ad literam din comunicatul său de presă: "S-a făcut şi un scenariu care s-ar datora unei baze de date incorecte şi implicit nefuncţionale, care ar pune sub semnul întrebării necesitatea unificării asigurării de răspundere civilă auto cu asigurarea Carte Verde, cu toate consecinţele care decurg de aici, inclusiv posibilitatea revenirii la situaţia iniţială dinaintea unificării, respectiv, printe altele, restituirea primelor încasate pentru asigurarea extinsă RCA care nu ar putea funcţiona".

"Baza de date CEDAM a fost implementată şi este menţinută de către CSA în baza Ordonanţei de Urgenţă nr.189/2005 pentru stabilirea unor măsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate şi în conformitate cu Directiva parlamentului european şi a consiliului europei nr. 2000/26/CE privind armonizarea legislaţiilor statelor membre privind asigurarea de răspundere civilă pentru daunele decurgînd din circulaţia autovehiculelor.

Rolul acestei baze de date este acela de a oferi o evidenţă centralizată a poliţelor RCA încheiate pe teritoriul României, atît în scopul unei mai bune urmăriri a respectării legislaţiei în vigoare, cît şi pentru a facilita accesul tuturor persoanelor interesate la informaţii legate de existenţa unei poliţe RCA pentru un anumit autovehicul."

(sursa: site-ul CSA)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb