HARGHITA: DNA cere strămutarea procesului în care fostul primar Raduly este judecat pentru abuz în serviciu

Ioana Dogaru
Anticorupţie / 1 februarie 2016

Magistraţii Tribunalului Harghita au decis luni amânarea, pe 29 februarie, a judecării procesului în care fostul primar din Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu, după ce procurorii DNA au solicitat Curţii de Apel Mureş strămutarea cauzei., transmite Agerpres.

Apărătorul primarului demisionar al municipiului Miercurea Ciuc a declarat presei că, din punctul său de vedere, "nu există niciun impediment ca judecătorul să înceapă cercetarea judecătorească în această cauză" şi s-a declarat surprins de cererea DNA, ţinând cont că procurorii puteau cere strămutarea cauzei pe parcursul judecăţii în camera preliminară, care durează din vara anului trecut.

"Din punctul meu de vedere, e oarecum surprinzătoare atitudinea procurorilor pentru că, de la bun început, dacă apreciau că imparţialitatea judecătorilor de la Tribunalul Harghita este afectată, aveau posibilitatea să formuleze iniţial o astfel de cerere şi să ceară desemnarea unei alte instanţe care să judece cauza. Tocmai de aceea mi se pare un pic ciudat, cu atât mai mult cu cât nu au făcut-o nici pe parcursul camerei preliminare, care durează din vara anului trecut", a susţinut avocatul Milu Constantin Timoce.

Acesta a spus că, dacă cererea va fi admisă de Curtea de Apel Mureş, singura instanţă la care se poate strămuta cauza este Tribunalul Mureş.

"Strămutarea se face obligatoriu în raza aceleaşi Curţi de Apel, iar Curtea de Apel Mureş are în subordine două tribunale-Tribunalul Harghita şi Tribunalul Mureş. Rămâne să vedem cererea de strămutare şi motivele invocate de către DNA. Momentan nu cunoaştem motivele şi noi am aflat în urmă cu câteva minute, am fost oarecum luaţi prin suprindere", a mai spus apărătorul lui Raduly.

Dacă în data de 26 februarie Curtea de Apel Mureş va stabili că procesul lui Raduly Robert-Kalman şi Szoke Domokos trebuie strămutat, termenul stabilit luni la Tribunalul Harghita va rămâne fără obiect, pentru că judecătorul nu mai are posibilitatea să dispună nicio măsură în cauză, informează Agerpres.

Primarul demisionar Raduly Robert-Kalman şi viceprimarul Szoke Domokos au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în luna iunie 2015.

Potrivit rechizitoriului DNA, Raduly Robert-Kalman este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (3 infracţiuni) şi conflict de interese, iar Szoke Domokos este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (4 infracţiuni) şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Printre acuzaţiile aduse primarului Raduly este şi aceea că, în perioada septembrie-octombrie 2014, în calitate de edil, a aprobat ilegal o autorizaţie de construcţie pe baza unor documentaţii incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care îşi desfăşoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universităţii Sapientia, informează sursa citată.

Conform DNA, acest lucru s-a produs şi ca urmare a relaţiilor existente între Robert-Kalman Raduly şi conducerea instituţiei de învăţământ, primarul fiind şi cadru didactic la filiala din municipiu a universităţii respective.

De asemenea, potrivit sursei citate, în perioada 2007 ? 2011, Robert-Kalman Raduly şi Domokos Szoke au aprobat efectuarea de plăţi nejustificate, în mai multe tranşe, în favoarea SC Topo Service SA în lipsa recepţiei legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb