Hassan Awdi: România a naţionalizat Rodipet în mod abuziv

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2012

Hassan Awdi: România a naţionalizat Rodipet în mod abuziv

Hassan Awdi, fostul patron al Rodipet, acuzat că a păgubit societatea cu 35,5 milioane euro, ne-a prezentat, în cadrul unui interviu, opiniile sale legate de acest caz, precum şi acţiunile pe care le-a întreprins împotriva statului român.

Hassan Awdi ne-a declarat că este în măsură să demonstreze că firma sa Magnar, fosta proprietară a Rodipet, a respectat integral termenii contractului de privatizare al Rodipet.

Totodată, domnia sa consideră că a fost tratat în mod inechitabil în România.

Reporter: Care este plângerea pe care aţi depus-o contra guvernului României, în procesul pe care tocmai l-aţi câştigat? Din câte înţeleg, nu sunteţi mulţumit de faptul că Guvernul României nu v-a acordat facilităţile promise, când aţi cumpărat Rodipet. Vă rugăm să ne daţi mai multe detalii.

Hassan Awdi: Am depus într-adevăr o nouă plângere la o instanţă de arbitraj a ICSID (Banca Mondială) în baza Tratatului Bilateral de Investiţii dintre SUA şi România, împotriva României, în 2010. Acest arbitraj este în curs. Totuşi, nu am câştigat încă arbitrajul dar am obţinut o decizie foarte importantă în favoarea mea cu ceva timp în urmă, în 2011 şi 2012.

Mai precis, Instanţa Arbitrală a emis decizia nr. 1 pe data de 29 martie 2011 şi a acordat Reclamantului, în termeni foarte clari, acces nerestricţionat la documente (inclusiv documente electronice) ale Rodipet şi ale mele (Hassan Awdi) care au fost confiscate de DIICOT în iunie 2010. Această decizie a acordat de asemenea Reclamanţilor dreptul de a copia aceste documente şi de a finaliza procesul de obţinere a copiilor până pe data de 29 mai 2011, în baza Ordinului şi ulterior prelungit până pe data de 15 noiembrie 2011. Aceas­ta a fost în sine o decizie foarte importantă deoarece mi-a permis să întăresc drepturile mele ca Reclamant în cadrul arbitrajului precum şi drepturile mele la un tratament echitabil. Din nefericire, timp de aproape un an, România nu a respectat integral prevederile deciziei Tribunalului din 2011.

În acest moment, procurorii au mers până acolo încât ne-au cerut să ne aducem propriile noastre copiatoare la sediul DIICOT. După aceasta, a trebuit să ne plângem din nou la Instanţa Arbitrală şi, pe data de 23 ianuarie 2012, Tribunalul a emis decizia nr. 2 şi a descoperit că România se face vinovată de nerespectarea Deciziei nr. 1 din 2011. Am obţinut chiar plata a jumătate din costurile aferente acestei etape a procesului, lucru care se întâmplă rar în această etapă a arbitrajului internaţional. Este pentru prima oară, din câte ştiu eu, când României i se ordonă să achite costurile unui arbitraj ICSID.

Ceea ce este cunoscut în mod curent ca arbitrajul Rodipet este de fapt un arbitraj între mine şi firmele mele din Statele Unite împotriva statului român. Cazul este înregistrat cu numărul ARB/10/13 la Curtea Internaţională pentru Soluţionarea Disputelor de Investiţii (ICSID), o agenţie a Băncii Mondiale. Principalul activ expropriat este Grupul Rodipet, o societate care deţine chioşcuri de presă în întreaga Românie. Reţineţi de asemenea exproprierea unui alt activ, deţinut de asemenea de Reclamanţi şi a hotelului de lux Casa Bucur, care fac de asemenea obiectul acestui arbitraj.

Disputa apare din faptul că Statul Român şi organele sale nu şi-au onorat în mod evident angajamentele lor asumate prin Contractul de Privatizare încheiat csu noi şi au încălcat şi în final chiar expropriat drepturile mele ca investitor american, ducând la distrugerea investiţiilor mele în România.

Reclamanţii privesc exproprierea activului lor din România - Rodipet - ca o expropriere ilegală, fără o compensare justă, şi ca un tratament incorect conform legislaţiei internaţionale. Tratamentul pe care România l-a aplicat investiţiilor mele contravine protecţiei acordate investitorilor din SUA în baza BIT SUA-România.

Reporter: Credeţi că aţi fost tratat în mod inechitabil în România, în perioada în care aţi fost director al Rodipet?

Hassan Awdi: Absolut!

Acţiunile care echivalează cu o expropriere a investiţiilor pe care grupul Awdi le-a făcut în Rodipet au condus la încălcarea mai multor prevederi ale Tratatului Bilateral de Investiţii dintre SUA-România care îmi arată clar că eu şi cu firmele mele din SUA am fost trataţi în mod incorect:

- România şi-a încălcat obligaţia de a furniza un tratament echitabil acordat investitorilor SUA în baza tratatului bilateral de investiţii din SUA - România.

- România nu şi-a respectat propriile angajamente pe baza cărora am investit în Rodipet.

- Comportamentul României echivalează cu o expropriere ilegală fără recompensă completă şi adecvată aşa cum prevede legislaţia internaţională.

Acest tratament este inechitabil. De la depunerea de către noi a Cererii pentru Arbitraj cu ICSID pe data de 31 mai 2010, România a început procese penale nejustificate pentru a hărţui şi ataca investiţiile mele în această ţară, precum şi pe oricine are legături cu mine şi cu grupul meu din România. De fapt, după cum mai mult ca sigur ştiţi, fraţii mei, Hussein Awdi şi Mehdi Awdi, şi cu mine suntem investigaţi în mod inechitabil pentru formarea şi aderarea la un aşa numit grup criminal, angajat în activităţi de delapidare şi spălare de bani (dosarul DIICOT Nr. 390/D/P/2006). Această investigaţie echivalează cu criminalizarea de către autorităţile româneşti a unei dispute privind tratatul de investiţii cu privire la privatizarea Rodipet. Acuzaţiile prezentate în acest caz sunt irelevante şi nu au nici o credibilitate în nici o instanţă a vreunei ţări din UE.

De la depunerea cererii de arbitraj la ICSID, autorităţile române şi-au intensificat presiunile asupra mea cu acţiuni care urmăresc să submineze reputaţia mea şi capacitatea mea de a urmări soluţionarea dosarului meu la ICSID contra României. Fiecare pas pe care Reclamanţii l-au făcut pentru a pregăti, iniţia şi conduce acest arbitraj ICSID împotriva României a fost împiedicat de către autorităţile române cu măsuri paralele pentru a spori presiunea exercitată asupra mea, a investiţiilor mele, a angajaţilor mei şi a membrilor familiei mele.

Reporter: Ce intenţionaţi să faceţi cu Rodipet, de acum înainte? Dat fiind că instanţele au decis în favoarea dumneavoastră, înseamnă asta că veţi reveni ca administrator al Rodipet sau veţi cere pur şi simplu să vi se plătească daune?

Hassan Awdi: Pentru moment, aşa cum am spus, arbitrajul ICSID este în desfăşurare. Am obţinut două decizii foarte importante, o premieră împotriva României, şi sper să obţin un verdict favorabil în următoarele luni. Până atunci, nu pot indica cu precizie ce se va întâmpla cu Rodipet în viitorul apropiat şi nici care va fi rolul meu în această întreprindere pe care o iubesc şi faţă de care am dat întotdeauna dovadă de devotament. Din nefericire, presiunea exercitată asupra mea de către procurori mă împiedică să mă întorc în România, altfel aş fi chiar acum în Bucureşti pentru a continua să mă apăr în acest dosar, să-mi apăr reputaţia şi să-mi continui activităţile mele cu restul grupului Awdi, care din nefericire au fost distruse de acţiunile abuzive ale diverselor organe ale statului, inclusiv de către procurori şi anchetatori.

Reporter: Care este valoarea daunelor pe care o solicitaţi de la statul român? Când vă aşteptaţi să le primiţi?

Hassan Awdi: Daunele pe care le solicit sunt calculate pe baza investiţiilor realizate de către Reclamant în activele care au fost expropriate, precum şi pierderea profiturilor care ar fi putut fi obţinute, dacă naţionalizarea nu s-ar fi produs. Nu pot divulga această informaţie deoarece arbitrajul este încă în desfăşurare, dar pot spune că pretenţiile mele sunt substanţiale, de multe milioane de euro numai în ceea ce priveşte Rodipet. În plus, pagubele provocate de procurori grupului de firme Awdi vor fi discutate de avocaţii mei pentru a fi într-un nou caz de arbitraj la ICSID.

Reporter: Credeţi că guvernul român a naţionalizat în mod abuziv Rodipet, atunci când aţi fost eliminat de la conducerea societăţii? Veţi deschide un alt proces împotriva guvernului român în acest caz, pentru a recupera Rodipet? Aveţi de gând să daţi în judecată guvernul României pentru alte forme de tratament abuziv la care consideraţi că aţi fost supus? Care sunt acestea? Vă rog să detaliaţi.

Hassan Awdi: Bineînţeles că sunt de părere că România a naţionalizat Rodipet în mod abuziv. Instanţa potrivită pentru a înainta acest tip de plângere este ICSID, conform tratatului bilateral de investiţii dintre România şi SUA. Arbitrajul oferă şanse mai mari de a obţine o despăgubire echitabilă în caz de succes. Mai mult, asemenea proceduri au un impact pedagogic deoarece obligă statele să-şi îmbunătăţească unele dintre reglementările lor sau modul în care reglementările în vigoare sunt implementate. Poate că acest arbitraj va duce la o schimbare pozitivă în România. Este important de ştiut că ceea ce mi s-a întâmplat mie, familiei mele şi firmelor mele din SUA nu se va mai întâmpla din nou altor investitori străini. România a avut destule procese la ICSID şi multe sunt încă în curs.

Reporter: Câte procese aţi deschis împotriva guvernului României până acum? Dacă sunt într-adevăr mai multe, aţi putea să discutaţi obiectul acestor procese şi cât credeţi că va dura până când tribunalul va emite un verdict.

Hassan Awdi: Am deschis doar un singur proces contra României, respectiv cererea de arbitraj de la ICSID, dar mă apăr de asemenea şi contra acuzaţiilor false pe care DIICOT le-a depus împotriva mea. Familia mea ia în calcul diverse alte acţiuni în justiţie în care credem că putem obţine dreptate. Trebuie să se ştie că procurorii şi anchetatorii nu au respectat drepturile noastre civile, umane, religioase şi de proprietate. Celor doi fraţi ai mei li s-a spus că vor fi liberi doar dacă abandonez procesul deschis la ICSID. Aceasta este un fel de luare de ostatici. Am depus plângeri serioase cu acuzaţii de discriminare şi abuz împotriva procurorilor şi poliţiştilor, dar fără rezultate.

Reporter: Ce firmă de avocaţi v-a reprezentat în instanţă? Din câte am înţeles, este vorba de Dl. Dancu Cătălin, care are propriul său cabinet de avocatură, iar Guvernul României este reprezentat de "Leaua şi Asociaţii".

Hassan Awdi: În procesul de arbitraj de la ICSID, sunt reprezentat de firmele Bredin Prat şi Mayer Brown la Paris şi în Statele Unite. România este reprezentată de Lalive în Geneva.

Domnul Cătălin Dancu nu mă reprezintă în niciun dosar, nicăieri. Sunt apărat în procesele româneşti de Prof. Aurel Ciobanu, Dl. Adrian Bendeac şi Dna. Violeta Oncea, cu sprijinul Dr. Antonin Levy de la firma de jurişti specializată Franceză Metzner & Associés.

Reporter: Cum comentaţi acuzaţiile aduse împotriva dumneavoastră de statul român şi de DIICOT? Vă consideraţi nevinovat?

Hassan Awdi: Niciuna dintre aceste acuzaţii nu este dovedită de fapte, şi în momentul de faţă nici nu există vreo acuzaţie adusă reclamanţilor. Toate acuzaţiile sunt politice şi au ca scop să mă facă să abandonez procesul împotriva României. Sunt nevinovat şi am lucrat dintotdeauna într-un mod foarte transparent şi conform legii cu mai mult de 450 de directori, contabili şi avocaţi. Sunt preşedintele grupului şi rolul meu principal era de a lua decizii pe baza a ceea ce îmi prezentaseră directorii mei. În special în ceea ce priveşte Rodipet, dovezile ar demonstra suma (cu mult mai mare) investită de Awdi Group pentru a permite firmei să-şi revină financiar. Sunt în măsură să demonstrez că firma mea Magnar, fosta proprietară a Rodipet, a respectat integral termenii contractului de privatizare al Rodipet. Procurorii au fabricat pur şi simplu acuzaţii noi asupra noastră pentru un dosar legat de CFR care fusese închis în 2008. Intenţia lor era doar să continue să-i lipsească de libertate pe fraţii mei după perioada de doi ani care avea să expire în curând. Nu au găsit nimic în dosarul fabricat al Rodipet, aşa că au creat altul. Nu numai că suntem nevinovaţi, dar suntem victimele abuzului statului care au fost realizate de anumiţi oficiali iresponsabili. Le-am spus de nenumărate ori să chestioneze în mod oficial toate părţile implicate, cum ar fi AVAS, care au naţionalizat Rodipet în mod abuziv şi au creat toată această încurcătură şi au lăsat 3.400 de oameni fără loc de muncă. Alţii au creat toată această încurcătură, dar vina e pusă în spinarea noastră. Mai mult, solicitasem procurorilor să o chestioneze pe contabila mea şefă de 15 ani, doamna Doina Bejan, care are toate răspunsurile, dar ea nici măcar nu a fost citată ca martor. Am cerut să fie chestionaţi şi să se ia măsuri împotriva Consulta, Domnului Ufeleanu şi Domnului Radulescu care au distrus tone de documente ale Grupului Awdi şi Rodipet pe durata investigaţiei, dar ei sunt martorii mincinoşi care i-au ajutat pe procurori să-şi construiască dosarul prin declaraţiile lor mincinoase. Mai tâziu, le-am cerut să-i urmărească pe directorii CFR Călătorie care au falsificat documentele de privatizare. Le-am cerut procurorilor să fie corecţi, să respecte legea şi să nu îi oblige pe experţii judiciari să studieze doar obligaţiile noastre ci şi pe cele ale AVAS şi ale statului român.

Reporter: Aveţi un cuvânt de încheiere?

Hassan Awdi: Am trăit aproape 18 ani în România. Nu am nimic cu românii. Sunt o victimă şi a trebuit să cer dreptate la fel cum au făcut multe alte victime la CEDO sau la alte instanţe, pentru că nu o puteau obţine în România. Dacă obţin câştig de cauză, sper să revin şi să investesc iar în România.

În mai, după vizita preşedintelui Libanului, va avea loc la Bucureşti o conferinţă pentru investitorii libanezi. Mulţi m-au contactat pentru detalii suplimentare. Răspunsul meu a fost că ar trebui să se adreseze oficialilor şi organizatorilor români pentru a le explica ce garanţii le oferă aceştia, şi ce dreptate le asigură dacă au o problemă.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E trist daca escrocii au ajuns sa fie promovati in presa si ajung sa fie prezentati ca victime.

    Awdi a nenorocit si micii actionari de la Bueno Panduri S.A., Alunis .S.A, Colentina S.A. si vedem ca are un tupeu fantastic dupa ce prin diverse contracte isi transera intre firmele sale activele firmelor la preturi de nimic si micii actionari erau prejudiciati , apoi statul acum vine sa ne dea lectii , este de neimaginat si foloseste paradisurile fiscale din usa , dar de ce nu libanul ???

    ca vezi doamne este investitor american 

    1. kol khara

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb