Hellvig, aviz favorabil de la Comisia SRI pentru şefia Serviciului

Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2015

Hellvig, aviz favorabil de la Comisia SRI pentru şefia Serviciului

Hellvig: "Voi demisiona din PE şi din PNL imediat ce primesc mandatul de la SRI"

"Am o relaţie personală cu George Maior"

"Legile Big Brother ar putea fi adoptate între 3-6 luni, cu medierea lui Iohannis"

Actualizare 15:38 Hellvig include "neo-imperialismul rus" în tema luptei antitero

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig, nominalizat pentru poziţia de director SRI, a vorbit, astăzi, după audierea din comisia parlamentară, despre conflictul din Ucraina şi "neo-imperialismul rus" în contextul luptei împotriva terorismului, evocând, totodată, situaţia din Irak, Siria şi nordul Africii.

Domnia sa a explicat: "Din punct de vedere al capacităţii de apărare, există câteva lucruri esenţiale şi importante, cum ar fi contracararea riscului de tip terorist. Trăim cea mai mare criză post-conflictul rece de după 1989. Ceea ce se întâmplă în Ucraina şi ceea ce înseamnă cu neo-imperialismul rus ne pune în situaţia în care trebuie să fim atenţi şi, totodată, la nivel de luptă anti-teroristă, ştim foarte bine ce se întâmplă în Irak, în Siria, în nordul Africii, astfel încât cred că este foarte important ca în perioada următoare să ne canalizăm şi să găsim toate metodele prin care să apărăm cetăţenii României".

Politicianul a adăugat că există doi piloni fundamentali pentru activitatea SRI: dezvoltarea capacităţii de apărare şi a siguranţei naţionale şi combaterea corupţiei.

"SRI va sta la dispoziţia beneficiarilor cu tot ceeace produce pentru a rezolva situaţiile cu care se confruntă societatea românească", a menţionat Hellvig.

Astfel, evaziunea fiscală va fi unul dintre domeniile în care se va concentra activitatea Serviciului, Eduard Hellvig apreciind că fenomenul "aduce atingere la securitatea naţională, pentru simplul motiv că grevează bugetul naţional".

"Astăzi, avem de a face cu 18%, cu precădere din zona de TVA, dar s-a început de la 22%. Cred că SRI trebuie să acorde instrumentele celor care decid şi care pot să pună în practică, ca să reducem această evaziune fiscală", a punctat eurodeputatul.

Eduard Hellvig a precizat că SRI îşi va păstra angajamentele de colaborare instituţională cu DNA.

Nu în ultimul rând, în opinia lui Hellvig, fostul director al SRI, George Maior, "a reuşit să ţină instituţia neutră faţă de spaţiul politic".

Prioritatea SRI, în cazul validării sale în funcţia de director, va viza parteneriatul cu SUA şi cu ţările din Clubul de la Berna, a mai spus Eduard Hellvig.

(V.B.)

---

Actualizare 15:02 Hellvig: "Voi demisiona din PE şi din PNL imediat ce primesc mandatul de la SRI"

Eduard Hellvig, propus pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a anunţat marţi că va demisiona din PNL şi din Parlamentul European imediat după ce va primi mandatul prin votul Parlamentului.

"Voi demisiona din PNL şi din Parlamentul European imediat ce voi primi acest mandat de la Parlament. Este un moment important în cariera mea, e o decizie pe care am luat-o de a ieşi din spaţiul public ca om politic, dar înţeleg extrem de bine ce înseamnă să fii un reprezentant civil într-o instituţie ca SRI şi, mai mult decât atât, înţeleg importanţa ca această instituţie să nu fie grevată de nicio imixtiune, de niciun fel politică. Ca atare, în perioada în care voi fi director al SRI vă garantez că nu va exista nicio imixtiune politică în activitatea instituţiei şi nimeni nu-şi va permite să exercite presiuni asupra instituţiei din punct de vedere politic", a spus Hellvig la Palatul Parlamentului.

Hellvig a adăugat că a primit propunerea de a ocupa funcţia de director SRI de la preşedintele Klaus Iohannis săptămâna trecută, în contextul în care acesta analiza oportunitatea de a avea un director civil la SRI.

"Este absolut necesar şi obligatoriu să rezolvăm această situaţie în care se află SRI, avem nevoie de calm şi linişte în desfăşurarea activităţii unei instituţii atât de importante, preşedintele a fost preocupat să caute o soluţie, m-a contactat, am avut o întâlnire şi mi-a propus. A trebuit să stau un pic să mă gândesc, pentru că e o schimbare fundamentală a viitorului meu şi a familiei mele. Este şi o schimbare financiară, astea sunt discuţiile pe care le am acasă. Soţia nu este foarte încântată", a menţionat Hellvig.

(E.D.)

---

Actualizare 14:51 Hellvig: Am o relaţie personală cu George Maior

Eduard Hellvig, propus pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a declarat marţi că, înainte de campania electorală pentru prezidenţiale, a avut întâlniri cu fostul director al SRI George Maior, la biroul acestuia, deoarece are cu Maior o relaţie personală.

"Eu, ca persoană publică, întotdeauna am avut grijă ca instituţia şi relaţia instituţională care a existat între directorul instituţiei şi persoana mea să nu fie grevată de discuţii care să implice decizii de altă natură decât strict de informare, de schimb de valori pe care le împărtăşim şi cred că le împărtăşim reciproc împreună cu fostul director George Maior. Ca atare, nu vreau să fac alt comentariu. Întâlniri, dacă au existat, au existat între mine şi fostul director George Maior, strict legate de valori în care credem, de cărţi şi alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituţia, cu SRI. Era o relaţie, evident, personală, ne ştim de foarte mult ani, am fost parlamentari amândoi, nu e vorba de o relaţie instituţională, ci o relaţie personală", a spus Hellvig la Palatul Parlamentului.

El a răspuns astfel întrebat cum comentează declaraţiile Elenei Udrea, făcute prin intermediari, potrivit cărora acesta mergea la sediul SRI înainte de campanie, unde avea întâlniri cu generalul Florian Coldea, şi ştia din timpul campaniei că Iohannis nu va fi declarat incompatibil de instanţă.

Hellvig a adăugat că acele întâlniri aveau loc la biroul lui George Maior pentru că directorul SRI nu poate să aibă întâlniri în spaţiul public.

El a precizat că, dacă va fi votat de Parlament în funcţia de director al SRI, se va consulta cu George Maior şi îi va cere sfaturi.

(E.D.)

---

Actualizare 14:09 Hellvig: "Legile Big Brother ar putea fi adoptate între 3-6 luni, cu medierea lui Iohannis"

Eduard Hellvig, avizat favorabil, astăzi, pentru funcţia de director al SRI, a declarat, după audierea în comisia parlamentară, că adoptarea legilor Big Brother ar putea avea loc în 3-6 luni, fiind necesară medierea preşedintelui Klaus Iohannis şi stabilirea unui echilibru în materie de drepturi şi libertăţi, scriu surse din presă.

Hellvig a explicat: "Cu privire la cele trei legi, trebuie să găsim un răspuns care să satisfacă drepturile şi libertăţile civile ale cetăţeanului, dar, pe de altă parte, trebuie să răspundă şi capacităţii de funcţionare a instituţiei SRI. Sunt nişte legi extrem de importante pentru corpul profesional. Din ce am văzut şi eu în dezbaterea publică, este clar că e o necesitate majoră. Nu vă ascund faptul că am discutat cu preşedintele Iohannis acest subiect, pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în imediata perioadă, după ce voi fi ales. Sunt convins că, prin medierea preşedintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus (drepturi şi libertăţi civile pentru cetăţean şi capacităţi operaţionale pentru SRI), trebuie să găsim cât mai repede o soluţie pentru cele trei legi. Am o speranţă că între trei şi şase luni vom rezolva această problemă".

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 12:04

Comisia privind exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI i-a dat astăzi aviz favorabil lui Eduard Hellvig pentru funcţia de director al SRI.

Au fost înregistrate 7 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei Comisiei speciale de control al activităţii SRI. Audierea lui Hellvig a avut loc în şedinţă închisă, reprezentanţii presei având acces doar la începutul reuniunii comisiei, pentru ilustraţie.

La şedinţă au fost prezenţi toţi membrii comisiei, cu excepţia deputatului Sebastian Ghiţă.

(Elena Deacu)

---

Europarlamentarul Eduard Hellvig, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, va fi audiat astăzi în comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca Birourile Permanente Reunite să decidă, miercuri, ziua în care se va da votul pentru acesta în Parlament.

Deputatul Sebastian Ghiţă reflectează la retragerea din Comisia parlamentară de control SRI¸ urmând să ia o decizie în acest sens în perioada următoare, el menţionând că, până atunci, va fi prezent, astăzi, la audierea de către comisie a lui Eduard Hellvig.

Întrebat dacă ia în calcul să se retragă din Comisia SRI, având în vedere că este cercetat penal şi se află sub control judiciar, Ghiţă a precizat, iniţial, că nu vede de ce cercetările procurorilor ar reprezenta o problemă:

"Viaţa de după Revoluţie a făcut ca mulţi cetăţeni ai ţării cu demnităţi mai mari sau mai mici să fie cercetaţi: Am votat un preşedinte cercetat penal - domnul Băsescu, am avut situaţii cu prim-miniştri, preşedinţi, acuze de la ANI, de la DNA. Nu văd de ce cercetări ale procurorilor pot reprezenta o problemă. Toţi trebuie să ne obişnuim ca atunci când procurorii fac anchete şi cercetează lucrurile, trebuie să aşteptăm răbdători ca dânşii să afle adevărul".

El a admis că reflectează la retragerea sa din Comisia de control SRI şi că va lua o decizie în perioada următoare: "Am să iau această decizie în perioada următoare, dar să ştiţi că reflectez la acest subiect din două motive. Unu: pentru că intenţionez să sprijin construcţia unui nou partid şi, aşa cum s-a întâmplat cu televiziunea, n-aş vrea să se spună că este partidul SRI-ului şi televiziunea SRI-ului. Şi de aceea nu cred că apropierea mă ajută nici pe mine, nici pe dânşii".

El s-a referit şi la al doilea motiv, arătând că menţinerea postului de membru al Comisiei ar putea crea ideea că este "ajutat".

"Doi: într-adevăr, poate apărea ideea şi pot apărea suspiciuni că, prezent în Comisia SRI, aş putea fi ajutat, cu toate că mă aştept ca, odată votat, domnul Hellvig să fie un factor de echilibru între forţele politice şi să nu folosească serviciul ca instrument politic", a adăugat Ghiţă.

Ghiţă, despre propunerea lui Hellvig la şefia SRI: "E ca şi cum Ponta m-ar fi propus pe mine"

Deputatul Sebastian Ghiţă a comentat, ieri, propunerea ca Eduard Hellvig să preia şefia SRI, făcută de preşedintele Klaus Iohannis, precizând că aceasta este similară cu propunerea sa pentru această funcţie, făcută de Victor Ponta, în situaţia în care acesta ar fi ajuns şef al statului.

Ghiţă a precizat: "M-am şi gândit azi - să o luaţi doar ca o glumă, nu aşa s-ar fi întâmplat lucrurile - dar numirea unui apropiat politic şi a unui membru marcant din campania electorală a domnului Iohannis la SRI am văzut-o ca şi cum domnul Ponta, odată ajuns preşedinte, m-ar fi propus pe mine, şi cred că ar fi stârnit ca în Bulgaria, ştiu şi eu, probleme pe stradă cu oamenii".

El a arătat, citat de Mediafax, că se aştepta ca Iohannis să facă o propunere de nivelul fostului şef al SRI, George Maior, despre care a spus că a fost un garant al bunei funcţionări a SRI.

Sebastian Ghiţă a menţionat: "Îl cunosc pe Eduard Hellvig destul de bine. Mă aşteptam din partea domnului Iohannnis să facă o nominalizare de nivelul domnului Maior, pe care toţi l-am respectat şi care a reprezentat un garant al bunei funcţionări al SRI-ului. Sper şi îmi dorec ca domnul Hellvig, odată votat, să fie într-adevăr un bărbat de stat şi să uite că vreodată a fost membru PNL, a fost membru în campania lui Crin Antonescu şi apropiat al lui Crin Antonescu". El a arătat că se aşteaptă ca Hellvig să "iasă din politică de tot".

PMP va vota împotriva numirii lui Hellvig la şefia SRI

PMP precizează că va vota împotriva numirii lui Eduard Hellvig la şefia SRI, opinând că în contextul actual "la conducerea SRI ar fi fost mai potrivită o persoană apolitică" şi că, "prin acordarea acestei funcţii unui apropiat" Klaus Iohannis generează o vulnerabilitate la nivelul credibilităţii acestui Serviciu.

"Partidul Mişcarea Populară va vota împotriva propunerii înaintate de către Preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SRI. În contextul actual, la conducerea SRI ar fi fost mai potrivită o persoană apolitică. Prin acordarea acestei funcţii unui apropiat, domnul Klaus Iohannis generează o vulnerabilitate la nivelul credibilităţii SRI", se arată într-un comunicat transmis ieri de PMP.

Conform reprezentanţilor acestuia, modelul promovat de către fostul preşedinte Traian Băsescu, prin numirea unui reprezentant din altă tabără politică decât cea proprie, a reprezentat "un prim pas înainte".

"Decizia domnului Klaus Iohannis va anula progresele de până acum şi va crea premisele reîntoarcerii la epoca Iliescu - FSN", mai susţine PMP.

Europarlamentarul Eduard Hellvig, nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, va fi audiat marţi în comisiile parlamentare de specialitate, urmând ca Birourile Permanente reunite să decidă miercuri ziua în care se va da votul pentru acesta în Parlament. (C.P.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb