Hellvig şi Pricopie, atac concertat la liderii AUR

George Marinescu
Politică / 29 ianuarie

Hellvig şi Pricopie, atac concertat la liderii AUR

Eduard Hellvig, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), şi Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), i-au atacat astăzi pe cei doi lideri ai AUR, Claudiu Târziu şi George Simion.

Prima critică a venit din partea lui Hellvig care a afirmat, într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter) că senatorul Claudiu Târziu nu poate fi catalogat drept "idiot util" şi că îşi alege special teme cu potenţial incendiar, care sunt folosite şi de politicieni de extremă-dreapta din Ungaria şi, mai ales, care "îi convin cel mai mult lui Vladimir Putin". Atacul lui Hellvig a venit după ce săptămâna trecută, în discursul ţinut în 24 ianuarie la Iaşi, senatorul Claudiu Târziu a spus: "Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în graniţele lui fireşti. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ţinutul Herţa, Transcarpatia, tot ce a fost şi este al naţiunii române trebuie să se întoarcă în graniţele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm. Moldova e ciuntită. Moldova lui Ştefan trebuie să fie acasă, în România".

Fostul şef al SRI susţine că retorica liderului AUR este identică cu aceea a lui Laszlo Toroczkai, liderul partidului maghiar de extremă-dreapta "Patria Noastră", care a declarat sâmbăta trecută că, dacă Ucraina îşi va pierde statutul de stat în urma războiului cu Rusia, va solicita ca Transcarpatia - regiune în care locuiesc 150.000 de maghiari - să revină Ungariei.

Referitor la această similitudine, Eduard Hellvig a spus: "Există însă o trompetă improbabilă care este totuşi în armonie cu domnul Târziu. Laszlo Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidenţă, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina. Cum nu cred în coincidenţe, trei întrebări îmi stăruie în gând. Când vorbeşte de normalizarea relaţiilor cu Rusia, la care perioadă «normală» se referă? Ca să ştim cum să ne pregătim... Când şi-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia şi nu ţinuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi... Când s-a regăsit în cuget, simţiri şi punctaj cu politicianul maghiar, domnul Târziu era în Cc sau în Bcc?".

În faţa criticilor lui Hellvig, liderul AUR a spus: "A sărit ca proasta din baie şi un fost şef al SRI care mai bine ar sta să-şi mănânce liniştit pensia specială decât să se amestece iarăşi în politică, pentru că a făcut-o în mod nedemn înainte de a intra în slujba serviciului secret, a făcut-o în mod ticălos atâta vreme cât s-a aflat la conducerea acestui serviciu secret. Din pricina lui mulţi oameni au suferit fără să fie vinovaţi pentru că a avut tot felul de interese politice pe care le-a slujit, împreună cu unii magistraţi. (...) Declaraţia la care se referă privind relaţia cu Rusia este făcută acum doi ani. Ea se intitulează (...) «Nu îmi plac dictatorii» şi porneşte de la argumentele pentru care eu resping politica dictatorială şi sângeroasă a lui Vladimir Putin şi resping politica imperialistă pe care Rusia niciodată n-a abandonat-o. (...) Ce spune Hellvig, ce reţine el? Că eu vreau relaţii cu Rusia ca şi cum aş fi spus că vreau în orice condiţii şi acum. (...) Nici vorbă, domnule, am spus foarte clar. (...) Nu i-am făcut niciodată rău, nu l-am atacat, nu i-am răspuns niciodată, deşi de multe ori a lovit în mine şi în partidul AUR, iar acum interpretarea pe care o dă el declaraţiei mele dovedeşte că orgoliul îi blochează raţiunea (...) Să îşi vadă de treaba lui, că nu e in regulă ca un fost şef al SRI să se amestece în politică".

Tot astăzi, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a transmis un apel către Parlament prin care solicită investigarea legăturilor liderului AUR, George Simion, cu serviciile secrete din Rusia, precizând "există premise pentru demararea procedurilor legale privind scoaterea AUR în afara legii".

Remus Pricopie arată: "De cel puţin 3-4 ani, George Simion vorbeşte şi acţionează după cum dictează Putin. Toate temele promovate de George Simion în România sunt în interesul Moscovei şi în detrimentul ţării noastre. Vedem şi auzim mesajele sale pro-Kremlin aproape zilnic, numai instituţiile Statului Român nu văd, nu aud şi nu dau semne că ar fi preocupate de subiect. Cred, însă, că această inacţiune, reală sau simulată, poate avea consecinţe asupra traseului democratic al României. În opinia mea, dacă nu se investighează oficial şi la vedere legăturile lui George Simion (şi ale altora din jurul său) cu serviciile secrete din Rusia, acest politician de factură legionară va continua să-i păcălească pe români şi să afecteze stabilitatea ţării. Din datele deja expuse în spaţiul public, există premise pentru demararea procedurilor legale privind scoaterea AUR în afara legii, iar unii dintre pseudo-politicienii acestui partid să fie investigaţi pentru încălcarea prevederilor constituţionale, legale şi a jurământului de credinţă faţă de poporul român".

Rectorul SNSPA solicită majorităţii parlamentare şi celorlaltor forţe pro-europene din opoziţia parlamentară să constituie, în noua sesiune a Legislativului, care va începe la 1 februarie, o comisie specială care să analizeze reţelele de agenţi străini, pe teritoriul României, care au ca obiectiv destabilizarea ţării şi influenţarea alegerilor democratice, din acest an.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Inca un motiv sa votez AUR !

    1. Chiar asa.AUR e un pericol pentrun coruptii de la putere.(in primul rand) E pe cale sa le fure PITA din mana.

    Tot mai multe voci se asociaza a spre a ne arata adevarata fata a unor politicieni de felul celui prezentat noua in text .In alte parti din Europa cei care sunt dovediti ca si asociati ai sovietelor sunt inlaturati din a mai accede in functi publice .Juramintul de credinta facut catre natiunea Romana de Partide si de Parlamentari nu poate fi incalcat . Cine il incalca isi asuma negresit si incalcarea legilor .

    CU O SAPTAMINA INAINTE DE ALEGERI VA FI SCOS DE PE LISTE. IDEM CUM S-A PROCEDAT IN MOLDOVA

    Nu aceste naparci ataca aur,ci stapanii lor externi.pe astia ii incomodeaza aur.

    1. Ai dreptate.SI curaj !

    Au ce mai vaiat le este frica ca isi pierd privilegile. Ca sa vezi si-a dat seama SRI ca numai tine placa si nu ne mai sperie nimic. Dupa 34 de ani de distrugeri industriei, a agriculturii si cedarea tuturor resurselor Romaniei strainilor, la care a contribuit SRI din plin ne arunca acum gogosi. Toti stiu ca nimeni numai voteaza PSD, PNL si UDMR. Ei sunt impusi de catre SUA, UE pentru jecmanirea tarii. 34 de ani de jaf cum nu s-a mai vazut in istoria Romaniei. Afara cu acesti ho.ti si maf.ioti din tara.

    De ce se amestecă acești tehnocrați în politică, coborându-și nivelul intelectual la un IQ de sub 120 și abandonând valorile morale și regulile profesiei pe care au practicat-o sau o mai practică și acum? Helvig, ca fost șef al SRI, dacă vrea să intre în politică trebuie să critice politici, dar niciodată politicieni. Știe și singur că va fi automat suspectat că în spatele acuzelor sale se află un dosar al SRI. Face SRI dosare politicienilor români din opoziție, supraveghindu-i informațional în interesul adversarilor lor politici care le stabilesc bugetul? Ar fi cât se poate de grav, căci asta făcea Securitatea comunistă, iar SRI pretinde că este cu totul altceva. În plus ca viitor politician Helvig nu se poate să nu știe că în viitoarea guvernare AUR va juca rolul pe care la avut PRM în anii 90, participând la putere fie din umbră, fie ca membru al unei coaliții de guvernare.

    Iar Pricopie, care este nu doar rector, ci și om de știință, ar trebui să știe măcar atâta lucru că scoaterea în afara legii a unui partid politic înființat legal și care are în spate sute de mii de alegători echivalează cu abandonarea regimului democratic în România. Cum și de unde a aflat el care sunt interesele Moscovei și ale lui Putin personal în România. Căci o atare cunoaștere ar presupune ca tocmai el să aibă relații suspect de apropiate fie cu SRI (dar SRI tace mâlc), fie cu politica rusească. Și cum a ajuns un universitar care nici măcar nu are studii de drept, să stabilească că există premise pentru scoaterea AUR în afara legii. O astfel de afirmație o poate face doar un procuror, pe baza unui dosar plin de dovezi adunate de serviciile de informații. Din ce a publicat Bursa se înțelege că Pricopie nu a detaliat care sunt aceste premise și, în loc să se adrese unei instanțe de judecată s-a adresat cui nu trebuie - adică Parlamentului.

    Morala este că securitatea națiională și justiția sunt treaba instituțiilor de specialitate ale statului, politica este treaba politicienilor, iar civismul nu trebuie confundat cu bârfa.  

    1. Dacă birfa se transforma în realitate atunci ce mai aveți de spus?

      Securitatea nationala nu e a noastra.Partidele politice ,ajutate sa ajunga la putere,au privatizat-0 pe gratis celor ce i-u sustinut sa puna mana pe ciolan.

      Ești în eroare sau doar te aliniezi unor minciuni

    rectorul de la "stefan gheorghiu" iar se da in stamba si ne invata democratia?

    1. Si ce "democratie " invata

    ia uite cum vorbeste acest stangist globalist care e de acord cu toate ineptiile.

    SE FOLOSESC ACELEASI LOZINCI FOLOSITE DE COMUNISTI.PERICOL RUSESC =PERICOL IMPERIALIST.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb