Hidroelectrica a finalizat o etapă esenţială în cadrul lucrărilor de mentenanţă la hidroagregatul nr. 1 al Centralei Hidroelectrice Porţile de Fier I, un proiect demarat în iulie 2023 şi desfăşurat în colaborare cu UCMH Reşiţa şi SSH Hidroserv, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Proiectul a presupus demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reşiţa pentru expertiză şi reparaţii, urmat de remontarea şi testarea ansamblului rotor-turbină. Activităţile din fabrică, inclusiv probele tehnice, au avut loc între decembrie 2023 şi septembrie 2024, iar începând cu octombrie 2024 a început remontarea la Porţile de Fier I, cu finalizarea lucrărilor pe 14 februarie 2025. În prezent, se desfăşoară testele cu fluide şi verificările sistemelor auxiliare, urmând ca punerea în funcţiune să fie completă până pe 14 martie 2025.
Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica, a fost prezent la ultimele verificări înainte de începerea probelor de punere în funcţiune şi a subliniat importanţa acestui proiect pentru siguranţa şi performanţa sistemului energetic naţional. "Acest proiect, cu un grad ridicat de complexitate, demonstrează capacitatea Hidroelectrica, împreună cu UCMH Reşiţa şi Hidroserv, de a executa lucrări tehnice de anvergură. Suntem încântaţi de progresul realizat şi ne bucurăm că am putut respecta termenul de finalizare stabilit", a declarat acesta, conform aceleiaşi surse.
Contractul lucrărilor a fost atribuit SSH Hidroserv, care a subcontractat execuţia în fabrica UCMH din Reşiţa. Rotorul turbinei, cu un diametru nominal de 9.500 mm, a fost supus unor prelucrări tehnice specializate, posibile doar cu ajutorul maşinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în România.
"Proiectul HA1 de la Porţile de Fier I este o premieră pentru Hidroelectrica, implicând o colaborare complexă şi multidisciplinară a tuturor entităţilor din cadrul companiei", a adăugat Karoly Borbely.
Dragoş Novac, managerul Sucursalei Porţile de Fier, a evidenţiat importanţa acestei lucrări pentru menţinerea eficienţei energetice: "Această etapă a fost esenţială pentru asigurarea funcţionării optime a instalaţiilor noastre şi pentru menţinerea performanţelor de vârf ale sistemului hidroenergetic naţional. Mulţumim tuturor celor implicaţi şi suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producţie sustenabilă şi eficientă de energie electrică, contribuind la tranziţia energetică a României".
În luna următoare, testele complexe vor continua pentru a asigura funcţionarea agregatului la parametri optimi şi fiabilitatea întregului sistem.
Hidroelectrica, unul dintre cei mai importanţi producători de energie regenerabilă din România, investeşte constant în modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea de soluţii inovatoare pentru un sistem energetic durabil, sigur şi eficient.