Hidroelectrica - venituri şi profit în scădere, în primele nouă luni ale anului

A.I.
Piaţa de Capital / 14 noiembrie

Hidroelectrica - venituri şi profit în scădere, în primele nouă luni ale anului

Compania a vândut mai puţină energie electrică şi la un preţ mai mic, conform raportului publicat la BVB

Hidroelectrica, cea mai mare companie din ţara noastră listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit net de 3,53 miliarde lei, cu 32% sub cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce veniturile au scăzut cu 25%, până la 7,2 miliarde de lei, conform raportului producătorului şi furnizorului de energie electrică publicat, astăzi, pe site-ul operatorului pieţei noastre de capital.

"În primele nouă luni ale anului 2024, rezultatele Hidroelectrica au fost influenţate de scăderea producţiei de energie electrică, a cantităţii de energie electrică vândută, cât şi de diminuarea preţurilor de vânzare a energiei electrice, conducând implicit la o scădere a veniturilor din vânzarea de energie", se arată în raportul companiei.

Conducerea Hidroelectrica menţinează că, rezultatele din primele cinci luni ale anului au avut o contribuţie semnificativă la scăderile înregistrate în primele noua luni, determinată în special de intrarea în vigoare, la începutul trimestrului al doilea, a modificărilor aduse MACEE, care au condus la perioade de fluctuaţii semnificative ale condiţiilor de piaţă (preţuri şi cantităţi tranzacţionate). "Această perioadă de ajustare a pieţei la noile condiţii şi reglementări s-a suprapus peste un interval secetos, condiţiile hidrologice limitând capacitatea de producţie a societăţii", scrie în raport.

Producţia de energie electrică netă a companiei s-a redus cu 21%, în primele nouă luni ale anului, până la 11.053 GWh. "Această scădere a fost cauzată în special de condiţiile hidrologice deficitare înregistrate în perioada aprilie-septembrie 2024, când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aproximativ 19% faţă de perioada similară a anului 2023", explică compania.

Achiziţiile de energie electrică au fost de 666 GWh, astfel încât cantitatea totală de energie vândută de companie în primele nouă luni ale anului a fost de 11.719 Gwh, cu 24% mai mică decât cea din perioada ianuarie - septembrie 2023.

Veniturile realizate în pieţele angro s-au ridicat la 3,24 miliarde lei, cu 36% sub cele din primele trei trimestre ale anului trecut, preţul mediu fiind de 467 lei/MWh, cu 6% mai mic decât cel din perioada ianuarie-septembrie 2023.

Veniturile din furnizare s-au ridicat la 1,73 miliarde lei, în scădere cu 31%, pe fondul diminuării cantităţii de energie furnizată cu 11%, la 4.006 GWh şi a unui preţ mediu de 432 lei/MWh, cu 22% sub cel din primele nouă luni ale anului trecut.

Pe de altă parte, veniturile din echilibrare s-au ridicat la 664 milioane lei, cu 97% peste cele din primele nouă luni ale anului trecut, ca urmare a creşterii cantităţii aferente acestei pieţe cu 64%, la 398 de GWh şi a unui preţ mediu de 1.668 lei/MWh, cu 20% peste cel din primele trei trimestre ale lui 2023.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din ţara noastră şi principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Naţional, fiind o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicaţii în siguranţă naţională.

Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din producătorul şi furnizorul de energie, în vreme ce fondurile Pilon II aveau 11,1% din companie, la finele luni septembrie. Evaluarea bursieră a Hidroelectrica se ridică la 54,5 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. E doar inceputul.Profitul se va diminua in continuare trimestrele urmatoare pentru simplul motiv ca pretul din tabelul lor la angro realizat e inca foarte mare si e datorat unor contracte pe termen lung semnate mult inainte si mecanismului MACEE care expira la sfarsitul anului..Angro pretul se mai invarte aici saptamanile astea turbulente de pe PZU dar contracte mari angro nu se fac la pretul de odinioara.

    1. mda e nasol, vor da faliment, ar fi bine de lichidat detinerile pe h2o :)

      PER 15-20 la anul. dc se rezolva razboiul cum promite trump, curentul se va ieftini

      Ce conteaza pentrupublic PER cand nici nu se spune cat au PER companiile PEER.Dupa cum curg rezultatele si e trendul,nu trece 1 an pana ne trezim ca BVB e cea mai scumpa din Europa.

    "când valoarea medie a debitului Dunării a înregistrat o diminuare cu aproximativ 19% faţă de perioada similară a anului 2023"...ce legatura are diminuarea debitului cu aproximativ 19%, doar rolul "lacului de acumulare" tocmai asta este sa anuleze variabilitatea debitului

    1. Cam cate lacuri de acumulare ai pe cursul Dunarii?

      "Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre.Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2.200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa"...mai citeste cand scrii in legatura cu un subiect:-)

      Daca ai fi fost cat de cat atent la datele publicate inainte de listare, ai fi vazut ca profitul H2O depinde mai mult de seceta din Europa Centrala decat de cea din Romania, iar astazi n-ai mai fi fost surprins. In plus, jumatate din profit vine de la Portile de Fier 1 si 2, deci seceta din regiunea mentionata impacteaza disproportionat profiturile companiei.

      Da' ce-o sa te faci cand si la noi seceta pedologica o sa te afecteze? O sa vinzi H2O si-o sa strigi in gura mare alte si alte intrebari la care raspunsurile sunt cunoscute cu mult inainte sa te trezesti tu.

    companie se bazeaza pe niste tehnologii si infrastructura de pe vremea lui dej, deci mai usor simion si altii care sustineti ca ceausescu a cladit tara.

    1. Mai caută prin istorie ????.

      Nu are nicio treabă Moș Dej cu Porțile de fier și nici cu tehnologia, care este, ahă-hă, de pe vremea lui Burebista  

    Hidro a atins maximele pe bursa înainte de dividend, acum va merge pe trend invers. Minus 6000 de clienți firme, profit mai mic, o mulțime de musterii care nu plătesc facturile, cum naiba sa o duca bine?

    1. eu am intrat deja pe H20 si am dat din cele 49000 de TLV, voi sta pe termen lung la H20 si voi incasa Dividnde an de an

      h2o are si ea multe bube ce costa mult: multiple baraje de reconsolidat, lacuri de acumulare de curatat de mal(ei dau vina pe seceta dar capacitatea lor a scazut mult fata de acum 70 ani), directiva ue de repunere in starea initiala a cursurilor raurilor, inclusiv a constructiilor neterminate.

    Am aflat cu stupoare că directorul acestei companii este Karoly Borbely,da deci numit politic ,ce îl recomandă?vocea și talentul....deci hoția PSD, PNL, UDMR functioneaza

    1. Ca sa fi stupefiat pana la capat, ia pune mana de cauta si iti garantez ca o sa gasesti in CA un membru a carui minunata experienta profesionala a constat in functia de sef de benzinarie prin Timisoara, si in tot CA-ul ala se afla (la data listarii) un singur profesionist in domeniu, toti ceilalti erau acolo ca sa frece menta pe bani multi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb