Debitul Dunării va fi în scădere, la intrarea în ţară, în următoarele zile, după care va deveni relativ staţionar, dar tot peste mediile lunilor septembrie şi octombrie, au comunicat astăzi specialiştii de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), transmite Agerpres.
Până pe data de 4 octombrie, pe secţiunea Baziaş, debitele Dunării vor ajunge la valoarea de 7.100 mc/s, după care vor deveni relativ staţionare, între 7.100 - 7.200 mc/s, peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 m3/s).
Totodată, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în general, în creştere, mai puţin în primele zile ale intervalului de prognoză menţionat, când vor fi în scădere uşoară pe sectorul Gruia - Corabia.
Hidrologii anunţă că pe râuri, în perioada 1 octombrie, ora 7:00 şi 7 octombrie, ora 7:00, debitele vor fi, în general, în scădere (în special în prima parte a intervalului), cu excepţia cursurilor mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare.
În a doua parte a intervalului prognozat, debitele vor fi în creştere începând cu râurile din jumătatea de vest şi ulterior pe majoritatea râurilor din ţară, ca urmare a precipitaţiilor care vor urma, majoritatea sub formă de aversă, transmite Agerpres.