HIKMET TANRIVERDI, ITKIB "Industria textilelor din România creşte rapid, iar Turcia are o mare influenţă în domeniu"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2017

"Industria textilelor din România creşte rapid, iar Turcia are o mare influenţă în domeniu"

Industria de textile din România creşte foarte rapid, iar Turcia are o mare influenţă în domeniu, datorită numeroaselor companii de profil care desfăşoară de mult timp activităţi în România, afirmă Hikmet Tanriverdi, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Textile şi Îmbrăcăminte din Istanbul (ITKIB).

Domnia sa a declarat, pentru ziarul BURSA, că România este una dintre ţările cu care Turcia are relaţii extrem de bune şi numeroşi turci au investiţii în industria noastră de textile.

"În perioada următoare, brandurile turceşti vor produce în România", ne-a spus reprezentantul ITKIB, adăugând că, în prezent, companiile de profil se aprovizionează cu materialele şi accesoriile necesare din alte ţări.

Oficialul ITKIB a menţionat că numeroase mărci turceşti, când se deschid către Europa, punctul de plecare este ţara noastră. "Relaţiile noastre sunt foarte vechi, România este una din ţările membre UE cele mai apropiate nouă", a subliniat Hikmet Tanriverdi.

Potrivit spuselor domniei sale, în perioada următoare nu va fi o creştere majoră a preţului forţei de lucru în ţara noastră, iar din acest motiv, este posibil ca mulţi investitori turci să vrea să vină în România.

"După atentatul terorist din Istanbul, exporturile noastre au trecut pe scădere"

Hikmet Tanriverdi ne-a declarat că, în 2016, exporturile de textile din Turcia au însumat 16 miliarde de dolari, la fel ca în 2015, iar în primele cinci luni din anul curent, s-au apropiat de 7 miliarde de dolari.

"În prima jumătate a anului 2016 am consemnat o creştere de circa 10% a exporturilor de textile, însă după atentatul terorist care a avut loc anul trecut la aeroportul din Istanbul, am trecut pe scădere, iar la finele lui 2016, avansul a fost, practic, anulat.

Anul acesta am înregistrat un declin de 4-5%, dar după referendumul constituţional din aprilie, relaţiile noastre cu UE s-au normalizat, iar până la finele anului vom fi pe creştere comparativ cu 2016", ne-a spus reprezentantul ITKIB, precizând că rata de export către UE este de circa 73%.

Cota exporturilor de textile în totalul exporturilor Turciei este de aproape 11-12%, potrivit domnului Hikmet Tanriverdi, care a precizat că această cotă se modifică sezonier.

Oficialul ITKIB ne-a mai declarat că guvernul turc sprijină prin anumite programe producătorii care exportă, în principal pentru participarea la târguri expoziţii.

"Dacă Turcia nu va avea mari probleme politice, creşterea economică va accelera"

Hikmet Tanriverdi ne-a spus: "În ultimii doi ani, creşterea economiei Turciei nu a atins nivelul dorit. Turcia ar trebui să aibă o expansiune economică de peste 5%. Dacă ne uităm la ritmul de creştere a populaţiei, la faptul că mai bine de trei milioane de sirieni se stabilesc aici, noua forţă de muncă se extinde în fiecare an. Pentru ca aceştia să aibă un loc de muncă, Turcia trebuie să ofere condiţii economice mai bune".

Conform oficialului ITKIB, economia Turciei a avut o creştere de 2-3% anul trecut, însă în anii următori situaţia se va redresa. "Dacă nu vom avea mari probleme politice, creşterea va accelara. Guvernul este precaut, are noi măsuri de susţinere, care să asigure că Turcia va creşte rapid şi îşi va menţine avântul", a mai spus domnul Hikmet Tanriverdi.

Industria textilelor asigură 6,6% din PIB-ul Turciei, 15,2% din producţia industrială şi angajează 27,8% din forţa de muncă din industrie, conform ITKIB, care menţionează că 18,8% din veniturile realizate din exporturile Turciei provin din sectorul textilelor.

"Acest sector este liderul industriei din Turcia", potrivit ITKIB, care mai precizează că Turcia este al treilea exportator de îmbrăcăminte din UE, după China şi Bangladesh.

ITKIB cuprinde patru asociaţii de exportatori din Turcia: Asociaţia Exportatorilor de Îmbrăcăminte din Istanbul, care realizează 75% din totalul exporturilor de profil din ţară; Asociaţia Exportatorilor de Materii Prime şi Textile din Istanbul, care realizează 50% din totalul exporturilor de textile din Turcia; Asociaţia Exportatorilor de Piele şi Produse din Piele - 75% din totalul exporturilor de piele din Turcia, şi Asociaţia Exportatorilor de Covoare, cu 22% din exporturile naţionale de profil.

ITKIB: "Comerţul mondial cu haine a totalizat 502 miliarde de dolari în 2016. Turcia s-a situat pe locul al şaselea în lume, anul trecut, cu exporturi de aproape 17 miliarde de dolari şi o cotă de 3,3%".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb