"Holcim" vrea să preia controlul la "Ambuja Cements India"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2007

"Holcim" vrea să preia controlul la "Ambuja Cements India"

Compania elveţiană "Holcim" Ltd., al doilea producător mondial de ciment, vrea să-şi majoreze deţinerea la "Ambuja Cements India", urmărind să preia pachetul de control. Iniţial, "Holcim" va cumpăra 3,9% din "Ambuja Cements India" Ltd., societate la care, în prezent, are o deţinere de 32,3%. Pentru cota respectivă, compania elveţiană va plăti 220 de milioa­ne de dolari familiilor fondatoare ale "Ambuja Cements India". Ulterior, "Holcim" va lansa o ofertă de 1,12 miliarde de dolari pentru o cotă adiţională de 20% din "Ambuja Cements India". Astfel, "Holcim" ar urma să deţină 56,2% din compania indiană.

Expansiunea în India şi China au sprijinit "Holcim" să compenseze rezultatele slabe de pe piaţa SUA, al cărei sector imobiliar cunoaşte cea mai proastă perioadă din ultimii 16 ani. Fabricile "Holcim" din India funcţionează la capacitate maximă, în condiţiile în care economia acestei ţări creşte în cel mai rapid ritm din ultimii 20 de ani.

Totuşi, programul de achiziţii al companiei "Holcim" priveşte şi America de Nord. La începutul acestei luni, "Holcim" a finalizat achiziţia restului pe care nu-l deţinea la "St. Lawrence Cement Group" Inc. din Canada. Valoarea tranzacţiei a fost de circa 700 de milioa­ne de dolari canadieni (660 de milioane de dolari SUA).

În Canada, lider de piaţă în domeniu este rivalul "Holcim", compania franceză "Lafarge", cu o cotă de circa 34%. "Holcim" are, pe această piaţă, o cotă de aproximativ 17%.

Începând cu anul 1989, compania elveţiană s-a extins în 20 de ţări, investind peste 19 miliarde de franci în achiziţii şi modernizări ale unor fabrici.

"Holcim" operează în peste 70 de ţări, având aproape 90.000 de angajaţi.

"Holcim" şi-a triplat profitul în primul semestru

"Holcim" şi-a triplat profitul în primele şase luni din 2007, datorită unui câştig special din vânzarea unei părţi dintr-un activ din Africa de Sud şi a extinderii operaţiunilor în India, China şi alte pieţe emergente. Profitul net al companiei elveţiene a ajuns la 2,42 miliarde de franci (1,98 miliarde de dolari) ori 9,27 franci/acţiune, de la 821 milioane sau 3,47 franci/acţiune în primele şase luni din 2006. Analiştii anticipau 1,09 miliarde de franci, excluzând veniturile obţinute din vânzarea participaţiei de la "Holcim South Africa Pty" Ltd., care se ridică la 1,1 miliarde de franci.

Vânzările companiei elveţiene au crescut cu 19,5%, la 13 miliarde de franci.

"Holcim" realizează aproape 50% din vânzările sale pe pieţele emergente. Analiştii cred că, în 2007, cererea de ciment va scădea cu 1% pe pieţele dezvoltate, iar pe cele în curs de formare va spori cu 8%.

Acţiunile "Holcim" au urcat cu 13% anul acesta, dând companiei o valoare de piaţă de 32,9 miliarde de franci elveţieni.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb