România va mai accesa piaţa SUA în acest an pentru a se împrumuta în dolari, întrucât prima ieşire a fost un succes, în următoarea emisiune fiind mai puţin importantă suma atrasă, cât mai ales percepţia investitorilor şi lungirea maturităţilor, spune ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
"A fost un succes şi trebuie continuat. Nu suma este importantă, ci percepţia investitorilor privind România. Chiar a fost un test cum este percepută România pe piaţa din SUA şi s-a dat un semnal că investitorii apreciază măsurile aplicate", a declarat Ialomiţianu citat de Mediafax.
El a continuat arătând că emisiunile pe pieţele externe sunt importante pentru că se testează percepţia investitorilor în ceea ce priveşte guvernarea şi riscurile asociate evoluţiei economice a României.
"Condiţia este tot o maturitate lungă, pentru că România trebuie să meargă pe o pantă de consolidare a datoriilor", a spus Ialomiţianu.
Ministrul Finanţelor a ţinut să precizeze că amânarea emisiunii din toamna anului trecut de pe piaţa SUA nu a fost un eşec, ci doar o poziţionare a României, care a trans-mis că nu are presiuni de finanţare şi nu doreşte să acceseze fonduri la orice costuri. România a atras marţi 1,5 miliarde dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 ani la un randament de 6,875% pe piaţa din SUA. Cererea pentru obligaţiuni a totalizat aproape 7 miliarde de dolari, fiind cea mai mare sumă subscrisă pe piaţa de dolari pentru o ţară din Europa Centrala şi de Est.
În luna ianuarie, Ministerul Finanţelor a împrumutat 9,93 miliarde lei de pe piaţa internă şi, cumulat cu banii din emisiunea de pe piaţa americană (4,9 miliarde lei), a acoperit deficitul nominal estimat pentru acest an, de 11,2 miliarde lei.