IANCU GUDA, AAFBR: "Investiţiile de anul trecut, la minimul ultimilor zece ani"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 4 octombrie 2018


"Companiile din ţara noastră nu mai au independenţă financiară"

"Dacă în 2016 au fost distribuite dividende cât în nouă ani anteriori, în 2017 au fost distribuite dividende în cantitate dublă faţă de anul precedent"

"În 2-3 ani vom avea recesiune tehnică"

"Prima Casă, care a distorsionat piaţa, inflamează artificial cererea, fără argumente sociale"

Companiile din ţara noastră au rămas fără independenţă financiară, apreciază Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Domnia sa a menţionat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Suntem dependenţi de rostogolirea datoriilor pe termen scurt, iar companiile nu pot controla acest lucru, depind de creditori, de furnizori, de bănci, de eşalonarea datoriilor fiscale la stat, astfel că, implicit, şi-au pierdut independenţa financiară, pentru că nu mai depind de ele însele, ci de alţii. Activele circulante pe termen scurt cresc, în contrapartidă scad capitalurile proprii, ca pondere în total active, de la 35% în 2008 la 25% în 2017. Aşadar, companiile sunt mai slab capitalizate, dar nu pentru că au făcut profituri mai mici, ci pentru că acele profituri în creştere au fost distribuite către dividende. Astfel, vedem că societăţile comerciale fac dez-investiţii şi că suntem mai puţin competitivi faţă de alţii".

Domnul Guda evidenţiază faptul că, dacă în 2016 au fost distribuite dividende cât în nouă ani anteriori, în 2017 au fost distribuite dividende în cantitate dublă faţă de anul precedent, ca urmare a scăderii impozitului pe dividend, de la 16% la 5%.

În ţara noastră, trei din patru companii au doi angajaţi şi de cele mai multe ori aceştia sunt şi acţionari şi se plătesc la salariul minim pe economie, putând extrage dividendul trimestrial, atrage atenţia preşedintele AAFBR, adăugând: "Acest lucru va decapitaliza companiile, care vor fi din nou tentate să distribuie dividende şi vor fi mai vulnerabile în următoarea recesiune. Un alt efect ar fi încurajarea unui comportament ilegal de umflare a profitului pentru trimestrul anterior, mutându-şi cheltuielile pe trimestrul următor, ca să distribuie dividende şi să îşi inducă firma în insolvenţă".

Printre altele, Iancu Guda susţine că ne confruntăm cu o dependenţă din ce în ce mai mare a companiilor de alte companii: "Creşte interdependenţa financiară între firme. Sunt companii care sunt bănci SRL, pentru că îşi finanţează partenerii prin credit-furnizor pe termene foarte lungi. În acest timp, intermedierea financiară este foarte redusă, în timp ce depozitele au crescut din ce în ce mai mult. Companiile stau tot mai mult pe bani şi iau tot mai puţine împrumuturi de la bănci, ceea ce arată conservatorism.

Creditul furnizor s-a dublat în ultimii zece ani, pe când creditul bancar a crescut cu doar 50%. Totodată, ponderea creditului bancar în PIB a scăzut la 13%, anul trecut, de la maximul de aproape 20% la finalul lui 2011. Raportul dintre totalul creditelor şi depozitele înregistrate de companiile din România revine la minim istoric, res­pectiv la 1. Companiile mari au bani, iar băncile nu au pe cine să împrumute. Firmele din România sunt foarte puţin bancabile".

Anul 2017 a marcat minimul investiţiilor din ultimii zece ani, fiind realizat un volum de investiţii de zece ori sub cel din anul anterior, a mai precizat Iancu Guda, precizând: "Anul trecut au fost înregistrate investiţii CAPEX de doar 8 miliarde lei, faţă de circa 85 de miliarde în 2016. De ce? Companiile au avut presiuni salariale din ce în ce mai mari, cheltuieli cu combustibilul în creştere, dobânzi din ce în ce mai mari, instabilitate fiscală, nu au avut predictibilitate şi, atunci, au fost mai conservatoare".

În primul semestru din acest an avem 1,6 companii care au ieşit din piaţă la o companie care a intrat, ceea ce face ca România să aibă cea mai scurtă durată de viaţă a companiilor active, respectiv zece ani, a conchis specialistul: "Este un decalaj enorm între ceea ce se întâmplă macroeconomic şi ceea ce se întâmplă microeconomic, în ţara noastră. Cred că trăim intens, dar scurt.

Interesele personale primează în dauna intereselor companiei şi a sănătăţii firmelor pe termen lung. La noi, 7 din 10 companii au capital de lucru negativ, tragem de economie şi putem să o rupem. Ne îndatorăm, ne vulnerabilizăm, ca să creăm locuri de muncă în străinătate".

În opinia domniei sale, trebuie să prioritizăm educaţia, sănătatea, să încurajăm investiţiile străine, să avem un mediu predictibil.

Deşi, conform domnului Guda, se apropie o nouă recesiune, din punct de vedere microeconomic suntem mai puţin pregătiţi pentru o astfel de perioadă. "Cred că, în următorii 2-3 ani, în România vom avea o ajustare, o recesiune tehnică, adică două trimestre cu minus", a concluzionat domnia sa, avertizând: "România SRL este falimentară, pentru că din 1990 suntem pe pierdere constantă". Printre altele, domnia sa a menţionat că piaţa imobiliară a ajuns la saturaţie şi că cererea din domeniu se va tempera, urmând o perioadă de reaşezare a sectorului.

Programul Prima Casă nu-şi mai are rostul, iar BNR vede şi spune acest lucru, respectiv că Prima Casă s-a îndepărtat de scopul iniţial, cel social, conform preşedintelui AAFBR. Acesta reiterează că Prima Casă, care a distorsionat piaţa, inflamează artificial cererea, fără argumente sociale, din punct de vedere economic programul guvernamental nefăcând sens şi trebuind să fie închis încă de acum 2-3 ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stiu persoane care au accesat PC dupa ce au vandut trei camere in zona buna in capitala si s-au mutat la vila imprumutand diferenta .Curat social PC :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb