Iar despre politică?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 decembrie 2015

Cornel Codiţă

Ştiu, ar fi fost mult mai nimerit să scriu despre şorici, şuncă, slănină, jumări, caltaboş, cîrnaţi, piftie, sarmale şi alte delicatese culinare, dintr-ale porcului, valorile "spirituale" care, în mod tradiţional, ne luminează sfîrşitul de decembrie şi de an, în acest simulacru desacralizat, care ţine loc de religie şi credinţă. (Biserica noastră nu mai este de mult capabilă nici măcar să mimeze sacralitatea actului religios, necum să o cultive, să o recreeze şi să o împărtăşească!) Pentru că nu mă pricep la bucate, deci, am să îmi iau rămas bun de la anul care stă să se încheie povestindu-vă ceva tot despre politică. Politica altora şi ceea ce spune ea despre a noastră. Alegerile generale din Spania încheie periplul anului şi merită o privire atentă, chiar dacă între Dîmboviţa noastră şi Menzanares-ul lor, cu greu ai putea găsi vreo asemănare.

Rezultatele ieşite din urne sunt simple, dar lectura lor este desigur diferită, funcţie de unghiul de vedere al interesului politic din care sunt privite.

Partidul Popular, dreapta tradiţională care s-a aflat la putere şi a organizat alegerile, a cîştigat cele mai multe voturi, 7,2 milioane, şi cele mai multe locuri în parlament, 123. Un învingător, cît un învins de mare! De ce învins? Pentru că a pierdut aproape 2 milioane de voturi şi odată cu cele 64 de locuri în parlament şi majoritatea de guvernare. Partidul Popular va fi chemat să formeze noul guvern, dar formula pe care s-ar putea sprijini este una de coaliţie, o formulă prea puţin utilizată şi incomodă în spaţiul politic spaniol.

Al doilea partid ca număr de voturi, 5,5 milioane, Partidul Socialist, stînga tradiţională de tip european, şi el încercat de hemoragia de voturi care l-a făcut să piardă 20 de locuri în parlament, faţă de alegerile din 2011.

Cîştigătorii?

"Podemos", un produs politic gen Syriza, o variantă marcată a stîngii populiste, 5,1 milioane de voturi, prima reprezentare parlamentară în urma unor alegeri, 69 de locuri.

"Partidul cetăţenilor", o formaţiune care se reclamă de la ideologiile liberalismului european şi care acoperă centrul spectrului politic. În plus, el joacă un rol specific în balanţa separatism-unionism, care marchează dramatic cîmpul politic din Spania, prin contraponderea la mişcările separatiste din spaţiul catalan. "Catalonia este patria mea, Spania este ţara mea, Uniunea Europeană este viitorul nostru", sună sloganul prin care partidul s-a identificat în faţa alegătorilor. Cîţi cetăţeni au crezut în această formulă? Vreo trei milioane şi jumătate, ceea ce nu-i puţin de loc! Dimpotrivă, transformă Partidul Cetăţenilor într-o veritabilă forţă de balanţă în jocul posibilelor alianţe parlamentare pe dreapta sau pe stînga, fără de care nu se poate forma nici un guvern cu majoritate cît de cît stabilă.

Tabloul partidelor care contează în ecuaţia parlamentară este completat de cele 11 mandate (aproape 1 milion de voturi) obţinute de alianţa partidelor radicale de stînga numită Unitatea Populară.

Lectura conservatoare a acestora rezultate, nici nu-i de mirare!, a venit din partea celor două mari partide tradiţionale, popular şi socialist. Primul s-a consolat cu menţinerea locului de lider electoral, chiar dacă a pierdut voturi, cel de al doilea, şi el pierzător de voturi, cu certitudinea că încă reprezintă alternativa la PP.

Lectura partidelor care au pus pe butuci (deocamdată!) sistemul rotativei de guvernare formată de PP şi PSOE este, desigur, foarte diferită! Vechiul sistem nu mai funcţionează, soluţiile politice de guvernare în Spania trebuie reinventate. "Schimbarea a învins", au clamat Pablo Iglesias şi Albert Rivera, fiecare susţinînd, cu argumente diferite, aceeaşi teză: spaniolii doresc un alt sistem al distribuţiei puterii politice în formulele de guvernare.

Ce este interesant pentru politica din România din acest tablou?

Ne putem aştepta la o pierdere de reprezentare parlamentară, la o hemoragie de voturi în rîndul partidelor tradiţionale? Ba, bine că nu!! Mai mult ca sigur că atît PSD-ul, cît şi PNLul-pdist, sau PDL-ul-penelizat, cum preferaţi!, vor fi penalizate electoral. Cît de mult şi care mai mult, încă nu se ştie, dar se va vedea pe măsură ce ne vom apropia de sorocul alegerilor generale.

Sunt posibile "insurecţii electorale" din partea partidelor "anti-sistem"? Mişcarea populară visează, desigur, la un asemenea eveniment electoral, capabil să o scoată în sfîrşit din incubator şi să îi dea certificatul, dacă nu chiar de maturitate, măcar de majorat. Acelaşi lucru şi l-ar dori şi ALDE, formaţiunea prin care se va încerca coagularea unui "centru" în care să se refugieze, de la dreapta, dezmoşteniţii PNL-ului, iar de la stînga, dezamăgiţii PSD-ului. Problema acestor două mişcări este însă aceea a liderilor. Cu Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, feţe de mult zbîrcite de încărcatul lor trecut politic, cu greu ar putea fi cineva păcălit să creadă că aceste formaţiuni sunt din categora "anti-sistem". Maşinăria politico-electorală din România pare încă setată să atingă "idealul" formulei cu două roţi de moară, două mari partide capabile să susţină rotativa guvernamentală, între care nu mai este loc şi nu mai încape nimic altceva!!!

Cum pînă la alegeri mai este încă vreme, eu vă zic "La mulţi ani cu sănătate" şi Fie ca cele 12 nopţi magice care leagă anul ce pleacă de fratele care-i urmează, să vă umple inimile de bucurie!

Opinia Cititorului ( 38 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Totlul spune tot si inca mai mult despre autor daca nu cumva stiam deja. Domnul Codita a tatat ocazia de a tacea. Se apropie alegerile dar nu asa cum vrea dansul. Pacalirea electoratului captiv a contuniaut si continua!

    1. Esti la cap baiete, sau ce ai?

      Am zis.

      Niciunul dintre cele două mesaje 1 și 1.2 nu aparține lui Cristi C. Măi plastografule hoțoman, știi foarte bine că jocul tău nu funcționează și mișelia ta va fi repede expusă. Nu vrei tu să te culci și să nu mai comentezi ca idiotul la 4 dimineața?

      TRAHANACHE

      (trântind clopoţelul pe masă în culmea indignării) 

      Apoi, ai puţintică răbdare, stimabile! Mă scoţi din ţâţâni... Eu falsificator?... Pe mine, cetăţean onorabil, pe mine, om venerabil, să vie într-o adunare publică, să mă facă falsificator... cine? (rumoare mare. Tipătescu şi Zoe ascultă palpitând) Cine? (cu energie.) Un plastograf patentat! 

      CAŢAVENCU 

      (săr ind din loc) 

      Plastograf! 

      TOŢI DIN FUND 

      (strigând ameninţător) 

      Afară plastograful! 

      TOŢI DIN FAŢĂ... 

      Il copiezi pe Sirbu.  

    „Când se ridică sus oamenii de nimic, nelegiuiţii mişună pretutindeni“.

    Calitatea politicienilor duce la calitatea partidului. Calitatea fiintei umane va duce la ridicarea calitatii vietii si a calitatii scopului pentru care se face politica. Daca politica se face doar pentru putere masinaria poate sa aiba 4 roti de moara, 2 roti de moara tot se va scufunda..mai devreme sau mai tarziu. 

    Lectura acestui articol înlesneşte, dincolo de plusul de cunoaştere, o înţelegere mai profundă, resemnată cumva, a prezentului amprentat de sechelele morale ale unui trecut ce se perpetuează.

    1. cat priveste Biserica

      cit priveste Bis.ortodoxa sunteti in eroare.exista lacasuri de cult ortodox unde ritualul este impecabil,duhul sf.lucreaza in mod eficient pt. binele acestui popor. 

      Se vede ca vorbeste duhul sfant prin tine...si ai participat la rutualurile cu pricina. Halal impact

    Ritualul sacrificării porcului în preajma sărbătorilor Crăciunului amintește de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) în perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul. Într-un moment cum este cel de la cumpăna dintre vechiul an și cel nou se miza pe funcția regeneratoare a sacrificiului. Prin acest sacrificiu, echivalent semantic al anului ce se încheie, o nouă viață se naște, aceea a noului an. În credința vechilor...

    1. Se spune că femeile nu au voie să participe la tăierea porcului nici măcar pentru a turna băutură în paharele bărbaților, deoarece, fiindu-le milă, animalul nu poate muri.

      Cred ca avem nevoie de o perspectiva feiminina in politica..o ideologie cu atrbute feminine, care sa apere pe cei vulnerabili...sa scoata razboiul infara gelii si de facto nu numai de jure, sa ridice la grad de axis mundi iubirea si servirea aproapelui. cred ca un om cu adevarat spiritual ii va fi rusine sa ia viata... 

    Intrucât si-a refuzat in mod ostentativ accesul la o realitate mitica, Cioran n-a avut deschidere nici spre ceea ce se cheama, in limbajul unei antropologii filosofice, fenomenul originar. El s-a erijat cu buna stiinta in purtatorul unui discurs exponential pentru conditia de simulacru ontologic a omului (post)modern – omul desacralizat, rupt de matca primordialitatii, oscilând intre istorie si utopie.

    O postura oarecum dezolanta (prin incongruenta si netemeinicie) daca adaugam faptul... 

    1. Desi constient de faptul ca refuzul paradisului (atribut utopic al fericirii originare) nu face decât sa ne transforme intr-o „hoarda de civilizati, monstri atotstiutori ce ignora esentialul”, Cioran prefera o suferinta care, dupa model dostoievskian, descopera la un moment dat farmecul propriilor chinuri si refuza cu ostentatie dulcea armonie a „palatului de cristal”.

    Sanatatea e bunul cel mai de pret...de aceea e bine sa avem grija ce mancam, ce gandim si ce facem, pentru ca suntem ceea ce mancam, cum spune un proverb sanscrit....

    Omul post-modern cu orgoliul lui (care transcende limitele ingaduite unui muritor obisnuit), n-ar putea fi satisfacut decât printr-o eventuala inaltare la conditia de Demiurg (sau, mai degraba, având in vedere profilul demonic al acestui orgoliu, de Anti-Demiurg)  

    daca vrei poti face loc si pentru altceva, in speta altor roti dar rezultatul va fi acelasi...scufundarea masinariei de tocare a idealurilor, utopiilor realizabile , la comanda marii finante.

    1. Silvia+Salomeea, doua matracuce.

      Matracuc esti tu! Eu nu am lucrat la Militie ca sa se rada unul de mine ca tine.

      ca sa rada,nu ca sa se rada,asea este corect gramatical.

      Matracuce sunt sefele tale!

      mesajul &.2 nu imi apartine...

      Singur te corectezi...scriind gresit..asea. Nu produci confuzie semnand cu alte nume.

      Magarul iar semenaza Cristi.C., Pribeagul...Mitiva..Silvia...S alomeea..Ulisse

      Sa le lingi tu... sa le faci cucoane...pe cele doua doamne!

    COLINDE, COLINDE

    de Mihai Eminescu 

    Colinde, colinde!  

    E vremea colindelor,  

    Caci gheata se-ntinde  

    Asemeni oglinzilor  

    Si tremura brazii  

    Miscând ramurelele,  

    Caci noaptea de azi-i  

    Când scânteie stelele. 

    Se bucur copiii,  

    Copiii si fetele,  

    De dragul Mariei  

    Isi piaptana pletele,  

    De dragul Mariei  

    S-a Mântuitorului  

    Luceste pe ceruri  

    O stea calatorului. 

    Colinda celor mici 

    Puica neagra baga-n sac, 

    Scoala gazda da-mi colac. 

    Puica neagra cu o laba,

    Mie tri colaci... 

    1. Comentarii jenante. Huo!

    Iar despre politica? de para s-ar pricepe si la altceva!

    1. nimica

      Salomeia analfabeta a comentat si ea ceva dupa mintea ei

      Da, a comentat nimica..... 

      Total gresit; Salomeea nu-i o analfabeta ci o femeie desteapta foc, atat doar ca-i lustruieste ghetele profesorului. 

      Se scrie corect Salomeea.

      Nue o rusine sa muncesti...inteleg sensul figurat al expresiei.

      Ii lustruiam si sorei mele zilnic pantofii, din dragoste.

      E nobil sa iti slujesti aproapele..pe domnul profesor il respect si admir pentru ca a ramas un model pentru formatia mea profesionala. Este maestrul de la care am ce invata mereu oricat de desteapta cred unii ca sunt, mereu am de invatat de la fiecare cate ceva si la randl meu imi place sa dau si altora din ce stiu si invat mereu. Este semnul respectului si iubirii... 

      Nu crede nimeni ca esti desteapta. Crede ca esti analfabeta ca scrii "sorei mele" si se scrie "surorii mele". Crede ca esti cam ratata ca scrii asa.

      Nu e o rusine sa muncesti, este rusine sa pupi in cur.

      Mesajul 9.2 nu apartine cititorului Cristi C.

      Munca ne-a facut pe totii. De aceea se munceste nonstop si astazi si ieri mereu. Cum ar fi daca nu sa-r munic si s-ar sta tiata ziua pe forum. Asta n-ar fi munca ci ar fi altceva.

      Muica, ce-o fi aia Muca? Poate ne dumireste Salomeea. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb