Iaţeniuk: "Scopul lui Vladimir Putin este de a elimina Ucraina ca stat independent"

E.D.
Internaţional / 13 septembrie 2014

Actualizare 13:25 Armata ucraineană a respins un atac al rebelilor proruşi contra aeroportului din Doneţk

Armata ucraineană a anunţat astăzi că a respins în seara precedentă un atac al separatiştilor proruşi asupra aeroportului din Doneţk, atac comis în pofida acordului de încetare a focului încheiat săptămâna trecută la Minsk, informează agenţiile internaţionale de presă.

"Numeroşi rebeli sprijiniţi de şase tancuri au lansat vineri la ora locală 19:30 (16:30 GMT) un asalt contra aeroportului din Doneţk, care a fost respins eroic de către soldaţi", a indicat biroul de presă al statului-major al operaţiunii armatei ucrainene în estul ţării.

Guvernul ucrainean a recunoscut joi, în premieră, că rebelii proruşi şi-au extins controlul la frontiera estică a Ucrainei cu Rusia până la Marea Azov.

"Această parte a frontierei se află în prezent sub controlul mercenarilor proruşi", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Lâsenko, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acest anunţ a survenit în urma ofensivei lansate de rebelii proruşi luna trecută în sud-estul Ucrainei.

Zona controlată de rebeli s-a extins până la coasta Mării Azov, aşa cum se poate observa pe o hartă cu privire la situaţia operativă în zona de conflict în data de 11 septembrie, potrivit Interfax-Ukraina. Astfel, sub controlul insurgenţilor înarmaţi proruşi au ajuns localităţile Komsomolskoe şi Telman, iar Ucraina a pierdut controlul secţiunii de est a frontierei sale cu Rusia.

---

Obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin este de a ''elimina Ucraina ca stat independent'' şi de a crea din nou Uniunea Sovietică, a declarat sâmbătă, la Kiev, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, relatează Reuters şi AFP.

În cadrul unei conferinţe la care iau parte politicieni şi oameni de afaceri din UE şi Ucraina, şeful guvernului de la Kiev a subliniat că este prematur de spus că s-a convenit un acord de pace, în condiţiile în care Putin doreşte să existe un ''conflict îngheţat'' în Ucraina.

''Scopul lui Vladimir Putin este reprezentat nu doar de regiunile (separatiste din est) Doneţk şi Lugansk. El vrea să ia întreaga Ucraină şi să o elimine ca stat independent şi nu poate accepta ideea că Ucraina face parte din familia europeană. Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai bună. Sunt pentru aşa-numitul format de la Geneva, cu SUA, UE şi Rusia; nu suntem încă pregătiţi pentru a desfăşura negocieri bilaterale cu Rusia'', a adăugat Iaţeniuk, la opt zile după intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului încheiat la Minsk de Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Oficialul ucrainean a salutat noile sancţiuni impuse Moscovei de către Uniunea Europeană şi SUA şi a subliniat că măsurile respective constituie o ameninţare majoră pentru economia rusă.

Potrivit lui Iaţeniuk, NATO este ''singurul instrument'' de protecţie pentru Ucraina, ţară al cărei ''agresor principal'' este Rusia, iar următoarea etapă în strategia lui Vladimir Putin ar fi crearea unui ''culoar'' care să lege frontiera teritorială ruso-ucraineană de peninsula Crimeea, anexată de Rusia în luna martie.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de înarmarea insurgenţilor separatişti şi de trimiterea de trupe în estul Ucrainei, acuzaţii respinse ferm de către Moscova.

Ideea acordului de încetare a focului încheiat la Minsk a fost de ''a opri masacrul'' în conflictul ce durează de cinci luni şi soldat cu peste 2.700 morţi, a precizat premierul ucrainean.

''Aş fi fericit ca pacea să se instaleze în ţara mea, dar întrebarea este care ar fi preţul pentru această pace. Noi ne vom bate pentru ţara noastră şi pentru independenţa noastră'', a încheiat Iaţeniuk.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb