IEA SEMNALEAZĂ: "Trebuie să ne pregătim pentru iarna 2023-2024, în privinţa preţului gazelor"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 octombrie 2022

"Trebuie să ne pregătim pentru iarna 2023-2024, în privinţa preţului gazelor"

Iarna 2023-2024 ar putea fi mai dificilă decât cea care urmează, în ceea ce priveşte preţurile gazelor, a avertizat, ieri, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, citat de agenţia EFE.

"Următoarea iarnă ar putea fi inclusiv mai dificilă decât aceasta. Trebuie să începem deja să ne pregătim pentru următoarea iarnă", a spus Birol, la sosirea la consiliul informal al miniştrilor Energiei din ţările Uniunii Europene.

Oficialul IEA nu a respins în mod direct posibilitatea introducerii unui plafon pentru preţul importurilor de gaze în UE, aşa cum propun 17 state state, printre care Belgia, Franţa, Italia, Polonia sau Spania, dar la care se opun Germania, Ţările de Jos, Estonia, Austria sau Ungaria.

"Dacă se va introduce, ar trebui să fie la un nivel la care Europa să nu utilizeze avantajul său pe pieţele internaţionale, în special anul viitor, când pieţele vor fi şi mai presate", a spus Birol, conform Agerpres.

Ţările care susţin această măsură cred că este esenţial ca UE să-şi arate importanţa pe piaţa globală, fiind un mare cumpărător internaţional, în timp ce statele care o resping consideră că poate compromite securitatea aprovizionării şi că este mai bine să se negocieze cu furnizori fiabili.

Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei a semnalat că este fundamentală "solidaritatea între ţările UE" pentru a face faţă crizei gazelor.

"Dacă eşuăm în acest test, implicaţiile ar putea merge mult mai departe decât sectorul energetic", a conchis Birol.

Putin propune repararea gazoductelor Nord Stream sau crearea unui hub al gazelor în Turcia

Avarierea gazoductelor Nord Stream este un "act de terorism internaţional" de care profită SUA, Polonia şi Ucraina, a declarat ieri, la o conferinţă pe teme energetice, preşedintele rus Vladimir Putin, care a sugerat că Rusia ar putea redirecţiona gazele pentru Nord Stream către Marea Neagră şi ar putea chiar crea un hub major de gaze pentru Europa în Turcia, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Cei care caută să taie legăturile între Rusia şi Europa sunt în spatele sabotajului Nord Stream, a spus Putin la conferinţa Moscow Energy Week.

"Beneficiarii sunt evidenţi (...) Întrucât (acest incident) consolidează importanţa geopolitică a sistemelor gazeifere rămase, a celui care trece pe teritoriul Poloniei (...) şi a celui din Ucraina, pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala proprie. Dar şi (importanţa geopolitică) a Statelor Unite, care de acum înainte îşi pot livra energia la preţuri ridicate", a argumentat preşedintele rus.

Totuşi, o secţiune a conductei Nord Stream 2 este în continuare intactă, iar Rusia este dispusă să livreze gaze prin aceasta, a reafirmat Putin. Rusia a transmis deja această propunere Germaniei, care însă a refuzat-o.

Gazoductul Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea lui în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta, sub pretextul unor probleme tehnice.

Liderul de la Kremlin a mai declarat ieri că este posibilă repararea gazoductelor Nord Stream după exploziile care le-au avariat pe 26 septembrie, dar pentru aceasta Rusia şi Europa trebuie să ia o decizie, atât în privinţa reparaţiilor cât şi a garantării exploatării conductelor. "Mingea este în terenul Uniunii Europene, dacă ea vrea, nu are decât să deschidă robinetul", a indicat preşedintele rus.

Pe viitor, a adăugat Putin, dacă gazoductele Nord Stream nu vor fi operaţionale, Rusia ar putea redirecţiona gazele către Turcia şi "să creeze cel mai mare hub al gazelor pentru Europa în Turcia". "Asta, desigur, dacă partenerii noştri sunt interesaţi. Şi dacă va fi rentabil economic, evident", a mai spus liderul de la Kremlin.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 155 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 161 euro, iar la ora 14.14 atingea 158 de euro.

.........................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,4% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 92,95 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în noiembrie a coborât cu 1,5%, la 87,99 dolari barilul la ora locală 10.12.

Livrările de petrol rusesc spre Germania "nu sunt întrerupte", în pofida descoperii unei scurgeri de petrol la secţiunea poloneză a oleoductului Drujba, în apropiere de frontiera cu Germania, a anunţat ieri Ministerul german al Economiei, conform AFP.

"Securitatea aprovizionării Germaniei este în prezent garantată. Cele două rafinării de la Schwedt şi Leuna continuă să primească petrol brut prin Polonia şi oleoductul Drujba. Livrările nu sunt întrerupte", a precizat Ministerul.

Drujba este principalul oleoduct care transportă petrol rusesc în Germania. Acesta porneşte din oraşul rus Samara şi ajunge în Mozyr, Belarus, de unde pleacă două ramificaţii: una trece prin Polonia, Germania, Letonia şi Lituania şi alta ajunge în Ucraina, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria şi Croaţia, conform Agerpres.

.........................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,4%, la 1.679 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 10.12, cea spot a urcat cu 0,1%, la 1.668,36 dolari/uncie.

.........................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a scăzut cu 1,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,87 dolari/buşel la ora locală 10.23, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 6,90 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu contează recesiunea și criza economica

    Europeană,

    SA curgă banii și armele la Zelenski 

    1. Sa curga banii, sa-i invinga ucrainienii pe cotropitorii rusi si atunci se termina criza energetica. Criza asta este determinata de rusi, preturile la gaze au inceput sa creasca cu 6 luni inainte de inceperea razboiului. Rusii au inceput sa reduca tranzitul de gaze tot asa, cu 6 luni inainte de inceperea razboiului pentru a creste preturile, sa-si "faca" bani de razboi!

      Adio energie ieftina ptr Europa,

      SA trăiască gazul "ieftin" american

    Ce viitor luminos ptr. romanii de rand,

    ptr. profitul american 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb