Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns, în primul trimestru din acest an, la cel mai ridicat nivel din 2008, în pe fondul crizei din Ucraina, conform datelor publicate ieri de banca centrală de la Moscova.
În perioada ianuarie-martie 2014, aproximativ 50,6 miliarde de dolari au ieşit din Rusia, acest nivel fiind cel mai ridicat de la izbucnirea crizei financiare globale. În ultimul trimestru din 2008, ieşirile nete de capital din Rusia au depăşit 130 de miliarde de dolari.
Conform datelor băncii centrale a Rusiei, tranzacţiile de swap valutar cu băncile au fost în valoare de 5,2 miliarde de dolari, iar conturile în valută ale instituţiilor de creditare de la banca centrală se ridică la opt miliarde dolari. Dacă ar fi fost luate în calcul şi aceste cifre, ieşirile nete de capital din Rusia s-ar fi ridicat la 63,8 miliarde de dolari în primul trimestru.
Totuşi, datele aferente primului trimestru din acest an sunt inferioare estimărilor Ministerului rus al Economiei, care arătau ieşiri nete de capital de 65-70 miliarde de dolari, mai mult decât pe întreg anul 2013 (63 miliarde dolari).
Săptămâna trecută, Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, a declarat că deprecierea rublei a avut un efect important asupra ieşirilor de capital.
Guvernul de la Moscova aşteaptă o încetinire a creşterii economice la 0,5% anul acesta, dacă ieşirile nete de capital ar depăşi 100 de miliarde de dolari. În 2013, PIB-ul Rusiei a înregistrat un avans de 1,3%.