IFC a acordat "Credit Europe Bank" primul credit în lei, echivalentul a 20 milioane de euro

R.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 iunie 2007

Tamar Oazatakul, presedintele bancii

Tamar Oazatakul, presedintele bancii

Corporaţia Financia­ră Internaţională, divizie a Băncii Mondiale, a acordat Credit Europe Bank primul împrumut în lei reprezentând echivalentul a 20 milioane euro, pentru sus­ţinerea activităţii de finanţare a IMM-urilor, au anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, reprezentanţi ai celor două instituţii.

Creditul este primul acordat în monedă locală unei instituţii bancare din România, perioada de acordare fiind de şapte ani. Dobânda este Bubor la şase luni plus 1,5%.

"Creditul a fost accesat în vederea dezvoltării portofoliului de credite pentru IMM-uri, segment care, de altfel, este nou pentru Credit Europe Bank. Intenţionăm ca, în continuare, să dezvoltăm mai mult portofoliul de credite", a arătat vicepreşedintele Credit Europe Bank, Omer Tetik.

Preşedintele băncii, Tamer Oazatakul, a arătat că banca pe care o conduce (fostă Finance Bank) a cunoscut în ultimii trei ani una dintre cele mai accelerate creşteri de pe piaţa bancară românească. "Intenţionăm să menţinem acelaşi ritm de creştere şi în următorii ani", a spus Tamer Oazatakul.

Potrivit şefului misiunii IFC România, Ana Maria Mihăies­cu, procesul de introducere a unui astfel de credit (în monedă locală) se realizează într-o perioadă de circa doi ani. Pe piaţa românească însă aceas­tă perioadă a fost de circa şase luni.

"Am început discuţiile cu Banca Naţională a României şi am reuşit să realizăm acest proiect într-un timp relativ scurt, de circa şase luni de zile", a afirmat Mihăiescu.

Potrivit acesteia în următoarele zece zile IFC va semna un nou astfel de contract de finanţare cu o altă bancă din România. Reprezentantul IFC nu a precizat despre ce bancă este vorba: "Nu dorim să finanţăm mai mult de două contracte în monedă locală, pentru că replicabilitatea poate să vină din partea altor jucători din piaţă, de exemplu din partea băncilor foarte mari sau a unor instituţii financiare similare".

IFC, divizia de finanţare a sectorului privat din cadrul Băncii Mondiale, a investit, în anul fiscal 2006 (care se va încheia la 31 iunie 2007), în România, circa 200 de milioane de dolari şi estimează că în anul fiscal 2007 valoarea inves­tiţiilor va depăşi 200 de milioane de dolari.

Contractul de finanţare dintre cele două instituţii financiare a fost semnat ieri.

Credit Europe Bank a semnat, pe 14 iunie, acordul de contractare a unui credit sindicalizat în valoare de 110 milioane de euro, în urma căruia se aşteaptă la o creştere a activităţii de creditare cu sută la sută, în 2007.

Creditul a fost semnat cu Alpha Bank, Mashreqbank şi Raiffeisen Zentralbank Osterreich, pe o perioadă de doi ani, dobânda fiind Euribor plus 0,9%.

Banca a încheiat, până în prezent, patru credite sindicalizate. Primul a fost lansat în 2004 şi a valorat 15 milioane de euro, iar cel de-al doilea a fost contractat în 2005, având o valoare de 55 milioane euro. În 2006, banca a obţinut un credit sindicalizat de 60 milioane euro, care a fost urmat de un club loan, în valoare de 45 milioane euro.

Finansbank a devenit, în­cepând cu 12 martie 2007, Credit Europe Bank, după asocierea, în august 2006, a Finansbank A.S. Turcia cu Banca Naţională a Greciei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb