IFC şi KRUK cumpără credite neperformante de la Bancpost

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 mai 2016

IFC şi KRUK cumpără credite neperformante de la Bancpost

IFC, parte a Grupului Băncii Mondiale, şi KRUK, companie din Europa Centrală şi de Est specializată în recuperarea datoriilor, au hotărât să achiziţioneze un portofoliu de credite neperformante (NPL) fără garanţie, acordate persoanelor fizice de către Bancpost. Totodată, cele două entităţi intenţionează să cumpere NPL-uri şi de la alte subsidiare din ţara noastră ale Grupului Eurobank, soldul total restant fiind de aproximativ 597 milioane euro.

"Managementul activ al stocului de credite neperformante constituie prioritatea noastră strategică. În acest scop, am explorat şi ne-am implicat în câteva iniţiative de minimizare a riscurilor ce vizează o consolidare şi mai bună a bilanţului nostru consolidat, precum şi a bilanţului consolidat al băncilor noastre afiliate şi creşterea profitabilităţii lor", a declarat Stavros Ioannou, Director General Adjunct al Eurobank, citat de Mediafax.

Tranzacţia face parte din Programul IFC privitor la Recuperarea Datoriilor şi Activelor (PRDA), care constituie o reacţie strategică în faţa numărului tot mai mare de credite neperformante. La nivel global, PRDA se axează pe achiziţia şi rezolvarea CNP-urilor şi pe restructurarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Aceasta este, până la ora actuală, una dintre cele mai mari tranzacţii de credite neperformante acordate persoanelor fizice din România şi reprezintă un pas important spre rezolvarea nivelului tot mai mare de credite neperformante. Prin această tranzacţie, IFC susţine de asemenea bilanţul consolidat al Eurobank", a afirmat Manuel Reyes-Retana, Şeful Regional IFC pentru Grupul Instituţiilor Financiare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Până în prezent, IFC a investit 1,4 miliarde dolari la nivel global pe cont propriu şi a mobilizat încă 3,5 miliarde dolari de la alţi investitori, ceea ce a permis instituţiilor financiare să scape de credite neperformante în valoare de 30 miliarde dolari.

Ţara noastră se află printre statele din Europa Centrală şi de Est care înregistrează cele mai dinamice vânzări de credite neperformante, după cum arată un raportul recent al Comisiei Europene.

Acesta subliniază că aplicarea planului Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) din 2014 referitor la rezoluţia creditelor neperformante (NPL) a condus la o scădere semnificativă a ratei NPL la nivel de sistem, aceasta scăzând de la 22,6% în februarie 2014 la 11,6% în noiembrie 2015.

Raportul citat subliniază: "Curăţarea bilanţului băncilor s-a realizat în principal prin eliminarea unor credite nerecuperabile provizionate integral sau parţial. În plus, în 2014 şi 2015, piaţa românească a fost una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte vânzarea activelor depreciate. De exemplu, în 2014, băncile au vândut credite neperformante în valoare de aproximativ 8,9 miliarde lei".

Speranţa Munteanu, Partener, Deal Advisory, KPMG România, vede, în ţara noastră, o revenire a pieţei de tranzacţii cu portfolii de credite. Domnia sa a subliniat, recent: "În România, după anul 2013, în care Royal Bank of Scotland (RBS), asistat de către KPMG, a vândut un portofoliu de credite neperformante garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, activitatea în piaţă a încetinit. Anul 2015, însă, a fost unul în care volumul tranzacţiilor a crescut semnificativ, prin semnarea de tranzacţii cu portofolii de peste 1,6 miliarde euro, spre finalul anului".

Vânzarea unor portofolii importante de credite neperformante, de cele mai multe ori cu discounturi ce depăşesc 90%, reprezintă o practică uzuală a unora dintre băncile care activează pe piaţa noastră şi care ridică multe semne de întrebare în rândul clienţilor.

Avocaţii clienţilor bancari au cerut public, în mai multe rânduri, ca băncile să ofere disconturi similare debitorilor, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a României au spus că nu sunt de acord cu această propunere, întrucât ar crea hazard moral.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si dupa aceea noi acoperim paguba?

    Dupa aceasta vanzare Ba cpost mai tranzactioneaza biscuiti ? 

    Cat este din cifra de afaceri ? 

    Cat este din profit ? 

    Un grafic ca la registru comertului as vrea ca, angajati ...

    Bancpost la mine in oras are tencuiala la pamant, scarile rupte sparte ca dupa razboi, clienti bate vantul prin sucursala. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb