IGPR: Anul trecut au fost înregistrate peste 108.000 de cazuri de violenţă domestică

A.F.
Miscellanea / 27 ianuarie 2024

IGPR: Anul trecut au fost înregistrate peste 108.000 de cazuri de violenţă domestică

Poliţiştii au intervenit, anul trecut, la 108.831 de cazuri de violenţă domestică, dintre care 51.690 în mediul urban şi 57.141 în mediul rural, anunţă IGPR.

Potrivit unui comunicat remis sâmbătă de Poliţia Română, în 94.710 de situaţii, poliţiştii au intervenit ca urmare a sesizărilor prin numărul de urgenţă 112.

Numărul faptelor care constituie fapte penale din sfera violenţei domestice a fost de 57.851 de infracţiuni, în creştere cu 4,8% faţă de anul 2022. Cele mai multe fapte, 35.897, au fost de loviri sau alte violenţe.

În anul 2023, au fost emise de către instanţele judecătoreşti 11.887 de ordine de protecţie, 5.386 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecţie, au fost sesizate 4.279 de infracţiuni.

În această perioadă, au fost emise de poliţişti 13.231 de ordine de protecţie provizorii (cu 259 mai multe faţă de anul 2022, respectiv cu 2%), 5.386 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie, reprezentând aproximativ 41%.

În ceea ce priveşt nerespectarea ordinului de protecţie provizoriu, au fost sesizate 864 de infracţiuni.

În anul 2023, la nivelul Poliţiei Capitalei şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Iaşi, Mureş şi Vrancea, unităţi care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), au fost emise 3.656 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 2.411 ordine de protecţie provizorii şi 1.245 de ordine de protecţie (emise de instanţele judecătoreşti).

În 468 de situaţii, victima a fost de acord şi a fost pusă în aplicare măsura "obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere", reprezentând 12,8% din totalul ordinelor de protecţie provizorii şi ordinelor de protecţie emise.

În ceea ce priveşte infracţiunile constatate, au fost înregistrate în total 401 infracţiuni, dintre care 17 de distrugere, 307 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie şi 77 pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a ordinului de protecţie provizoriu.

În cadrul dosarelor penale întocmite, pentru 27 dintre persoanele care au săvârşit aceste infracţiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 18 reţineri, 4 arestări preventive şi 5 plasări sub control judiciar.

De asemenea, poliţiştii au intervenit în 1.789 de situaţii, ca urmare a alertelor generate de SIME.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creştere a gradului de asigurare a respectării măsurilor de protecţie a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare, spun poliţiştii.

Monitorizarea se realizează automat, fără intervenţie umană, sistematic şi exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora şi în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate şi a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de poliţiştii care pun în aplicare măsura.

După introducerea în sistem a semnalării, poliţistul nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic.

Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei şi transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenţie, către dispeceratul SIME şi 112 şi astfel către cel mai apropiat echipaj din rândul forţelor de ordine, pentru intervenţie, explică poliţiştii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, 20 de judeţe au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Astfel, sistemul a fost operaţionalizat în Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb