Aproape 5.000 de pompieri sunt pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor, urmând ca echipaje de intervenţie să fie mobilizate, în contextul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, când în mai multe zone din ţară sunt organizate pelerinaje şi slujbe religioase, unde este aşteptată participarea unui număr mare de credincioşi, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Marin Marian.
El a amintit că trebuie respectate o serie de reguli pentru prevenirea izbucnirii incendiilor şi a altor evenimente neplăcute.
"Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de vânt este interzisă. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se poate face numai în locuri amenajate, în condiţii şi la distanţă care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite agricole, păduri sau la alte vecinătăţi. Astfel, în locul în care se face grătarul, să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă, iar înainte de plecare, focul trebuie stins. De asemenea, copiii trebuie supravegheaţi în permanenţă pentru a preveni jocul acestora cu focul", a precizat Marian.
Purtătorul de cuvânt al IGSU a făcut o serie de recomandări şi pentru cei care merg la scăldat.
"Nu vă puneţi viaţa în pericol, înotaţi numai în locuri amenajate. În ultima perioadă, s-au produs mai multe astfel de evenimente şi situaţii în care curentul puternic, adâncimea apei şi teribilismul au stat la baza unui scenariu tragic. Condiţiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, lacuri, iazuri sau în mare, chiar şi persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă", a transmis el.
Celor care aleg să meargă pe munte li se recomandă să acceseze înainte prognoza meteo. "Având în vedere că în ultima perioadă au fost şi cazuri de persoane care au fost surprinse de vremea rea pe diferite trasee montane, recomandăm celor care merg pe cărările de munte să se interese înainte dacă în zona respectivă este valabilă o atenţionare meteorologică şi să respecte recomandările salvamontiştilor", a subliniat Marin Marian.
Şi jandarmii vor fi la datorie, urmând să fie constituite echipe mobile de intervenţie, 24 de ore din 24, în zonele foarte aglomerate din staţiunile turistice de pe litoral, dar şi în cele montane, precum şi în proximitatea lăcaşelor de cult, a precizat Ana-Maria Burchi, ofiţer de informare publică al Jandarmeriei Române.
"Jandarmeria Română a dispus suplimentarea efectivelor în toate evenimentele unde vor avea loc manifestări religioase, dar şi cultural-artistice. (...) Peste 5.000 de jandarmi vor fi prezenţi zilnic în stradă, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică la nivel naţional, în apropierea celor aproximativ 8.000 de lăcaşuri de cult, dar şi pe traseele de deplasare a oamenilor şi în locurile unde se vor desfăşura evenimente cultural-artistice", a menţionat Burchi.