Tribunalul Bucureşti a decis păstrarea în detenţie a omului de afaceri Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, ambii arestaţi preventiv pentru fapte de corupţie, precizează surse din presă.
Decizia a fost luată după ce Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut prelungirea măsurii preventive, însă hotărârea instanţei nu este definitivă , ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 29 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Ilie Carabulea şi a lui Marian Mîrzac, ca urmare a propunerii procurorilor DNA care instrumentează dosarul "Carpatica". Aceeaşi hotărâre a decis impunerea interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile asupra lui Radu Mustăţea, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Carpatica Asig şi preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Vehicule din România.
Decizia a fost atacată de Carabulea şi Mîrzac la Curtea de Apel Bucureşti, însă aceasta a respins recursurile la data de 3 februarie.
Potrivit anchetatorilor, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
"Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea Ilie şi Mîrzac Marian au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi", au arătat anchetatorii.
"Gruparea infracţională sus-menţionată a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi un alt funcţionar cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF. Concret, în schimbul protecţiei oferite societăţii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, în luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro să îi fie vândut la un preţ subevaluat lui Mîrzac Marian, sub disimularea unei tranzacţii de vânzare-cumpărare între acesta şi societatea de asigurări, iar în luna august 2013, i-a remis lui Mîrzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificată de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotărâri ale Consiliului de Administraţie al societăţii de asigurare", potrivit DNA.
Procurorii DNA au făcut, în 28 februarie, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, în dosarul "Carpatica", mai precizează surse din presă.