Întreprinderile Mici şi Mijlocii din Marea Britanie elimină locuri de muncă într-un ritm fără precedent în ultimii 17 ani, pe măsură ce cererea pentru bunurile produse în Marea Britanie scade rapid, a anunţat, sâmbătă, Confederaţia Industriei Britanice (CBI), principala organizaţie patronală din Marea Britanie, informează AFP.
Potrivit ultimului sondaj trimestrial realizat de CBI în rândul a 500 de IMM-uri din Marea Britanie, numărul de locuri de muncă, comenzile noi şi producţia IMM-urilor au scăzut, în perioada octombrie-decembrie 2008, într-un ritm fără precedent, de la debutul anilor 1990, când Marea Britanie era în recesiune. Astfel, 38% dintre managerii intervievaţi au declarat că şi-au redus personalul în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce doar şapte la sută au spus că au făcut noi angajări. În plus, potrivit sondajului derulat de CBI, întreprinderile se aşteaptă ca trimestrul următor să fie şi mai rău.
"Perspectivele în termeni de locuri de muncă printre micii angajatori s-au deteriorat semnificativ începând din luna iulie 2008 din cauza scăderii rapide a cererii pentru bunurile fabricate în Marea Britanie, atât pe plan intern cât şi în străinătate", a subliniat preşedintele consiliului pentru IMM-uri de la Confederaţia Industriei Britanice, Russel Griggs, citat de Agerpres. "Firmele se pregătesc să facă faţă unei perioade foarte dificile, cu o producţie şi comenzi care ar urma să înregistreze o cădere în ritm record în următorul trimestru. În consecinţă, eliminările de locuri de muncă ar urma să se accelereze în rândul IMM-urilor", a adăugat Russel Griggs, subliniind că aceast sondaj a fost realizat înainte ca guvernul britanic să anunţe noi măsuri pentru relansarea economiei.
"Sperăm că aceste măsuri vor începe rapid să faciliteze accesul la credit pentru întreprinderile în dificultate pentru ca acestea să-şi poată continua activităţile cotidiene. Doar accesul la credit va ajuta la oprirea valului de locuri de muncă pierdute", a indicat Russel Griggs.
La mijlocul acestei luni guvernul britanic a anunţat că va garanta credite bancare pe termen scurt de până la 20 miliarde de lire sterline (22 miliarde de euro), contractate de firmele mici şi mijlocii care sunt considerate viabile de către bănci. Acest plan de sprijinire a IMM-urilor reprezintă o nouă etapă în eforturile prim-ministrului Gordon Brown de contracarare a crizei, după planul de sprijinire a băncilor adoptat în luna octombrie 2008 şi planul de relansare bugetară anunţat în luna noiembrie 2008.
În plus, Banca Angliei a redus dobânda de referinţă până la nivelul record de 1,5 procente, cel mai scăzut nivel din istoria de 300 de ani a instituţiei, însă băncile se tem în continuare să acorde noi credite consumatorilor şi companiilor.
Marea Britanie a intrat oficial în recesiune la sfârşitul lui 2008, înregistrând, pentru prima dată după 1991, două trimestre consecutive de creştere economică negativă. Potrivit cifrelor comunicate de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,5 procente în trimestrul patru 2008, comparativ cu trimestrul al treilea, aceasta după ce, în perioada iulie-septembrie 2008, Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,6 procente faţă de trimestrul precedent. Este vorba de cea mai mare contracţie înregistrată după trimestrul al doilea 1980.