Immochan negociază cu unul din dezvoltatorii Avantgarden 2 construcţia de locuinţe pe proiectul Coresi

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 16 mai 2013

Immochan negociază cu unul din dezvoltatorii Avantgarden 2 construcţia de locuinţe pe proiectul Coresi

Deschiderea Coresi Shopping Center a fost amânată pentru finele lui 2014

Immochan vrea să construiască locuinţe la preţul de 700 euro/mp în cadrul proiectului Coresi din Braşov şi negociază un parteneriat cu un dezvoltator dispus să înceapă construcţia într-un an, a anunţat ieri Tatian Diaconu, managing director Immochan România. Potrivit unor surse din piaţă, partenerul cu care se negociază este unul din dezvoltatorii proiectului Avant­garden 2.

"Negociem cu un dezvoltator care vrea să facă rezidenţial pe acest teren şi să înceapă construcţia în 12 luni. În prezent aceştia sunt în faza în care studiază terenul, fac calcule pentru a stabili costurile. Dacă modelul este viabil, atunci la sfârşitul lunii iunie - începutul lunii iulie am putea să ajungem într-o fază mai avansată de negociere. Vom merge pe varianţa low-cost, adică vrem să facem locuinţe la preţuri de 700 de euro/mp. Acesta este modelul nos­tru, pe care îl apreciază şi viitorul nostru partener", a spus Diaconu.

El a menţionat că nu ştie încă sub ce formă va fi realizat parteneriatul dintre Immochan şi dezvoltatorul de locuinţe, dar a precizat că cea mai simplă formă ar fi vânzarea terenului. Acesta nu exclude şi un parteneriat în care Immochan va veni cu terenul, iar dezvoltatorul cu expertiza în construcţia de locuinţe. "Am putea vinde terenul, dar asigurându-ne că va construi ce a spus. Dacă vrea să construiască trei blocuri, îi vindem un hectar, dacă mai vrea să dezvolte alte trei blo­curi, îi mai vindem un hectar. Nu vrem să facem speculă cu terenul, scopul este ca în 10-15 ani să facem un cartier, cu o dezvoltare urbanistică globală pe cele 100 de hectare de teren pe care le deţinem în Braşov", a adăugat reprezentantul Immochan.

Lucrările la mall-ul Immochan încep în iunie

Compania, parte a grupului francez Auchan, a achiziţionat anul trecut terenul de 100 de hectare, cea mai mare parte din fosta platformă industrială Tractorul. Pentru zona rezidenţială este alocat un teren de 32 de hectare.

Proiectul din Braşov prevede într-o fază iniţială construcţia unui centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 45.000 de metri pătraţi. Centrul comercial a primit autorizaţia de construire la începutul acestui an şi va necesita o investiţie de 55 milioane de euro, susţinută din fonduri proprii. "Vom da drumul la licitaţie în următoarele 2-3 săptămâni, iar prima cărămidă vrem să o punem la sfârşitul lunii iunie, pentru a deschide în ultimul trimes­tru din 2014, deşi iniţial inaugurarea era anunţată pentru finele acestui an. E foarte interesant proiectul din Braşov, pentru că venim cu ceva nou. Este evident că în România există două formate de centre comerciale care funcţionează: centrul de proximitate, format care vine pe o trăsătură a românilor care doresc încă să cumpere de la parterul blocului, dar în acelaşi şi pe fondul stării infrastructurii, care nu permite să dezvolţi în Bucureşti după modelul din Franţa, la 20 de kilometri de oraş. Al doilea format este centrul comercial de tip regional, aşa cum va fi Coresi Braşov, unde nu vrem să construim doar un centru pentru cumpărături, ci şi pentru petrecerea timpului liber", a explicat Diaconu.

"Braşovul mai poate absorbi un singur proiect tip mall"

În Braşov au fost anunţate alte trei proiecte de retail, cu o suprafaţă totală de circa 120.000 de metri pătraţi, dezvoltate de Cora, NEPI şi compania poloneză Echo Investments.

"Suntem singurii care avem autorizaţie de construcţie. Din punctul meu de vedere, avem şase luni în avans faţă de concurenţii noştri. Avem discuţii avansate cu retaileri importanţi, iar primele anunţuri privind contracte de închiriere le vom face în următoarele săptămâni. Nu cred că este loc pentru toate cele patru mall-uri anunţate şi nu cred că se vor face toate. Nu există suficiente branduri în România astfel încât într-un oraş cu 300.000 de locuitori să populezi patru mall-uri", a afirmat reprezentantul Immochan.

El a menţionat că potrivit studiilor de piaţă, Braşovul mai poate absorbi circa 45.000 de metri pătraţi de centre comerciale, adică un singur proiect. În acelaşi timp, Diaconu spune că nici retailerii care sunt prezenţi deja în România nu mai vor să se extindă în provincie, din cauza situaţiei de criză şi a scăderii cifrelor de afaceri.

Pe de altă parte, şeful Immochan România apreciază că pentru ca un centru comercial să funcţioneze este nevoie ca dezvoltatorii să fie parteneri cu retailerii, iar chiriile să fie stabilite în funcţie de indicatorii economici ai zonei căreia se adre­sează. "Dacă dezvoltatorii impun chirii pe care retailerii nu le pot plăti din cauză că nu au vânzări pentru că nivelul consumului este redus în acel oraş, atunci mall-ul se va închide", a menţionat Diaconu.

Fondat în 1976, Immochan ocupă în prezent unul dintre primele locuri în Europa în calitate de investitor şi proprietar de centre comerciale. Immochan gestionează 300 de centre comerciale în 12 ţări, cumulând 1,7 milioane de metri pătraţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb