Impactul major al obezităţii în apariţia diabetului de tip 2 şi importanţa unui stil de viaţă sănătos

A.F.
Miscellanea / 11 noiembrie

Impactul major al obezităţii în apariţia diabetului de tip 2 şi importanţa unui stil de viaţă sănătos

Obezitatea a devenit o problemă globală care afectează milioane de persoane şi, conform studiilor medicale, este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. Cercetările subliniază legătura clară dintre obezitate şi diabetul de tip 2, iar menţinerea unei greutăţi moderate poate încetini sau chiar preveni evoluţia bolii. La fel de alarmant este şi faptul că obezitatea a crescut în rândul copiilor, ceea ce a dus la un număr îngrijorător de cazuri de diabet de tip 2 la tinerii sub 18 ani.

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, este o ocazie esenţială de a aduce în prim-plan impactul major pe care diabetul îl are asupra sănătăţii globale şi de a conştientiza importanţa prevenţiei.

Cori Grămescu, nutriţionist şi instructor de pilates explică pe larg care este legătură dintre obezitate şi diabetul tip II şi a altor boli asociate, de ce menţinerea unei greutăţi sănătoase este crucială pentru prevenirea prediabetului şi a diabetului, şi ce alte boli grave pot apărea în urma excesului de kilograme.

"Obezitatea şi diabetul de tip II au o legătură foarte strânsă. Cercetările subliniază foarte clar că obezitatea este un factor de risc comun care poate duce la dezvoltarea prediabetului şi a diabetului de tip II. Obezitatea este o afecţiune care apare atunci când o persoană are un exces de grăsime corporală care îi poate afecta sănătatea. O persoană poate fi diagnosticată cu obezitate poate dacă are un indice de masă corporală (IMC) suficient de mare. Unele dovezi indică faptul că o persoană cu obezitate are de aproximativ 10 ori mai multe şanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât cineva cu o greutate corporală moderată. Diabetul descrie un grup de afecţiuni care afectează modul în care organismul procesează zahărul din sânge. Diabetul de tip II, cel mai frecvent tip, apare din cauza problemelor de utilizare sau producere a insulinei. Acest hormon permite glucozei din sânge să intre în celule, ceea ce le oferă energia necesară pentru a funcţiona. Rezistenţa la insulină este o trăsătură comună a acestor afecţiuni. Apare atunci când celulele nu mai răspund la semnalele insulinei. Acest lucru face ca pancreasul să lucreze mai mult pentru a produce suficientă insulină pentru a menţine nivelul zahărului din sânge. În timp, pancreasul îşi pierde capacitatea de a elibera insulină, ceea ce poate duce la dezvoltarea diabetului de tip II. De aceea menţinerea unei greutăţi sănătoase este crucială pentru prevenirea diabetului de tip 2 şi a altor boli asociate. Obezitatea este un factor major de risc, dar efectuarea unor ajustări simple şi constante ale stilului de viaţă, cum ar fi îmbunătăţirea alimentaţiei şi integrarea mişcării în rutina zilnică, pot ajuta enorm în prevenirea acestei boli." - Cori Grămescu, nutriţionist şi instructor de pilates.

Riscuri asociate obezităţii

Excesul de grăsime corporală, în special în jurul abdomenului, pare a fi o contribuţie majoră la inflamaţia care poate duce la diabet de tip 2. Obezitatea are că rezultat, de obicei, o inflamaţie de nivel scăzut, dar cronică, iar cercetările subliniază că inflamaţia joacă un rol în dezvoltarea diabetului. Pe lângă diabetul de tip 2, obezitatea creşte riscul dezvoltării unui număr mare de alte afecţiuni grave, precum:

Bolile cardiovasculare: Obezitatea este direct asociată cu hipertensiunea arterială, colesterolul mărit şi bolile coronariene, care pot duce la atacuri de cord şi accidente vasculare.

Sindromul metabolic: Caracterizat printr-o combinaţie de condiţii care cresc riscul de boli cardiace şi diabet.

Probleme articulare: Greutatea excesivă pune o presiune suplimentară pe articulaţii, ceea ce poate duce la osteoartrită.

Boli respiratorii: Persoanele obeze sunt mai predispuse la apnee în somn şi probleme respiratorii.

Cancer: Obezitatea este legată de o incidenţă mai mare a unor forme de cancer, cum ar fi cel de colon, sân şi rinichi.

"Pe lângă obezitate, alţi factori de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 includ: prediabetul; incidenţa diabetului tip II în familie ( părinte sau frate); diabetul gestaţional sau naşterea unui copil care cântăreşte mai mult de 9 kilograme. Diabetul de tip II are şi alţi factori de risc printre care: lipsa activităţii fizice regulate; hipertensiune arterială; niveluri scăzute de colesterol HDL şi niveluri ridicate de colesterol LDL; fumat; lipsa unei alimentaţii sănătoase şi variate; consum mare de alcool; niveluri ridicate de stres şi somn insuficient.", adaugă specialistul.

Creşterea cazurilor de diabet de tip II la copii şi tineri

Dacă până acum diabetul de tip 2 era considerat o boală a adulţilor, prevalenţa obezităţii la copii şi tineri a determinat creşterea numărului de cazuri de diabet de tip 2 în rândul acestora. Alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi nesănătoase, împreună cu sedentarismul, contribuie semnificativ la dezvoltarea obezităţii la copii, ceea ce creşte riscul apariţiei diabetului de tip 2 de la vârste fragede.

"Incidenţa excesului de greutate şi a obezităţii în rândul copiilor a crescut dramatic în ultimele decenii, aproximativ o treime dintre copiii din SUA fiind în prezent fie supraponderali, fie obezi. Excesul de greutate în copilăria timpurie creşte riscul de obezitate ulterioară. Există dovezi pentru eficacitatea tratamentului comportamental bazat pe familie pentru a controla greutatea şi a îmbunătăţi rezultatele sănătăţii. Riscurile de sănătate legate de obezitate se referă inclusiv la sindromul metabolic. În ultimii ani, există, de asemenea, o incidenţă în creştere a diabetului zaharat de tip II în rândul tinerilor, în general în familii unde obezitatea este crescută sau unde există antecedentele familiale de diabet tip II. Majoritatea tinerilor supraponderali şi obezi, nu realizează un control glicemic optim şi prezintă un risc ridicat de complicaţîi ulterioare de sănătate. Aşadar, copiii şi tinerii obezi sunt expuşi unui risc semnificativ crescut de probleme medicale, inclusiv psihologice."

Recomandările lui Cori Grămescu pentru prevenirea şi tratarea obezităţii

Menţinerea unei greutăţi moderate poate ajuta o persoană să prevină sau să gestioneze diabetul tip II. Pentru mulţi oameni, acest lucru poate implica pur şi simplu găsirea combinaţiei potrivite de exerciţii fizice, alimente sănătoase şi control al porţiilor.

"Adoptarea unei alimentaţii echilibrate, bazată pe alimente integrale, fructe şi legume proaspete, proteine slabe şi grăsimi sănătoase, este un pas esenţial pentru prevenirea obezităţii şi a complicaţiilor acesteia. Importanţa unor ajustări simple, dar semnificative poate ajuta in aparitia acestei boli grave. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă o alimentaţie corectă şi mişcare regulată, trebuie să fie un angajament pe termen lung, nu o soluţie temporară. Prin educaţie şi informare, putem ajuta oamenii să înţeleagă riscurile şi să adopte schimbări benefice în stilul de viaţă. Menţinerea unei greutăţi sănătoase, alimentaţia echilibrată şi activitatea fizică regulată sunt piloni esenţiali pentru a combate diabetul şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii la nivel individual şi social.", adaugă Cori Grămescu.

Reducerea zahărului şi carbohidraţilor rafinaţi: Acestea provoacă creşteri rapide ale glicemiei şi contribuie la acumularea de grăsime corporală.

Consumul de alimente hrănitoare din toate grupele de alimente: legume ( broccoli, morcovi, roşii, cartofi dulci, mazare); fructe ( in special cele de sezon, dar si portocale, mere, banane, pepene galben, fructe de pădure şi struguri); cereale integrale; proteine (pui, peşte, curcan); lactate (laptele degresat sau cu conţinut scăzut de grăsimi, iaurtul şi brânza);

Creşterea aportului de fibre: Alimentele bogate în fibre, precum legumele şi cerealele integrale, nu doar ajută la controlul greutăţii, ci şi la menţinerea unui nivel constant de energie pe parcursul zilei.

Exerciţiile fizice regulate: Un minim de 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână poate avea un impact major asupra sănătăţii şi greutăţii.

Controlul porţiilor şi planificarea meselor: Evitarea mâncatului impulsiv şi a porţiilor mari sunt strategii eficiente pentru gestionarea greutăţii.

Prevenirea obezităţii are efecte pozitive care se resimt în multiple aspecte ale sănătăţii şi calităţii vieţii. Controlul greutăţii reduce riscul de diabet, bolile cardiovasculare şi alte afecţiuni cronice, îmbunătăţeşte mobilitatea şi calitatea somnului şi oferă o stare generală de bine. Alegerea unui stil de viaţă sănătos poate preveni multe afecţiuni grave şi poate îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb