• Interviu cu Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania
Reporter: 2007 a fost anul de graţie al Băncii Transilvania. Începutul anului 2008 nu a fost prea bun pentru acţiunile TLV (dar nici pentru piaţă, din cauza crizei internaţionale). Cum credeţi că va fi anul 2008 pentru acţiunile TLV? Vor mai avea încredere investitorii în acţiunile TLV?
Horia Ciorcilă: Evoluăm pe o piaţă mică, lipsită de lichiditate, în care nu putem să nu fim influenţaţi de evenimente externe, care au dus la o reticenţă a investitorilor străini faţă de piaţa din România. Investitorii sunt acum atenţi la rezultatele fundamentale ale unei companii, au în vedere poziţia pe piaţă şi profitul în creştere. În cazul Băncii Transilvania, avem un PER (n.r. price earnings ratio - numărul de ani necesari pentru recuperarea investiţiei din dividende) în jur de 9 - 10, iar din acest punct de vedere cred că acţiunile TLV sunt foarte atractive pentru investitori.
Reporter: Aţi declarat că BT nu a dat şi nu va da nici în următorii ani dividende cash deoarece investitorii urmăresc dezvoltarea pe termen lung. Credeţi totuşi că investitorii vor mai avea răbdare să nu primească dividende cash, în condiţiile în care Bursa scade şi nu se întrevăd lucruri favorabile atât pe piaţa din România, cât şi pe piaţa internaţională?
Horia Ciorcilă: Cred că o companie în plină dezvoltare, aşa cum este Banca Transilvania, nu poate acorda dividende cash pentru că îşi riscă astfel viitorul pe o piaţă în care concurenţa este acerbă şi în care nevoia de capital şi de finanţare este permanentă. Nu cred că ar fi o opţiune bună pentru companie şi pentru acţionari.
Reporter: A investit Banca Transilvania în acţiuni din străinătate?
Horia Ciorcilă: Banca Transilvania nu a investit în străinătate şi astfel nu suntem expuşi la pieţele de capital externe.
Reporter: Care credeţi că va fi cota de piaţă a Băncii Transilvania la sfîrşitul acestui an?
Horia Ciorcilă: Cred că Banca Transilvania va avea o cotă de piaţă de aproximativ 6%, la finalul anului. Dar nu suntem preocupaţi în primul rând de cota de piaţă, ci mai ales de lichiditate şi de profitabilitate - acestea fiind şi obiectivele majore pe care ni le-am propus pentru acest an.
Reporter: Care este opinia dvs referitoare la criza internaţională şi efectele acesteia asupra bursei româneşti şi implicit asupra acţiunilor TLV?
Horia Ciorcilă: Criza internaţională are un efect negativ asupra noastră, ca de altfel asupra tuturor companiilor româneşti, prin faptul că finanţarea operaţiunilor este mai dificilă şi la un cost mai ridicat. Băncile se finanţează mai scump şi propagă acest efect în toate sectoarele economiei.
În ceea ce priveşte piaţa de capital, problema majoră este că societăţile străine sunt preocupate de problemele din ţările de origine şi mult mai puţin de pieţele emergente, cum este România, iar investitorii români nu pot compensa lipsa capitalului străin.
Reporter: Sursele noastre din piaţă susţin ca banca spaniolă Caja Madrid cumpără acţiuni TLV de pe piaţă, având intenţia de preluare. Aţi declarat, însă, recent, că BT nu este de vânzare, dar ORICE este de vînzare... Aţi avut discuţii pe această temă cu BERD şi IFC? Vor să-şi menţină participarea la BT?
Horia Ciorcilă: BERD este în continuare alături de Banca Transilvania, susţinând-o în toate proiectele sale. Din câte ştim noi, BERD nu are inten
ţia de a vinde.
Pe de altă parte, nu suntem acum în negocieri cu altă bancă, în vederea vânzării Băncii Transilvania. Prioritară este îndeplinirea obiectivelor pe care le avem.
Reporter: Care credeti ca este valoarea Băncii Transilvania în acest moment? Care credeţi că este "preţul corect" pentru vânzarea Băncii Transilvania?
Horia Ciorcilă: Cred că evaluările băncilor sunt acum afectate de criza globală, dar perspectivele de creştere pe pieţele emergente vor face ca această evaluare să se îmbunătă
ţească, în timp. Neavând planuri de vânzare, nu ne preocupă acum o evaluare care, din cauza conjuncturii, ar fi, în opinia noastră, sub valoarea reală.
Reporter: Intenţionează BT preluarea altor bănci, cum ar fi Banca Carpatica, CEC?
Horia Ciorcilă: Suntem deschişi la orice oportunităţi, dar nu vedem acum nici un proiect care ar fi interesant pentru noi, în sensul unei achiziţii.
Reporter: După vînzarea societăţilor de asigurări vă gîndiţi să vindeţi şi BT Securities, BT Asset Management, BT Direct sau BT Leasing?
Horia Ciorcilă: Aceste companii fac parte din core-business-ul Băncii Transilvania, al grupului financiar pe care îl avem, aşa că nu se pune problema vânzării lor.