O parte din antreprenorii români au capitulat în faţa migraţiei forţei de muncă în Vestul Europei şi vor să importe masiv muncitori asiatici. Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Este o soluţie pe care, chiar dacă nu ne place, nu putem să o ignorăm în condiţiile ritmului de creştere accelerat al sectorului construcţiilor. Singura zonă din care să aducem muncitori este Asia. Sunt mai ieftini decât românii, dar şi mai productivi. Toate patronatele din România, din toate ramurile economiei, au solicitat, în acest an, 50.000 de permise de muncă pentru muncitorii străini. Guvernul a aprobat doar 8.000, iar acordarea lor este foarte anevoioasă".
Domnia sa nu a precizat câţi muncitori din cei 50.000 au fost solicitaţi pentru ramura de construcţii, dar a estimat că acest segment poate absorbi încă 300.000 de constructori în următorii ani. Reprezentantul PSC explicat: "La această estimare, am luat în calcul fondurile structurale ce urmează să se regăsească în lucrări, investiţiile în infrastructură din fonduri publice şi ritmul accelerat de dezvoltare al noilor proiecte imobiliare. Acesta este un deficit maxim la care se poate ajunge în cazul intensificării lucrărilor de construcţii".
Roxana Prodan, preşedintele Patronatului Agenţilor Economici Acreditaţi pentru Ocuparea şi Plasarea Forţei de Muncă (ACORD), a spus ieri că cererea de muncitori asiatici este foarte mare în sectorul construcţiilor. "Firmele din patronat au peste 8.000 de cereri în acest moment numai pentru această ramură a economiei. Numărul echivalează cu cel al permiselor aprobate pentru 2008 pe toată ţara".
Domnia sa consideră că atât autorităţile, cât şi patronii nu trebuie să se teamă de importul de muncitori: "Este un fenomen prin care au trecut multe ţări europene. Sperie problemele legate de limbă, religie, mentalitate şi stil de viaţă. Dar acestea pot fi depăşite. Firmele din patronat au reuşit să plaseze, cu succes, grupuri de muncitori străini pe şantierele româneşti".
Potrivit ACORD, un muncitor constructor asiatic câştigă lunar între 600 şi 2.000 de euro (specialiştii) pe şantierele noastre. Angajatorii le asigură cazarea şi masa şi alte necesităţi pe care le-ar avea şi muncitorii români detaşaţi pe şantierele din ţară sau din străinătate.
Roxana Prodan, ca şi conducerea PSC de altfel, crede că românii precaţi să construiască în alte ţări nu se vor întoarce să lucreze în ţară. Între timp, autorităţile nu pot să ignore criza acută de forţă de muncă şi vor trebui să stabilească măsuri clare pentru stoparea migraţiei şi importurile de muncitori străini.
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, că ţara noastră are programe de readucere în ţară a muncitorilor plecaţi să lucreze în vestul Europei, în special în Spania şi Italia. Domnia sa susţine că autorităţile au constatat că puţini români sunt dispuşi să se întoarcă pe un salariu mediu de 700 de euro în ramura de construcţii, când în străinătate câştigă cel puţin dublu.