Importurile au încetinit la jumătate, în octombrie

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 decembrie 2008

Importurile au încetinit la jumătate, în octombrie

În luna octombrie a acestui an, importurile au încetinit la jumătate, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, avansând cu 15,5%, până la 19,6 miliarde lei (5,2 miliarde euro), faţă de luna septembrie, când avansul a fost de 36,4% în comparaţie cu aceeaşi lună din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Această evoluţie ar putea reprezenta un început de încetinire a consumului consideră preşedintele Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, deoarece intervalul de ajustare al importurilor este mai mic comparativ cu cel al exporturilor, întrucât structura importurilor este orientată spre bunuri de consum curent pentru care nu se fac stocuri foarte mari. Domnia sa consideră normală evoluţia importurilor, apreciind că avansul din luna septembrie este unul conjuctural, deoarece în luna octombrie leul a suferit oscilaţii semnificative. Mai mult, avansul importurilor din primele zece luni ale anului este foarte mare, apreciază domnia sa, acestea ajungând la 175,9 miliarde de lei (48,2 miliarde de euro), în creştere cu 27,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Nicolaie Chidesciuc, economist şef al ING Bank, consideră că încetinirea importurilor provine din scăderea preţului produselor energetice în urma reducerii preţului barilului de petrol, care reprezintă ce a mai importantă componentă a importurilor extracomunitare. Importurile din afara Uniunii Europene reprezintă 31,2% din total importurilor, potrivit datelor INS.

În luna octombrie, exporturile FOB au avansat cu 26,3% la valori exprimate în lei (13,3% la valori exprimate în euro), însumând 12 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro), faţă de luna octombrie a anului 2007, potrivit INS. Comparativ cu luna septembrie, când creşterea exporturilor a fost de 27,2% faţă de aceeaşi lună a anului 2007, acestea au încetinit cu aproximativ 1% în octombrie, în ciuda anunţurilor de încetare a comenzilor la exporturi. Nicolaie Chidesciuc apreciază că ţările din afara Uniunii Europene nu resimt încă foare tare efectele crizei internaţionale, de aceea exporturile către aceste ţări nu au fost încă afectate.

Liviu Voinea este de părere că efectele reducerii comenzilor la exporturi nu se resimt, încă, dar în următoarele luni vom asista la o reducere a exporturilor.

Deficitul comercial FOB-CIF în luna octombrie 2008 a fost de 7,5 miliarde de lei (2 miliarde euro), cu 125,8 milioane lei mai mare, dar cu 196,6 milioane euro mai mic decât în luna octombrie 2007, relevă datele INS.

În primele zece luni ale anului, exporturile au continuat să devanseze importurile, acestea crescând cu 30,9% la valori exprimate în lei (18,6% la valori exprimate în euro), însumând 105,8 miliarde lei (29 miliarde euro), în timp ce importurile au fost de 175,9 miliarde lei (48,2 miliarde euro), în creştere în creştere cu 27,6% la valori exprimate în lei (15,5% la valori exprimate în euro), potrivit INS.

Deficitul comercial FOB-CIF în perioada ianuarie - octombrie a fost de 70 de miliarde de lei (192 miliarde euro), cu 13 miliarde de lei lei (1,9 miliarde euro) mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în perioada această perioadă a fost de 74,4 miliarde lei (20,3 miliarde euro) la expedieri, respectiv 120,8 miliarde lei (33 miliarde euro) la introduceri,

reprezentând 70,3% din total exporturi şi 68,7% din total importuri, mai informează INS.

INS explică faptul că diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-octombrie 2008, cu valori ce se situează în intervalul de 8,0% - 14,2%, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb