IMPOZITUL PE CONSTRUCŢII SPECIALE Konieczny: "Mulţi investitori nu vor mai subscrie la IPO-urile statului"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 22 mai 2014

Konieczny: "Mulţi investitori nu vor mai subscrie la IPO-urile statului"

Investitorii care au cumpărat acţiuni Romgaz şi Nuclearelectrica în cadrul Ofertelor Publice Iniţiale (IPO) lansate pe bursă sunt nemulţumiţi şi se gândesc să acţioneze Guvernul în judecată ca urmare a introducerii noii taxe pe construcţiile speciale, de care nu au fost înştiinţaţi în momentul în care au făcut subscrierile, potrivit lui Grzegorz Konieczny, administratorul Fondului Proprietatea (FP). Domnia sa a menţionat, ieri, în ocazia unei conferinţe de profil, că investitorii de pe piaţa de capital au adresat Executivului scrisori oficiale pe această temă, dar nu au primit niciun răspuns. "Mulţi dintre investitori nu mai sunt dispuşi să subscrie în cadrul IPO-urilor statului", a spus reprezentantul FP.

Georgiana Androne, analist Tradeville, ne-a spus că impozitul pe construcţii speciale şi-a făcut deja simţită prezenţa în situaţiile financiare pe primul trimestru aferente unora dintre companiile de stat.

"Deşi plata efectivă începe pe 26 mai, taxa se aplică încă de la 1 ianuarie, iar sistemul contabil românesc se bazează nu atât pe plata în cash, cât pe angajamente. În ceea ce priveşte rezultatele trimestriale, taxa pe construcţii speciale fie a avut un impact nesemnificativ (cazul Transelectrica), fie a avut un efect în linia celui aşteptat deja de conducerea societăţii (cazul Nuclearelectrica), deci nu vedem această taxă drept un determinant major al evoluţiei acestor companii în perioada următoare. Încă de la începutul anului, conducerea Nuclearelectrica anunţă că estimează impactul taxei pe construcţii speciale la circa 100 milioane RON, cuprinzând-o, deci, în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Potrivit raportărilor pentru primul trimestru, efectul imediat a fost 22 milioane RON, în linie cu estimările anuale. În opinia noastră, deşi această taxă contribuie la scăderea dramatică a profitabilităţii companiei, până la marjele modeste din anii trecuţi, principala sa problemă în momentul de faţă este la nivelul veniturilor, din cauza scăderii preţurilor de pe piaţa de energie".

Companiile din sectorul energetic care urmează să fie listate în acest an vor fi şi ele afectate negativ de taxa recent introdusă, ne-a mai spus domnia sa, subliniind că, deocamdată, în lipsa unor rezultate financiare detaliate pentru 2013, este imposibil pentru a se pronunţa asupra impactului exact.

Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, susţine că această societate va trebui sa vireze, în 2014, circa 40 de milioane de euro în plus la buget, suma reprezentând noul impozit impus de Guvern.

Banii pe care ar trebui să-i achite Complexul Oltenia, în acest an, după aplicarea taxei pe construcţii speciale, va ajunge la circa 31 milioane lei, potrivit datelor furnizate de companie.

Surse din Nuclearelectrica ne-au explicat că societatea şi-a bugetat, pentru acest an, suma de aproximativ 100 milioane de lei pentru achitarea taxei pe construcţii speciale.

Sursele noastre afirmă: "Modul de aplicare a taxei este clar, iar suma include şi impozitul pe reactoarele nuclare. Compania consideră că reactoarele sunt echipamente nu construcţii şi a sperat să poată obţină o excepţie de la Ministerul Finanţelor. Suma de aproximativ 100 de milioane de lei pe care Nuclearelectrica este foarte mare şi îi afectează profitabilitatea".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Investitorii au stiut ca vor cumpara actiuni la societati de stat si ar fi trebuit sa fie constienti de riscuri. Pana una alta dividendele au fost bunicele.

    Este ciudata reactia, pentru ca ofertel publice au avut loc la sfarsitul anului trecut, iar legislatia era pregatita cu mult inainte, suscitand chiar oprobriul public si politic. Adica, cred ca ar trebui ca Franklin Templeto sa-si revada putin analizele lucrate de oamenii sai, sa mai improspateze randurile eventual, pentru ca legislatia "taxei pe stalp" e de mult pregatita iar riscul ei cred ca deja a fost prinsa si in provizioanele emitentilor. Dividendele au fost bunicele, asa ca afirmatia este chiar ciudata... Poate au inceput sa se simta "in corzi"?

    Este ciudata reactia, pentru ca ofertel publice au avut loc la sfarsitul anului trecut, iar legislatia era pregatita cu mult inainte, suscitand chiar oprobriul public si politic. Adica, cred ca ar trebui ca Franklin Templeto sa-si revada putin analizele lucrate de oamenii sai, sa mai improspateze randurile eventual, pentru ca legislatia "taxei pe stalp" e de mult pregatita iar riscul ei cred ca deja a fost prinsa si in provizioanele emitentilor. Dividendele au fost bunicele, asa ca afirmatia este chiar ciudata... Poate au inceput sa se simta "in corzi"?

    1. mda asa "investitori" ca FP mai ...pus pe lichidat tot!seamana cu "investitiile" facute de roibu-pdl la oltchim

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb