ÎMPRUMUTAŢII ÎN CHF - LĂSAŢI BALTĂ ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI Cioloş: "Legea conversiei creditelor trebuie să rezolve problema oamenilor în dificultate, nu a speculatorilor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 noiembrie 2016

Cioloş: "Legea conversiei creditelor trebuie să rezolve problema oamenilor în dificultate, nu a speculatorilor"
  • document ataşat Cursul francului elveţian faţă de leu
    apasă aici pentru a descărca.

    Francul elveţian a fost cotat, ieri, la 4,2078 lei, în creştere faţă de ziua precedentă

    Curtea Constituţională a amânat, pentru 18 ianuarie 2017, decizia referitoare la Legea conversiei creditelor în franci elveţieni

    -----------

    Actualizare 10:26

    Premierul Dacian Cioloş susţine că a trimis Legea conversiei la Curtea Constituţională pentru că a încercat să-şi facă datoria faţă de cei pentru care a susţinut-o şi pentru că legea trebuie "să rezolve problemele oamenilor în dificultate şi nu a speculatorilor, care au luat credite de milioane".

    Acesta a fost răspunsul premierului, pe Facebook, la comentariul unui internaut care i-a reproşat că i-a stricat sărbătorile de iarnă luând această decizie.

    "Sper să înţelegeţi că am încercat să-mi fac datoria faţă de cei pentru care am susţinut această lege cu amendamentele pe care le-am propus pentru că legea să rezolve problemele oamenilor în dificultate şi nu a speculatorilor, care au luat credite de milioane. Dacă nu trimiteam noi legea, acum, înainte de a intră în vigoare la Curtea Constituţională, ea putea să-şi facă efectul şi să fie contestată de unele bănci mai târziu, cu rezultate dezastruoase pentru beneficiari, în cazul în care ar fi fost găsită cu elemente de neconstituţionalitate atunci. Dacă se identifica acum elemente de neconstituţionalitate, o putem încă modifică înainte de a intră în vigoare", a scris pe Facebook Dacian Cioloş, potrivit Ziare.com.

    Răspunsul premierului a venit după ce mai multe persoane i-au reproşat decizia de a trimite Legea conversiei la CCR.

    "Va mulţumesc pentru sărbătorile nefericite care mi le-aţi asigurat trimiţând Legea Conversiei CHF la CCR şi pentru că v-aţi făcut datoria faţă de bănci şi nu faţă de noi...", a scris o doamnă pe pagină premierului.

    "La mulţi ani cui? Băncilor străine? Corporaţiilor? Multinaţionalelor? Să vă fie ruşine! Aţi călcat în picioare cetăţenii români debitori în CHF, i-aţi vândut, şi acum veniţi cu urări de «La mulţi ani»? Aţi contestat legea conversiei la CCR fără să clipiţi, acum v-aţi primit răsplată. S-a amânat încă două luni. Sunteţi mulţumit? Aţi condamnat sute de mii de oameni la o iarnă fără speranţa, fără bucurii, fără căldură. Aţi condamnat oameni la foame şi frig, poate mai rău, de dragul băncilor străine. Să vi se întoarcă binele făcut!", a scris o altă persoană pe reţeaua de socializare.

    (S.A.)

    ------------

    Istoria pare să se repete pentru debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF). După ce, în ajunul Crăciunului trecut, Executivul a prorogat pentru un an Legea insolvenţei persoanelor fizice, acum, tot la final de an, Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR) a amânat pentru 18 ianuarie 2017 pronunţarea pe marginea Legii conversiei creditelor în CHF, contestată de Guvern.

    Între timp, CCR i-a trimis în instanţă pe cei care doresc să apeleze la Legea dării în plată, urmând ca, în fiecare caz în parte, judecătorii să stabilească impreviziunea.

    Astfel, nici după doi ani de la explozia neaşteptată a monedei elveţiene (15 ianuarie 2015), debitorii cu credite în CHF nu beneficiază direct de o lege care să intervină pentru împărţirea poverii produse de creşterea cursului, între bancă şi client.

    Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, ieri, la ieşirea din sala de şedinţă, că a fost nevoie ca discuţiile referitoare la Legea conversiei să fie amânate pentru aprofundarea soluţiei şi pentru corelarea ei cu cea care a fost dată în cazul legii dării în plată.

    Valer Dorneanu a precizat, citat de Agerpres: "Vrem ca în privinţa unor puncte, cum ar fi - unul foarte delicat - cel cu retroactivitatea, să nu dăm soluţii care să nu fie foarte corelate. Pentru a vedea întâi care o să fie motivaţia definitivă în acea excepţie (Legea dării în plată - n.r.), am amânat pe 18 ianuarie. (...) Aşteptăm motivarea, pentru că unele chestiuni s-au pus în ambele legi, într-un fel am decis la retroactivitate şi am spus că problema aceasta trebuie corelată cu principiul impreviziunii şi într-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a ţine exclusiv de această lege, dar vrem să vedem cum corelăm cele două motivări".

    În condiţiile în care pronunţarea Curţii Constituţionale a fost amânată pentru circa două luni, avocatul Gheorghe Piperea consideră esenţial termenul din 8 decembrie stabilit de instanţă în dosarul Parakletos versus 9 bănci care ar avea clauze înşelătoare în contractele de împrumut în franci elveşieni. Avocatul estimează că, cel mai probabil, Asociaţia Româ-nă a Băncilor (ARB) va interveni în proces în calitate de intervenient. Gheorghe Piperea a scris, pe pagina sa de Facebook: "Noi sperăm că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va face o intervenţie în favoarea consumatorilor şi, mai mult, sperăm că o va face repede, pentru a nu cauza amânarea.

    Guvernul, după ce a pus în sus-pensie speranţa la o viaţă liberă a peste 100.000 de familii, poate că va face acest minim gest de a interveni măcar în acest proces".

    Legea conversiei creditelor în CHF, încă nepromulgată de preşedintele ţării, presupune conversia împrumuturilor contractate în franci elveţieni la cursul de la data acordării şi la costuri ce vor fi negociate cu consumatorul, res-pectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumatori.

    La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi să efectueze conversia în condiţiile prezentei legi.

    Guvernul Cioloş a atacat la CCR Legea conversiei pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei, a explicat, premierul Dacian Cioloş după ce a trimis actul legislativ la Curtea Constituţională, menţionând: "Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament - pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace. (...) Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în aşa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme şi nu a speculatorilor. Şi aici, când vorbesc de potenţiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elveţieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elveţieni. Şi cei 200, din câte am înţeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci şi ceva miliarde de lei câţi au fost împrumutaţi. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elveţian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituţională. Şi în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni şi cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce îşi face efectele".

    Sesizarea Guvernului către Curtea Constituţională a României pe marginea Legii conversiei este neîntemeiată, apreciază Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul răspunsului transmis CCR, care a solicitat deputaţilor un punct de vedere pe subiect.

    Dacă legea va fi declarată constituţională, atunci preşedintele Klaus Iohannis urmează să o promulge sau să o retrimită în Parlament, însă nu pe motive de constituţionalitate.

    Dacă, însă, CCR va decide că în lege există articole neconstituţionale, atunci Parlamentul va trebui să refacă respectivele articole.

    În justiţie există, la ora actuală, o serie de procese ce au ca obiect îngheţarea cursului CHF/leu, o parte importantă dintre acestea fiind câştigată de clienţi, unele chiar în ultimă instanţă.

    Francul elveţian a fost cotat, ieri, la 4,2078 lei, în creştere faţă de ziua precedentă, când cursul CHF/leu a atins nivelul de 4,2009.

    Opinia Cititorului ( 52 )

    1. Hahahahaha

      Hehehehehe 

      Hihihi hihihihi 

      Hohohohoho

      Hahahaha ha 

      1. Sunt sigur ca te dai si cu capul de gratiile salonului :))))))))))))) in mod repetat... ritmic... si-ti curge si din gura... Hai sa-ti zic ceva: inca n-a reusit nimeni sa ma faca KO pe mine. O sa vezi. Auzi, mi-a zis pretenu tau chel sa-ti transmit salutari de la domiciliu: `Elif air ab dinikh`. Banking islamic... Csf? Ncsf!

        Hopa, vorbesti de salon? Iti aduci aminte de tinerete? Hai sa-ti zic ceva, esti facut KO de cand te-ai nascut [Fragment eliminat, conform regulamentului.]:)))

        Mesaj eliminat, conform regulamentului.

        Mesaj eliminat, conform regulamentului.

        Mai postacilor BNR, frica va mai e de Cristian Dan. Sa te trezești la miezul nopții numai sa il jignesti e ceva! A devenit valoros exact ca Piperea pe care voi l-ați creat!

        Felicitări, Cristian Dan! Ați reușit sa le faceți pe bănci si pe BNR sa-si arate prostia si reaua intenție! Iar Cioloș va plăti pt ca l-a pus iohannis sa ducă legea la Ccr...e si el un băiat manevrabil la fel ca mulți, care se închina in doamnei si prin Austria, nu doar la Bruxelles

        Observ ca miezul noptii e un moment bun pentru ca unii sa se prapadeasca de ras. Doar ca...nu cumva era "cine rade la urma, rade mai bine"?? :)))

        Pfuuu. Mi-e frica rau de Cisnadior, mai ales ca am auzit ca de cand l-a lasat nevasta singur acasa a devenit foarte fortos pe partea dreapta.

        Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege prin care se acorda o compensare persoanelor care executa pedepse privative de libertate in conditii de supraaglomerare severa, a anuntat ministrul Justitiei, Raluca Pruna. 

        "Ce aduce nou acest proiect de lege este ca, in ceea ce priveste beneficiul acordat, acesta este de trei zile pentru un numar de 30 de zile in care se constata ca detentia a fost facuta in conditii precare", a spus Raluca Pruna. Aceasta a precizat ca spatiul minim pentru un detinut trebuie sa fie de minim 3 metri. "

        Da, dar sa stii ca asta nu li se aplica Cisnadiorului si gastii lui decat in cazul in care vor fi incarcerati in conditii precare. Pana e gata ancheta penala, pana ii condamna, mai imbunatatesc astia conditiile ca altfel se cearta cu aia din UE.

        Se apropie alegerile, trebuie să furați la greu pentru instalarea guvernului meu, altfel bancherii sfârșesc la pârnaie.

        Orice s-ar intampla cu bancherii tu ramai la fel Pavel Vasile: un caminist !

      Povestile lui Ciolos... de citit seara, pentru adormit...

      1. Curiozitate: tu ce scrii e din mintea ta(greu incercata de Dumnezeu) sau prestezi ca restul postacilor GCCC de pe scriptul trimis de Gavroche Necula?

        In ce tara traim? ce fel de politicieni si legi avem? _CARICATURI GROTESTI! S-a ajuns ca hotii care fura mai putin sa fie iertati? Excrocilor si hotilor din puscarii sa le plangem de mila (saraciii de ei ce conditii improprii de cazare au!), tot noi, din banii carora stau la caldurica si hai sa le reducem pedeapsa cat mai mult??!! Iar CCR se mai gandeste daca e OK o lege care sa micsoreze nedreptatea facuta atator prosi naivi, de hotia bancherilor?! In ce tara, cu ce legi, cu ce morala??

        Pe nu stiu ce loc suntem in Europa si in lume.

        Furi o gaina esti in puscarie ani mult, furi mult esti liber sau primesti cativa ani cu suspendare. ==> ca gainarul e pedepsit aspru ca nu a stiut sa fure mult ? Conform "legilor" in vigoare. 

        Daca nici nu exista faliment pentru banca ce rost mai are democratia?

        Cum sa inchida o banca cand a primit ajutor de stat din banii nostri? Orice multinationala se incadreaza in cele descrise mai sus. 

      "Nu ziceti hop!"... Trec alegerile, mai vedem ce si cum convertim...

      1. Subiectul e nou si au fost luati prin surprindere ca cei cu dezzapezirea.

        Cum justifica CCR-ul deciziile date pana acum in justitie pt plata creditelor la cursul istoric? Le analizeaza si pe acestea? Nu mai vorbim de practica neunitara si contradictorie a diverselor tribunale in contracte incheiate in cadrul aceleiasi scheme de finantare (contracte cadru avizate de BNR!). Suntem locuitori ai aceleiasi tari, cu una singura constitutie si legi aplicabile egal tuturor, sau nu?

        Trebuie sa trecem pe sistemul englez de judecata. Precedentul trebuie sa fie litera de lege. Asa se aerisesc si Tribunalele, doi vecini cu aceeasi probleme au Decizi la fel, nu ca acum fiecare judecatori da o decizie cum il taie capul care se bate cap in cap cu decizia altui coleg de-a lui judecator.

        cine poate dovedi ca are cel putin 8 ani o legatura indisolubila cu statul elvetian are drept de a depune cerere pentru helvetism.Cei care au imprumurile cesionate in Olanda vor fi asimilati coloniilor de peste mari, avand intaietate la convertire deoarece au fost urmariti politic , fiind oprimati prin declaratia de la Viena

        chiar asa, sa cerem naibii azil in Helvetica, de ce sa murim aici pe mana chf, de mana alor nostri

        Suntem judecati de fosti avocati. Avocatul poate a scapat pe unul de crima, poate a ajutat pe unul sa ascunda multi bani ... Deci si acestia ne judeca. Eu cred ca as prefera un tanar care a terminat facultatea, era printre primi si sa nu aiba tangenta cu avocatura, sa fie pur, sa nu fie uns cu toata alifiile.

        Doamne, ar trebui aa ti se suspende dreptul de vot pentru infantilism si inadecvare la societatea actuala.

        Cazul Becali-Borcea de azi ne arata ca judecatori pot fi cumparati. Mai grav e ca trebuie sa le respectam deciziile. Crezi ca sunt singuri judecatori mituiti in tara? In loc sa fie condamnati pe viata ce primesc?

      De dupa alegeri.

      Prin justitie e o balanta pentru greutatea in aur cine cat poate sa puna?

      Pentru adevar nu cred ca e balanta. 

      Votam PSD

      1. si cu tine noi vorbim,

        la chimie te pricepi, 

        si pe Ponta il intreci. 

        Tu Oltchim analizasi 

        si concluzia o trasi. 

        Ca cu Ponta in echipa,

        Insolventa e mirifica 

        draga dragnea te iubim, ca ca tine nu gasim

        Sa speram ca ajunge vaporeanul prim-ministru, ne mai tragem o centura dupa ce jura ca nu mai ia, si continua raptul national.

        daca ai citi presa lunii februarie si martie ai observa ca reducerea rezervelor a fost ideea domnului Erwein Pröll, idee care a fost respinsa in tari precum Croatia, Bulgaria. Comandantul a mentionat la timpul respectiv ca proprietarii bancilor vor acum dupa privatizare ca bancile sa fie salvate cu banii romanilor.....

        Eu vâd că tu urmărești ce spune drincomanul, dar de ce nu urmărești și realitatea?

        A menționat, a spus, a recunoscut, a avertizat și a parafat toate furturile întocmai cum a avertizat. :) 

        jalnic de tot.... 

      Moarte fascistilor!!!

      Cat l-am stimat pe Ciolos, dar se pare ca are si el limitele lui de onestitate ! 250.000 Chf insemnau in 2007 cam 125.000 euro, adica 1 garsoniera langa Casa Poporului sau 2 camere la Tineretului sau 3 camere la Brancoveanu. Daca ii numim speculatori pe oamenii care si-au cumparat oricare din cele de mai sus, suntem fie tembeli fie rau intentionati.

      1. Daca ai dat 125k pe o garsoniera...cred ca ai avut o problema de evaluare...aveai salariul de 3,500 EUR/ luna?...adica la dobanzile de atunci sa platesti 300k EUR pana la terminarea creditului...that's crazy

        Acum e clar tuturor că era o nebunie, dar atunci banca a dat banii.

        Debitorii au fost escrocati de banci. 

        Bine ca nu ti-a dat banca bani pentru o operatie de sec sau pentru un salt decla etajul 12. Iti dai seama ca banca era in stare sa te omoare? Eu zic ca ai scapat ieftin si trebuie sa fi multumit. A dracu pielea pe vanksterii astia ca le dau bani celor care vin si zgarie usa bancii, fac acte, cauta giranti si garantii, fac chiar falsuri in acte si se milogesc sa fie imprumutati.

        Cam asa e, banca nu le-a dat bani sa se arunce de la etaj pentru ca ei n-au cerut, banca le-ar fi dat. :)

        interesant e ca nebunia continua si in present, speculatorii fiind subventionati de stat prin "prima casa"

        Statul plătește consumația, să continue veselia.

      Cei care au luat credite de milioane de ce sa nu beneficieze? Caz concret B. Olteanu si mediatizat. E la racoare, nu mai produce bani, poate doar din chirie, poate are rezerve etc. el de ce sa nu beneficieze? Cat a fost in campul munci a platit taxe-impozite, rate in Beciul Domnesc poate castiga 1000ron luna+-, ce se intampla in cazul lui? Vad ca te pricepi la toate.

      Corect ce i-au transmis oameni. 

      ciolos are dreptate

      1. Să le fie învățătură de minte oamenilor, cu băncile sprijinite de stat nu te joci.

        Creditele sunt pentru nebuni! :) 

      specula:

      sa devii p.min fara sa participi la alegeri ci catarandu-te pe 6o de tineri arsi de vij 

      1. a specula in viata:

        sa nu muncesti NICIO din viata in lumea reala.

        sa te trezesti p.min pt ca esti yesman ul altora mari si tari- dupa cum se vede SI in scest cax- si sa vb poporului de la inaltimea lui gandhi combinat cu ataturk 

        Asa evolueaza slugile recunoscatoare.

        Specula; sa fi un alcoolist fonfait prin Fetesti, sa faci manarii cu creditele pe la Bucuresti si sa ajungi proprietar de apartament. Cand te saturi de platit rate, ca doar nu esti tu prost sa dai banii inapoi, incepi sa te vaiti si sa pozezi in "aparator al consumatorilor" si sa te lauzi la televizor cu manariile facute, asta in timp ce te vaiti de zor ca "te-au nenorocit bancile".

        nu am credite

        am depozite. 

        Depozite de grasime pe bucutze, s-au vazut si la antena cand defilai catre camera. Plus pungile de sub ochi, dovada berii si a votcii ieftine pe Lamotesti. Hai, sa traiesti!

        Ghețea, Oprescu, Ionuț Dumitru si restul bancherilor neaosi sunt xes-ximboluri. :)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    27 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9760
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
    Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb