ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI: "Împărţirea echitabilă a poverii presupune discounturi de până la 48%, la conversia creditelor"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 septembrie 2015

"Împărţirea echitabilă a poverii presupune discounturi de până la 48%, la conversia creditelor"

Debitorii au transmis o scrisoare deputaţilor, în care cer adoptarea de urgenţă a Legii conversiei

Persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF) solicită, într-o scrisoare transmisă deputaţilor, adoptarea în regim de urgenţă a proiectului legislativ privind conversia în lei a creditelor contractate în valută, care să implice o împarţire echitabilă, între bănci şi debitori, a poverii creditelor, "nu doar un discount nesemnificativ".

Semnatarii scrisorii susţin că stabilirea valorii discountului trebuie să pornească de la "valoarea prejudiciului suferit de clienţi" şi de la o "împărţire echitabilă" a poverii.

Aceasta din urmă presupune ca, în funcţie de dobândă şi de anul de acordare a creditului, discounturile să fie cuprinse între 30% şi 48% pentru creditele acordate în 2006, între 32% şi 46% pentru cele din 2007, între 27% şi 36% pentru împrumuturile contractate în 2008 şi între 19% şi 24% pentru creditele din 2009 (care au cel mai mic număr din tot portofoliul de credite în CHF din cadrul băncilor), potrivit surselor citate. Pentru calculul acestor discounturi, au fost luate în calcul dobânzi de 3% şi 4%, pentru împrumuturile de 100 până la 200.000 de CHF, subliniază debitorii, afirmând că, pentru dobânzi de peste 4%, valoarea discountului necesar creşte.

Reprezentanţii persoanelor cu împrumuturi în CHF precizează: "Prin împărţire echitabilă înţelegem ca atât clienţii, cât şi băncile, să suporte câte 50% din impactul aprecierii valutare a monedei elveţiene faţă de costurile creditelor pe toată perioada de creditare.

Împărţirea echitabilă a poverii riscului valutar pe toată perioada creditului ia în calcul două componente: împărţirea echitabilă a riscului valutar pentru sumele achitate până acum de clienţi, de la semnarea contractului şi până în prezent (principal & dobândă) şi împărţirea echitabilă a riscului valutar pentru soldul existent la momentul conversiei".

Debitorii consideră că orice discount sub 30% este acordat "de formă" şi nu repară prejudiciul suferit de debitor în relaţia cu banca.

În pregătirea şedinţei care va avea loc în această săptămână în Comisia de buget din Camera Deputaţilor şi în care urmează să fie luat în discuţie proiectul ce prevede conversia creditelor contractate în valută, clienţii împrumutaţi în CHF transmit deputaţilor: "Elaborarea soluţiei care va face obiectul legii trebuie să aibă ca punct de referinţă prejudiciul suportat până acum 100% de client şi care ar fi împărţirea echitabilă a acestui prejudiciu. Sub nicio formă conturarea unei soluţii nu trebuie să aibă ca punct de referinţă disponibilitatea băncilor.

Refuzul de a implementa o soluţie corectă şi echitabilă pentru această problemă pe motiv că băncile ar da faliment dacă soluţia s-ar impune prin lege este similară refuzului de a condamna la închisoare un criminal în serie pentru că are diabet.

Răspunderea băncilor nu trebuie confundată cu disponibilitatea lor sau cu posibilitatea financiară. Nici clienţii nu îşi permit să poarte în cârcă greşelile de management ale băncilor. Dar asta fac de 7-9 ani si, în absenţa unei legi, se presupune că ar trebui să facă acest lucru în continuare, cu urmări dezastruoase în economia şi viaţa socială a României".

Clienţii sunt de părere că amendamentul depus de deputatul PSD Ana Birchall la propriul său proiect, aflat în dezbatere în Camera Deputaţilor, conform căruia conversia se va realiza la media lunară a cursului de schimb de la data contractării şi până la data efectuării conversiei, reprezintă o conversie la un curs de 3,04 lei/CHF pentru creditele contractate în 2006 şi la 3,4 lei/CHF pentru cele din 2008. Din punct de vedere al discountului, acesta se încadrează între 16% şi 20%.

Debitorii reiterează că, din toate acţiunile lor anterioare, rezultă următoarele: băncile nu sunt dispuse şi flexibile în adoptarea unor soluţii de împărţire a poverii creditelor în mod echitabil, soluţiile propuse şi promise de către BNR, nu au fost adoptate şi nici măcar negociate cu reprezentanţii clienţilor, "băncile având o atitudine superiorioară şi de impunere a propriilor soluţii, fără să acorde sprijinul şi empatia faţă de client, aflat în situaţii disperate".

În aceste condiţii, în opinia clienţilor, singura soluţie în vederea împărţirii poverii a fost, este şi va rămâne Legea conversiei, prin care băncile să fie obligate să acorde un discount semnificativ, astfel încât riscurile să fie preluate în mod echitabil între bancă şi client.

Debitorii subliniază, în scrisoarea lor transmisă deputaţilor: "Situaţia în care se află cetăţenii români împrumutaţi în CHF este disperată, fiind accentuată de faptul că aceştia au plătit timp de nouă luni rate exagerate (120% faţă de cursul iniţial). Au continuat să facă sacrificii sperând că vor găsi sprijinul în clasa politică prin adoptarea unei legi a conversiei care să împartă în mod echitabil această povară.

Clasa politică din celelalte ţări din Europa a întreprins măsuri în vederea împărţirii acestei poveri, printr-o conversie la cursul iniţial în unele state.

Băncile din România, în majoritatea lor, au declarat profituri uriaşe aferente primului semestru (...), iar previziunile pentru viitorul acestor companii este unul favorabil. Nicio bancă din lume nu va putea renunţa la o piaţă asemănătoare României cu un astfel de potenţial profit.

Nimeni, nicio instituţie europeană nu va putea declanşa o acţiune de infringement asupra unei ţări care-şi protejează proprii cetăţeni.

Niciun politician, din orice stat, nu trebuie să accepte ideea că proprii cetăţeni sunt sclavi ai unor credite toxice acordate în mod iresponsabil sau că sunt prizonierii unor contracte de împrumut care conţin clauze abuzive, dovedite de instanţele naţionale (cu efect erga omnes, în curând).

Aveţi datoria, obligaţia şi responsabilitatea de a adopta Legea conversiei creditelor din valută în lei, astfel încât povara acestor credite să fie împarţită în mod egal între bănci şi client.

Sunteţi persoanele votate de cetăţenii acestei ţări să ne reprezentaţi interesele şi să ne asiguraţi un trai decent în conformitate cu Constituţia României, art. 47 (1) - Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent".

Deputaţii din Comisia de buget, finanţe şi bănci au reluat, săptămâna trecută, discuţiile pe tema conversiei creditelor contractate în franci elveţieni (CHF), fiind făcute noi propuneri pe această temă.

Deputatul PSD Viorel Ştefan a cerut Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să aducă la cunoştinţa comisiei propunerea făcută de ministrul de resort Eugen Teodorovici referitoare la conversia împrumuturilor în CHF, astfel încât să poată fi dezbătută şi, eventual, inserată în proiectul legislativ iniţiat pe aceeaşi temă de deputatul PSD Ana Birchall.

Subliniind că este nevoie de soluţionarea de urgenţă a situaţiei create de explozia francului elveţian, domnia sa precizat că iniţiativa Anei Birchall are deja avizele necesare, fiind trecută de Senat şi că introducerea legii propuse de MFP în circuitul legislativ ar putea dura până în martie 2016.

Doar că debitorii nu mai sunt de acord cu proiectul legislativ de la Finanţe, de care se vorbeşte încă de când Darius Vâlcov ocupa fotoliul de ministru, după cum ne-a spus Cătălin Voivozeanu, unul dintre reprezentanţii clienţilor cu credite în CHF, care a fost prezent la discuţiile din Comisia de buget.

Iniţiativa prevede conversia cu discount a creditelor luate în valută, restul rămas de plată urmând să fie garantat în proporţie de 50% de către stat.

Cătălin Voivozeanu ne-a precizat: "Nu prea mai au ce să preia din acest proiect. Se pare că nu s-a ţinut cont de solicitările noastre. Printre altele, ni s-a spus că plafonul de un miliard de euro care înseamnă garanţiile oferite de stat va putea fi majorat, iar programul - prelungit şi anul viitor. Acum lucrurile nu mai stau aşa".

După cum a scris domnul Voivozeanu pe pagina de facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, băncile nu au agreat solicitarea debitorilor care viza ca băncile să adopte un discount de 25%, instituţiile de credit fiind de acord cu o reducere de doar 15%.

Opinia Cititorului ( 200 )

  1. Da-ti inapoi ce a-ti luat cu imprumut, nu jumatate.

    Ca orice om normal. 

    1. In primul rand nivelul tau de cultura arata ca esti un agramat. In cazul asta, rezuma-te la a matura scari si nu la a tranmsite opinii asupra unor probleme care te depasesc. Multi debitori in CHF DEJA au restituit contravaloarea creditelor pe care le-au luat. Ce restituie in continuare sunt de fapt bani care le sunt FURATI de catre sistemul bancar, prin clauze abuzive! Asa ca, esti pe langa subiect, stimabile.

      am luat 2 miliarde si trebuie sa dam 4 miliarde.Ti se pare ca dam jumatate ?

      Sa dam inapoi cat am luat.... DAR NU TRIPLU SUMEI!!!

      De ex eu am luat 98 mi de CHF adica 1,7 miliarde dc sa dau 4,9 miliarde(TRIPLU)...ti se pare normal??

      Fantastic, cum acest sarlatan de isarescu, reuseste prin demagogie si limbaj de lemn sa imparta acest popor si sa ne puna pe contre. De exemplu, acest Vlad care nu cunoaste absolut deloc subiectul, dar din auzite de la TV, isi da cu parerea. Vlad, daca vrei sa stii in Croatia s-a decis conversia la curs initial, in Ungaria s-a rezolvat de anul trecut, iar in Polonia lucrurile sunt pe calea lor normala de rezolvare. Doar in Romania nu se misca nimic. Si nu, nu avem nevoie de banii tai sau ai altor contribuabili. Dorim ca profitul bancii sa se diminueze sa nu mai fie de 200% si sa impartim povara.

      M-am folosit de 630 de mil.,nu de 1miliard 3sute cât îmi cer ei să dau înapoi deșteptule care ești...

      Stimabile domn,nu comenta daca nu ai toate elementele problemei ;împrumutații in chf au fost obligați sa achizitioneze aceste credite care au dus la adevărate tragedii in unele cazuri ;

      Am facut o refinantare a unui credit de 180 mil de lei de la Bcr la Piraeus in chf pe hartie , caci in realitate am luat lei .Pt aproxim 350 mil lei vechi dau cam 2 miliarde . Ti se pare ca corect???? ....sau esti "doar" vreun "sef de banca "platit de la gura copiilor mei?????

      Oare de ce mereu trebuie sa existe cate un "BAGATOR DE SEAMA" care habar n-are ce vorbeste. Nu stii despre ce e vorba sau nu esti in problema respectiva e simplu "NU TE BAGI!"

      Creditul e in franci deci restituirea se face in franci. Mataluta dane faci creditul in lri pentru ca asta e moneda in care iti iei salariul. Cand ai facut insa creditul nu ai cerut lei, cum ai tu chef acum sa calculezi, ci franci elvetieni ca sa te incadrezi la o suma mai mare. Daca iei 2 saci de cartofi imprumut pentru un an trebuie sa dai doi saci de cartofi nucartofii pe care ii poti cumpara acum cu banii cu care ai fi cumparat 2 saci acum un an. Si daca nu intelegi e fix problema ta, nimeni nu are obligatia sa te invete fizica cuantica, limba rusa sau bune maniere.

      Daca iti trimit una din sutele de hotărâri definitive si irevocabile ale ICCJ ai intelege cum bancile sub infractiunea de inselaciune,nesanctionata inca, au adus 600000 de români în aceasta situație. In co uzie, te poti documenta si apoi sa comentezi pur si simplu.....

      Din pacate trebuie sa te jignesc....PROSTUL ESTI TU KOLO!Pai aici este INSELACIUNEA,adica se numeste INFRACTIUNE daca nu stiai! S-au înscris in contracte CHF si s-au plătit lei.Te întreb pe tine,specialitățile, de ce sa rambursam ceva ce care nu am beneficiat?si pt.cultura ta generala ...noi am luat cartofi si trebuie sa rambursam RODII...

      Am imprumutat 40000 Lei si conform scadentarului initial trebuia sa platesc 58 000 Lei. Am platit pana in prezent 61000 Lei, deci peste ce am convenit initial cu banca. Totusi, astazi, mai sunt dator bancii 43000 Lei. Consideri in aceste conditii ca sunt un om normal sau nu?

      In afara de curs crescut, banca a introdua si in timpul derularii contractelor comisioane abuzive de 2-3% lunar!!!! Ce a facut BNR-ul??? Ce face acum cand se reia plata cu buletinul??? Cand ANAF-ul ajuta o banca sa ofere credite mai repede???! Bugetari platiti din taxele noastre???!!! NU SE MAI POATE!!!

      Draga bancher!!!Nu am cerut lei si nu am primit lei!! Curand ne vom indrepta penal impotriva celor care au promovat o moneda toxica!!! Daca tu ceri cartofi si primesti rosii si apoi te imbolnavesti sau mori?!!? Nu raspunde nimeni?!? Bancherilor ne vom indrepta PENAL impotriva voastra!!!

      Nimeni n-a avut nevoie de franci! Asta a fost o smecherie bancara, o loterie. Francul a fost gaselinita bancilor ca sa poata acorda credite unor persoane care, dupa calculele lor nenorocite, nu se incadrau la lei sau euro. Desi acesti debitori au platit imobilele - caci eu la asta ma refer - in lei sau euro. Adica, nu-mi dadea 28 de mii de euro, dar puteau sa-mi dea 46,500 CHF. Cam asta e smecheria. Si da, vreau sa dau inapoi franci. Dar nu cu o dobanda smecherita si calculata ilegal. Iar daca nu poti sa porti un dialog civilizat, las-o balta.

      Prosti sa-i faci pe judecatorii care au dat mii de decizii irevocabile in cazul debitorilor in CHF! Ma indoiesc ca ai face fata unui dialog cu unul din acesti magistrati.  

      Inainte de a mai posta, citeste regulamentul mesajelor!

      Domnule Vlad. Am plătit până acum, in 7 ani, 50 000 Euro/ CHF, adică, 90 % din credit. Mai am 23 ani de plată. Trebuie sa va informati un pic in privința acestor credite. Am plecat la drum acum 7 ani cu o dobândă de 4, 5 si in prezent este 8 %. Principalul meu ( banii împrumutați), dupa 7 ani este aproape același. Ok, stiam ca platesc dobanda, dar banca ne-a mărit dobânzile în condițiile in care Libor este negativ. Riscam sa ajungem la sfârșitul contractului cu dobanzi achitate de 200 000 chf si cu datoria întreagă.

      O zi buna, ca la noi aceste zile sunt praf ! 

      in sfarsit un om cu capul pe umeri si nu intre picioare.

      care ai 1 mil de ron de dat pe degeaba ?

      Foarte interesant ca nu parteti deranjat de nivelul de cultura al celor "JICNITI" de tot felul. Oricum, nivelul de cultura nu are nici o legatura cu valoarea de adevar a celor spuse. Chiar si oamenii pe care dumneavoastra ii considerati prosti si ii dispretuiti pot avea dreptate cand zic adevarul. Ati luat CHF platiti CHF si nu mai cersiti ajutor de la buget si nu mai fortati bancile sa preia nu stiu ce risc valutar si sa arunce costuri pe ceilalti clienti chibzuiti care nu s-au aruncat la specla cu valute straine ca sa-si cumpere apartamente de 4 camere sau case de un sfert de milion de euro ca tovarasul Voevozeanu. Voi grofilor vreti ajutor de la cineva dupa ce ca aveti salarii si case aproape ca parlamentarii hoti???

      N-ai luat nici un doua miliarde ca erai FMI daca luai miliarde. Ai luiat CHF si trebuie sa ii platesti la loc plus dobanda cum e stipulata in contract. Nu trebuia sa-ti cumperi casa pe credit si nu o baga pe aia ca nu ti-au dat parintii si trebuie sa locuiesti undeva. SUNT DESTUI OAMENI IN TARA ASTA CARE NU AU CASA SI NU ESTI TU MAI RASARIT. NIMENI nu are obligatia sa plateasca creditul TAU.

      Nu trebuie sa dai ianpoi nici un 4,9 miliarde! E suficient sa returnezi cei 98 de mii de CHF si dobanda la ei, cea mai mica dobanda!, SI NU AI NICI O TREABA CU MILIARDELE!

      Dai dar nu cu 120%

      Poate ca exista in contract clauze abuzive, pentru care beneficiarii sunt indreptatiti sa ceara banii inapoi. Din pacate pentru cursul de schimb nu trebuie sa dea vina pe altii. Cei care s-au imprumutat in CHF au dorit o rata mai mica. Daca cursul de la 2.5 nu mergea la 4 ci scadea la 1.5 nu cred (adica sunt sigur) ca era vreun client care sa accepte sa plateasca tot la 2.5, sau macar la 2 ca sa imparta prejudiciul. Bancile nu au furat, ele s-au refinantat in aceeasi moneda, si au pierdut prin cresterea portofoliului de credite neperformante. Cititi rezultatele financiare ale bancilor, sa vedeti ca nu acolo sunt banii imprumutatilor.

       

      Noi platim cu mult mai mult decat ne am inteles cu camatarii,ofiteri bancari pana neau au pacalit....ei au clauze abuzive in contracte,de ce i au amendat anpc????????nu vrem sa platiti toti pt creditele noastre,sa plateasca bancile ..camatarii ca ei ne au vandut mercur si ne am intoxicat,ei sa ne trateze si sa ne plateasca daune morale.

      N-ai imprumutat LEI, ai imprumutat CHF ca sa iei o suma mai mare. Deci nu are rost sa calculezi cat ai platit in lei si cat mai ai de platit in lei. Cat ai platit pana acum in rupii indiene sau in ruble rusestri ai calculat? Sau nu te intereseaza decat leul pentru ca e MONEDA IN CARE AI VENITUL. Daca e asa TREBUIA SA NU TE IMPRUMUTI IN ALTA MONEDA PENTRU CA TE EXPUI RISCULUI VALUTAR. Si nimeni nu e obl;igat sa te impiedice sa risti!

      Daca nIMENI NU A AVUT NEVOIE DE FRANCI DE CE V-ATI IMPRUMUTAT IN FRANCI??? Nu e adevarata ca v-au fortat bancile pentru ca IN ACEEASI PERIOADA ALTI ROMANI FACEAU CREDIT IN LEI SAU IN EURO. Nu v-a obligat nimeni sa va imprumutati in franci decat lacomia de a avea mai mult si case mai mari!

      incepe lumea sa se destepte, e un semn bun al democratizarii romaniei. bravo tovarasi.

      Cum e posibil am scos 295 milioane si dam inapoi 1 miliard 600 cum e posibi asa ceva sa calculeze Domnul sa vada cit dam in plus camatarilor!

      Cum e posibil am scos 295 milioane si dam inapoi 1 miliard 600 cum e posibi asa ceva sa calculeze Domnul sa vada cit dam in plus camatarilor!

      Daca nIMENI NU A AVUT NEVOIE DE FRANCI DE CE V-ATI IMPRUMUTAT IN FRANCI??? Nu e adevarata ca v-au fortat bancile pentru ca IN ACEEASI PERIOADA ALTI ROMANI FACEAU CREDIT IN LEI SAU IN EURO. Nu v-a obligat nimeni sa va imprumutati in franci decat lacomia de a avea mai mult si case mai mari!

      Dar macar nu sunt analfabet ca tine. Economic vorbind. Boule, nu trebuie SA PRIMESTI IN MANA CHF ca sa te imprumuti in CHF. Leul sau CHF sau DOLARUL sau EURO sunt repreyentari ale BANILOR in sens larg. Banii sunt cei care exprima VALOAREA unui activ. In secolul 21 exista BANI ELECTRONICI, nu trebuie sa pui mana pe ei ca sa te convingi in PROSTIA TA ca exista un transfer de valoare. Tu cum te duci cu cardul de salariu si platesti la magazin DACA NU AI PUS MANA PE BANII DE SALARIU???? Pentru ca ti s/a transfert O VALOARE care poate fi exprimata in LEI FIZICI (daca scoti de la bancomat), in EURO sau CHF daca schimbi banii SAU ELECTRONIC, BOULE ANALFABET! BANII POT FI ELECTRONICI!

      suntem o tara plina de rahati am citit mesajele unora care se bucura de raul altora de aia suntem unde suntem popor de carcotasi si talhari .posteaza tot felu de smecheri ai bancilor ca sa discrediteze pe acesti oameni care sunt la capatul puterilor lor care au luat painea la copii de la gura ca sa ii ofere un acoperis deasupra capului .rusine sa va fie domnilor care postati impotriva semenilor vostri dumnezeu e sus si nu doarme tineti minte va va veni si voua randul stii cum e in viata semeni vant culegi furtuna

      corect

      ESTE VORBA DE RISC SPECULATIV NU RISC VALUTAR EXCELENTA!

      Si tot pt specialistul c...lui....noi am vrut lei, dar nu ne-am incadrat.....si pt ca esti asa specialist de bubui....am cerut o suma pe care ne-am facut calcule de-acasa, cata aveam nevoie si cat putem suporta rata....prost care esti....am depus niste documente la care banca a stat si-a cumpanit cateva zile dupa care a decis ca are nevoie de o infuzie de franci elvetieni....si-a ales niste persoane doritoare de imprumut si bune platnice si iata-ne imprumutati in CHF....si pt ca esti prea prost pt subiect si nu ma astept sa pricepi, iti mai descriu un aspect....am cerut suma corespunzatoare cu calculele facute de-acasa IN LEI....si-am primit una ROTUNJITA MAI MARE IN CHF.....pricepi, prostule care esti? Si daca tot nu pricepi, uita-te in jur sa vezi cum traiesc oamenii....si-aprinde lumina cand citesti

      Si care e diferenta intre "risc speculativ" si "Risc valutar". excelenta?

      Daca ati vrut lei trebuia sa luati LEI. In perioada in care dumneavoastra ati facut imprumutul in CHF nu se dadeau imprumuturi in LEI? Daca o banca nu va dadea LEI trebuia sa mergeti la alta, sa mergeti la CEC, sa va imprumutati de la rude. O sa ziceti ca v-au pacalit bancile ca CHF e cea mai stabila moneda> Asa, ati vazut vanzator care sa nu-si laude marfa? Deci daca cineva cumpara o masina si aia consuma mult mai mult decat i-a zis vanzatorul e bugetul de vina sau cumparatorul ca nu a cascat ochii? Si intr-adevar exista OAMNENI cu credite in CHF care abia traiesc. Aceia TREBUIE AJUTATI de BUGETUL DE STAT `ca orice sarac sau tigan. Nu insa cei CARE LOCUIESC IN APARTAMENTE DE 3-4 CAMERE, NU cei care au ditamai apartamentele pe care le dau in CHIORIE, nu cei care au CASE DE UN SFERT DE MILION DE EURO. Trebuie ajutati DOAR CEI CARE AU CREDIT CU IMPOTECA si in limita a 35-50 de mii de FRANCI. Orice este peste suma asta E LUIX SI LACOMIE SI PROSTIE, doamna mICHELLE. nu trebuie sa va plateasca nimeni prostia!

      De ce s-ar bucura cineva ca va merge prost si ca va e greu? Crezi ca nu tot noi, cei care nu am luat credite in CHF pentru ca ne incadram doar la ele, o sa va platim creditele? Crezi ca ti le platesc POLITICIENII daca dau o lege ca sa va salveze pe voi? Ca sunteti in stare sa le faceti sex oral doar sa va scape pe banii nostri. Asa ca nu iti inchipuii ca se bucura cineva insa NICI NU NE CONVINE SA FIM JECMANITI PENTRU LACOMIA ALTORA. Macar faceti ciocul mic si nu mai umblati cu coada pe sus!

      Banca cere inapoi de trei ori mai mult. In 6 ani eu am platit deja nu jumatate, ci TOT creditul iar banca imi zice ca mai am de dat inca de 2 ori pe atat. Daca nu ai habar de problema, comenteaza in alta parte.

      Ori sunteti plătit de banci, ori aveti creierul foarte relaxat.

      De 8 ani platesc - am dat 40.000 chf, am luat 60.000 euro ( pe hârtie 98.000 chf) si daca vreau sa achit azi am de dat 90.000 de euro. Cred ca mama ta e foarte mandra ca are un fiu bun si inteligent ca tine. 

      Dar inb ruble rusesti cat ati luat si cat ati platitpana acum?

      Tu crezi ca noi ne-am dus la banca sa cerem franci? Am cerut lei......nu ne incadram, creditul ni se aproba la o suma mai mica in 120 de zile. La chf se aproba in maxim 10 zile, suma necesara care acoperea valoarea apartamentului. Dupa ce semnam ni se spunea ca ei nu au franci, ca de fapt ne dau lei sau euro la un curs al lor. Repet, cu contractul deja semnat...tu intelegi termenul de inselaciune. Cand am vrut sa denunt contactul, ghici ce, virasera deja suma cumparatorului cu care aveai contract de vanzare-cumparare semnat ca altfel nu te primea nicio banca.... Asa ca mananca niste cacao in alta pare.

      Hei de ce vb daca nu stii kolo tocmai asta a fost hotia lor in lei nu ne incadram in valuta da care e raspunsul noi nam fost prosti am fost prostitii var conveni sa scoti 15700 chf si sa dai inapoi 32000 chf in 10 ani si mai ales cit ra cursul atunci cit e acum Care nu stiti nu va mai bagati!

      Dar de ce trebuia sa va cumparati apartamentul? E OBLIGATORIU sa cumperi un apartament? Exista un DREPT CONSTITUTIONAL la aparatament mai scump decat te incadrezi cu venitul? AU TOTI ROMANII un APARTAMENT si dumneavoastra sunteti un caz SPECIAL??? Cand vi s/a pus sub nas oferta cu CHF trebuisa sa intoarceti spatele si sa plecati la alta banca. Daca nu va dadea nici una bani destui pentru un apartam,ent trebuia sa stati in chirie. Exista undeva o lege care zice ca nu poti sta in CHIRIE? Daca v-a trebuit apartament ca sa va construiti o familie si sa va cresteti copiii FARA SA VA INTERESEZE RISCURILE PE CARE VI LE-ATI ASUMAT e vremea sa platiti pentru specula!

      In perioada in care dumneavoastra nu v/ati incadrat la creditul in lei ci doar la CHF milioane de romani cumparau locuinte cu credite in euro sau in lei. Ei cum s-au incadrat si nu i-a fortat nimeni sa ia credit in CHF? Poate ti-ai dorit mai mult decat iti permiteai?? Ce zici, te gandesti la asta?

      Esti prost amice!

      Domnule Kolo, de ce vorbesti fara stii?Ai fost la banca in momentul in care s-a solicitat imprumutul?Eu am fost la banca ptr un imprumut in LEI, sper ca se vede clar in LEI!!!!Banca mi-a spus clar ca nu ma incadrez la acest tip de impumut, dar au ei alta oferta in chf, mult mai buna.Si asa si era.Atunci in lei as fi avut o rata de 1400 ron, la ce dobanzi erau, in chf aveam atunci 800 ron...Deci, sesizezi diferenta nu?Lei-dobanzi mari, rata mare, franci-dobanzi mici, rate mici...Mi-am cumparat o casa, nu am mers in excursii de lux.Nu mai improsca cu cnoroi daca nu cunosti cauzele....

      Dar cum ati tras concluzia ca TREBUIA OBLIGATORIU SA AVETI O CASA. Exista sute de mii de romani care nu au o CASA, ce va face speciala fata de ei? De ce nu v/ati cumparat o garsonbierea pentru ca sigur erau mai ieftine decat o casa? Si daca ati vrut sa va cumparati o casa pentru care rata era de 1.400 de lei NU v-a trecut prin cap ca e cxeva ce nu va permiteti ci ca bancherii sunt hoti. Hoti doar la lei si nu la CHF, sau cum v-ati gandit stimata doamna?

      Dar cum ati tras concluzia ca TREBUIA OBLIGATORIU SA AVETI O CASA. Exista sute de mii de romani care nu au o CASA, ce va face speciala fata de ei? De ce nu v/ati cumparat o garsonbierea pentru ca sigur erau mai ieftine decat o casa? Si daca ati vrut sa va cumparati o casa pentru care rata era de 1.400 de lei NU v-a trecut prin cap ca e cxeva ce nu va permiteti ci ca bancherii sunt hoti. Hoti doar la lei si nu la CHF, sau cum v-ati gandit stimata doamna?

      Iti spune u cum am tras concluzia.Fiindca sotul a stat cu parintii lui mai toata viata prin chirii.Si s-a saturat sa fie dat afara asape nepusa masa, si sa nu poti face nimic in locuinta aia.garsoniera era la aproximativ acelasi pret ca si un apartament, deci unde era rostul sa-mi iau garsoniera.te bagi in seam aiurea....

      noi in istorie am avut un Vlad Tepes care impunea dreptatea nu un Vlad Prostu care vorbeste aiurea.

      Flacau, bancile ar fi marit dobanda si tot nu ieseau in pierdere, cu atat mai mult cu cat chf a fost doar pe hartie.

      Cum va place sa va mintiti :) Crezi ca intereseaza pe cineva ca voi v-ati facut calculele de acasa in lei? Nu. Dar daca tot vrei sa luam in calcul acest aspect iata care este problema rationamentului tau:

      In final TU ai luat decizia sa accepti CHF, in loc sa te gandesti ca daca nu te incadrai la lei poate ar trebui sa iei o suma mai mica. Apoi ati primit in CHF sumele pe care le solicitati tocmai pentru ca moneda RESPECTIVA avea o dobanda mult mai mica. Asa ca mai bine rugati-va sa aveti clauze abuzive in contracte ca pe partea cu conversia nu prea aveti dreptate. 

      Daca taceai, filosof ramaneai. La ora aceasta, cea mai mare injuratura la adresa unora ca tine ar fi "sa-ti dea D-zeu un imprumut in CHF". Nu stii nimic si-ti dai cu parerea...

      Tampitule, cu 35-50000 de franci nu iti luai nici bordei in 2006-2007

      La cei 50 de mii trebuia se adauga si avansul care nu era mic. Cu 60-70 de mii iti luai garsoniera in Bucuresti in orice an.

      Nu era in centru, nu era mare - poate gaseai totusi 2 camere la 70-72 de mii - insa gaseai.  

      Sau vreti sa ziceti ca nu ati avut nici avansul si ati facut ilegalitatea aia cu 2 credite la doua banci ca sa fie de la una avnsul pe credit de consum pentru ca vi se parea ca sunteti smecher? Domnule, in cazul asta sunteti bun de plata si chiar de puscarie pentru fals in acte. Credeti ca nu o sa se verifice lucrurile astea dupa ce o sa apara legea prin care va platesc casele bugetul si bancile? 

      Cine te-a calificat pe tine sa spui cine e prost si cine nu? Nu stii nimic despre cum se dadeau credite in anii aceia. Sunt de acord ca unii poate au fost lacomi si au luat o suma mult prea mare, speculand, dar cand ai luat de o garsoniera de 42 de mp, nu cred ca e lacomie. Ai cerut in lei, nu te-ai incadrat, in euro nu-ti dadea destul si doar in CHF te apropiai de cat aveai nevoie, la versiunea asta te-ai gandit? Ai stat vreodata cu chirie sa simti mizeria unui proprietar care dupa ce-i intretinea-i apartamentul ca pe al tau , sa te dea afara cand avea el chef? Te-ai mutat vreodata intre Craciun si Revelion, sa fi cu toate lucrurile pe strada cand alti se pregateau de sarbatori? Toata lumea si-a asumat un risc valutar dar nu unul speculativ. Asa ca te rog sa te mai gandesti ca poate in situatia asta, asemanatoare, s-ar putea sa fi chiar tu, intr-o zi, si atunci poate vei vedea altfel.

      Si chiar mai multe. Insa nu m-am dus sa jecmanesc pe nimeni cu faceti dumneavoastra. Daca sunteti de acord ca unii au fost lacomi trebuie sa fiti de acord ca nimeni nu e obligat sa-i ajute pe cei care au fost lacomi. Cazurile sociale sunt altceva si nu sunt de competenta bancilor sau a ministerului de finante ci e in sarcina primariilor si a ministerului protectiei sociale.

      Si nu va plangeti ca priomariile si politicienii sunbt de rahat pentru ca tot voi, smecherashii, i-ati votat pe astia. Sunteti in stare sa votati orice rahat de politicieni care va promite sau va da ce vreti. Voi sunteti votantii celor care fac valuri impotriva bancilor asa cum altii voteaza pentru un salam si un litru de ulei. Deci sa nu va aud ca va plangeti de politicieni. CEI LACOMI SA PLATEASCA CEI SARACI SA FIE AJUTATI! 

      Daca judeca precum scrie in frumoasa limba romana, iarta-l Doamne!

      Pai nimeni nu a vrut CHF dar la momentul respectiv doar in acesta moneda te incadrai

      Au avut grija bancile de asta. Si nu ai luat nici un franc pentru ca la client ajungeau doar lei. Ti as explica mai multe dar nu am timp de pierdut cu copii retarzi. 

      Majoritatea dintre noi am accesat credite pentru a plăti o rată in loc de chirie.

      Acolo e normal sa fim ajutati sa ajungem dinnou! Fiți solidari, romani, sa ne fie tuturor bine.  

      Altfel va fi...priviti puțin in istorie...in familiile dumneavoastră. Cum w când e unire si solidaritate? Civilizație, nu?!?  

      Romani, fiți solidari! Gradul de educație al unui popor, al unui om, se măsoară și in solidaritate!  

      b

      Corect, toti suntem in aceasta situatie defavorabilă nouă şi necontrolată de nimeni legal. La Bancpost, de exemplu, daca ai un cont si nu faci nici o 'mişcare' în el, le plăteşti 10 lei lunar. Deci, pui bani în bancă şi după o lună vei gasi mai putin cu 10 lei. Deci, depui bani şi vei lua si mai mică suma, ce afacere, nu?! De ce se mai cheamă bancă? În România, înselaciunea e pe fată!

      Cred ca tu gandesti cu ce ai intre picioare

      Exista destui romani care au luat credite in euro sau lei! Deci9 NIMENI nu a fost obligat sa ia CHF. De ce sa va fi pacalit sau fortat doar pe dumneavoastra si alte cateva milioane au primit credit in euro sau lei?

      habar nu ai mai desteptuLE! despre ce este vorba.....sunt satula pana peste cap de niste romanasi/ baietzashi ca tine ...care se cred ei desteptii p..lii si habar nu au despre ce vorbesc....mai baiatule sunt o frustrata de 7 ani de zile ...traind in romania nedreptatii si ignorantei cu d'astia ca tine cu care dau nas in nas zilnic si o ard ei superiori DOAR pt ca nu au facut un credit in CHF...pai mai gigi stii de ce am facut? pt ca m-au inselat unii ca tine mah...d'aia ....cine stie ce functionaras mai esti si tu si iti iei leafa de la mine...dc nu esti...atunci esti retard cu acte in regula....ca nu pot sa cred ca un "particular" are atata rautate si aroganta.....citeste povestea chf si zi merci in fiecare zi lui dumnezeu ca nu ai fost si tu pacalit ca noi si taci draq din gura k de prosti e plina lumea si SATULAAAAAA vino cu idei care sa ajute nu o arde tu semizeu pe aici...pt ca iti spun sincer NU ESTI

      Stateam in garsoniera confirt 3 si dormeam cu fata in pat , de aceia sm vrut un apartament si nu vile. Cu tot cu marirea salariului pe cartea de munca nu ne am incatrar pt 37000 € si am fost redirectionati spre franci. In unele cazuri nu am avut ce face, doar pt ca am vrut ca fata sa aive camera ei. Doar atat, nimic mai mult!

      Daca nu va permiteti sa va cresteti copilul STATUL trebuie sa va ajute. Dar nu sa dea legi ca sa aveti dumneavoastra casa pe care nu v-*o permiteti de fapt. Asta e JAF!

      Dar ce parere aveti de domnul Voevozeanul, organizatorul dumneavoastra de mitinguri, care sta intr/o vila de 300000 DE EURO. Si vrea sa fie AJUTAT! 

      Sau domnul DAN, care ma injura pe aici, care LOCUIESTE IN 4 CAMERE. Si vrea sa fie ajutat!!! Sunteti de acord sa fie ajutati miliardarii astia? 

      Prietene , cred k traversezi strada de mana cu mama ta , apoi sa mai iei hotararea sa iti iei un credit .daca nu cunosti subiectul vezi- ti de ciorba ta de legume ....

      cind parintii tai sau poate dta a-ti beneficiat in anii 90,91,92,93 de apartamente aproape mocca de la statul roman de ce nu v-ati dat cu parerea ,,curvelor''

      noi cel putin am imprumutat bani sa ne facem o casa,dar jumatate din populatia tarii,printre care si dta sau parintii dta au primit mocca dupa revolutie.Aia ,,grofi'' bulangiule

      Stimate domn, in ce sens ma considerati bulangiu? Si cum ati ajuns la concluzia ca as fi beneficiat mocca dupa revolutie casa? Credeti ca daca mintiti sau m,a injurati ceea ce am scris eu devine NEADEVARAT? NU, adevarul ramane acelasi.

      Si nu ma asteptam de la alta atitudine de la cineva care s-a crezut SAMECHER si a SPECULAT IMOBILIAR SI VALUTAR iar acum scrie pe el FALIMENT. Cum ramane cu bulangiuol, mi-o dati pe fiica duymneavoastra sa verificam? Sa mai creasca. zic, cu toate ca cu asa parinte... 

      Cei cu credite in lei NU au avut marja marita cu 2-3%!!! Ilegal!!! Bancherii o sa plateasca PENAL!!!

      Banca a marit ilegal marja!!! Banca a VANDUT si PROMOVAT un CHF stabil!! Este ca si cum promovezi ceva si iti face rau! O sa plateasca!!!

      Uite ca eu doar jumate, ca un om normal, ca așa a hotărât instanță. Ca eu sunt normal și bancă m-a jefuit.

      Si eu as raspunde tuturor contra cost, asa cum faceti dumneavoastra domnule/doamna kolo, dar in nici un caz nu as fi ironica si departe de dreptate. Daca erau oferiti la banci, probabil ca luam si ruble rusesti, pentru ca BNR nu ar fi permis sa fie pe piata un produs care UCIDE.

      Degeaba ai capu pe umeri, daca in el ai tarate. Sau daca ti-l folosesti ca sa te faci, intr-un final, vinovat de fapte penale.

      Nu cerseste nimeni ajutor de la buget. S-a cerut interventia statului pt ca totul a fost o camatarie. Studiaza putin dreptul european in materie de protectia consumatorului si deschide gura dupa aceea. Si asuma-ti un nume real, altfel, credibilitatea ta e ZERO!

      „Daca cursul de la 2.5 nu mergea la 4 ci scadea la 1.5” iar prin contract banca nu s-a asigurat ca „scaderea” sa fie cuprinsa intr-o marja, ma scuzi, dar acesti bancheri sunt niste tampiti. Nu e nimeni absurd, ca banca e normal sa faci profit, dar nu asa. Pui toate riscurile in spinarea clientului... Asta nu poti sa faci! Pt asta avem protectia consumatorului!

      Iar aia care se ocupa cu protectia consumatorului de servicii financiare trrebuiau sa nu expuna populatia riscului valutat. E bine? Si nici sa nu permita indatorarea pana la 70-80% din venituri.... Si nici creditele cu buletinul... SI nici ca tampiti ca tine sa aiba internet. Mai vrei?

      Daca scadea cursul la 1,5 si in contract nu exista nicio prevedere in sensul asta, banca respectiva era idioata. Cum oricum sunt, trecandu-si in contracte marja zero, si apoi chitaind daca instanta decide ca pt clientul x sa ramana tot zero. Sau clientul sa plateasca la cursul istoric....

      Pai daca ti s-a transferat o valoare, iar tu boule, care esti bancher, ai cerut ca garantie tot o valoare, o casa sau apartament, ia-o acuma si spala-te cu ea pe cap. Ca ai pus ipoteca atunci pe un imobil si acum sari de cur in sus ca vine legea cu darea in plata a imobilului ipotecat si tie nuti convine sa primesti usi si ferestre. Da alea n-au tot valoare care poate fi exprimata fizic, dobitocule?

      Bai boule, daca producatorul zice CA COnsuma 3l/100km si ea ia 8, producatorul o ia in bot de la protectia consumatorului. Ai priceput?

      Sex oral o sa ne faca bancherii. Deja au inceput preludiul pt ca li s-a stricat jucaria. Si nu mai stiu care pe care sa ne mai oferteze. Da asta te depaseste.

      Tocmai asta se intampla acuma. Bancile pierd mii de procese in instanta pt ca au facut specula. Ori mata crezi ca judecatorii or fi tampiti cand demonstreaza pe zeci de pagini ce camatarie au facut bancherii?

      La cat de prost scrie, domnu „garsonbierea ” zis si kolo, nu merita bagat in seama.

      Ce-i magarusule, nu ti-a iesit specula cu case si valute si esti nervos?

      Mai ai si alte prostii care in analfabetismul tsu ti le inchipui argumente?

      Anonimule, „Practici comerciale incorecte: orice acţiune, omisiune, comportament, demers sau prezentare comercială, inclusiv publicitate şi comercializare, efectuate de un comerciant, în strânsă legătură cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs consumatorilor”. asta zice legea... De*aia le tremura chilotii acu, ca ii face praf ANPC-u daca chf-istii demonstreaza asta. Si ei stiu ca au procedat incorect, de-aia sar la cap cu oferte de conversie acuma. si inca ce oferte. unora le-au scazut soldurile de la 70 si ceva de mii de chf la 40 si ceva... numa sa le inchida gura. pt ca in instanta, oamenii castiga mai bine de-atata... mai ales la prostalaii aia care au trecut in contracte marja zero... daca nu venea cerbulescu sa-i invete cum s-o camatareasca in continuare, cacau steagu...

      da tu de ce dracu ti-ai luat masina? imprumuta! ce tre sa ai masina pe numele tau? doar sunt atatia care n-o au...

      uite ca am credit in franci si banca ma roaga sa-l convertesc in lei. si eu nu vreau, poftim! uite ca nu mai vrea acuma sa il restitui in franci. si uite ca eu vreau acuma sa mai fac un credit. da in franci. si banca nu mai vrea sa-mi dea. de ce? a trecut sezonul la ghiocei?

      grofule, iti zic si tie. am luat franci si banca ma roaga sa-mi converteasca in lei. asta numa pt ca le-am cerut niste acte si anticipeaza ce-i asteapta. eu vreau sa platesc in chf, ea nu si nu, ca sa-mi dea dobanda fixa la lei pe x ani de zile. si eu nu, ca batman.... ce zici d-asta?

      Nu se poate informa, ca el e tipul de roman prost care traieste ca sa moara capra vecinului.

      Domnule, de unde ai dedus ca locuiesc in 4 camere? Sau ca as fi lucrat la banca? Sau ca as fi miliardar?

      ca te gasisi tu desteptu Romaniei sa stabilesti valaorea „IMPOTECII”...

      N-am votat niciodata. Pt ca n-am avut pe cine! Iar sa-i numesti „smecherasi” inseamna sa fii lipsit de scrupule, sa fii un ticalos. Cunosc cativa „smecherasi” din astia si daca toti romanii ar fi ca ei, Romania ar fi o tara respectata. Dar majoritatea lor sunt ca tine, de-aia suntem unde suntem.

      Si vor mai fi tot mai multi care au inceput sa prinda curaj si sa inteleaga ca in fata unui sistem mai periculos decat camatarii interlopi, totusi se poate castiga!

      Du-te ba la scoala ca bubui

      Du-te ba la scoala ca bubui. Cine cacatii ma-tii ti-o zis ca am masina onanistule

      Mars ma la scoala

      Amarat vesel, te lafai in apartament si vrei sa ti-l subventioneze altii? Ciocoi dambovitean!

      Mars ma, analfabet cersetor!

      Faptul ca nu ati votat nu are nici o relevanta. Singurul scop in viata dumneavoastra e sa-l criticati pe amaratul de Iohannis. Pentru ca nu V-A DAT locuinta. Mentalitate de asistat, de asta si cersiti acum interventia cuiva, oricui, ca sa va asiste.

      Kolo --poate reusesti sa afli daca vre-un imprumutat cu FRANCI ELVETIENI a vazut acesti bani .Macar 100 de franci cum arata .Ei au fost imediat transformati in LEi sau Euro --depinde ce a trebuit acel imprumutat sa plateasca .Ce dracu sa cumperi in Romania cu FRANCI ELVETIENI .aici a fost toata inselatoria .Cei care dati in judecata bancile ar trebui sa va legati de acest ASPECT .Nicio banca din Romania nu avea in caserie -cash - vreo suma mai mare de 1000 mazim 2000 de franci . totul a fost doar pe hartie .Deci sa se revina la hartii

      Daca au vazut sau nu FIZIC francii elvetieni? Dumneavoastra va vedeti FIZIC salariul de pe card? Numai daca scoateti bani de la bancombat. Daca nu, puteti plati cu cardul adica cu bani electronici.

      Ceea ce credeti dumneavoastra nu mai e valabil de vreo 50 de ani insa e de inteles ca nu pricepeti dupa dictatura comunista care a nenorocit poporul asta.  

      Creditul e in bani (nu ma refer la CHF ci la unitatea de masura a valorilor) ELECTRONICI. Daca ati fi cerut cand ati luat creditul CHF FIZICI v-ar fi dat. Ceva mai tarziu dar v-ar fi dat.  

      Ca toti romanii needucati economic dumneavoastra nu intelwgeti relatia intre valoare, bani, dobanda si moneda. 

      Idiotule, nu am facut nici in fals si nu am reclamat decat un comision abuziv, dar, dupa cum ti-am mai recomandat, stai dracului departe de ceva care nu te priveste.

      Sa se puna la curent prima data cu ce au facut bancile in situatia cu CHF ( dupa ce am avut ghinionul cu cursul valutar banca a aplicat incorect dobanda ceea ce a dus la sume excedentare imense ex. 13000 chf in decurs de 7 ani deci in plus farta de ratele normale la care se dauga alte comisioane , curs valutar etc) nu cumva sa credeti ca dorim sa nu platim datoria. Dar asa este la noi fara sa gandim hai sa avem grija altuia si sa jignim, dar roata se poate invarti ca aceeasi pacaleala este si la euro si la lei, dar ca minciuna se cheama altfele.

    Cămătarilor, cum e posibil să pleci cu o rată de 750 având salatiu de 2000 in 2008, iar in acest moment sa plătesc 1750 la acelad salariu, din ce mai trăiesc eu și copilul, cu ce plătesc restul cheltuielilor, unde este coșul zilnic, unde este procentul de indatorare? Să vă puneți in situatia nostra macar o lună??? Sunteți niște cămătari, să va fie rușine. ...

    1. da dar stai la vilau, altii nu au luat credit si stau cu parintii. cine nu risca, nu pierde.

      Magarul moare de drum lung si prostul de grija altuia

    Solutia e mentinerea gradului de indatorare de la acordarea creditului, eventual cu +/- 10%, cu ajustare trimestriala. Si aplicat pentru cei cu venituri pe persoana de pana la 2000 lei, mai ales pentru cei care si-au luat case pana la 100 metri patrati, cu credit imobiliar..

    Perceptia lui Vlad, ca de altfel a celor cu 3 clase primare este total eronata

    Perceptia lui Vlad, ca de altfel a celor cu 3 clase primare este total eronata.ce sa facem cu el?du te, mă băiatul în parcul izvor, se da apa plata gratis, poate ești deshidratat

    Da , ai dreptate. Sa dam inapoi ce am luat nu dublu sau triplu. Cred ca fiecare si-a platit pina acum datoriile si cu mari sacrificii. Asa ca nu cred ca e cazul sa va dati cu parerea daca nu stiti.

    1. Foarte bine punctat doamnă !

      Sa dati inapoi ce ati luat. Doar ca dumneavoastra v-a convenit sa va imprumutati in CHF ca sa luati osuma mai mare si pentru ca era dobanda mica dar acum vreti sa platiti lei. Pai atnci sa platiyti si dobanda la LEI cat era cand v/ati imprumutat, asa ar fi corect, nu?

      Esti bou. Unii au ramas pe franc dupa ce-au castigat in instanta si dau clasa alora cu ROBO(R)U.

    stati in fata calculatorului si postati dar nu aveti curajul sa iesiti in strada si sa va cereti drepturile ce vi se cuvin vorbiti de croati ,polonezi,unguri dar ei au iesit in strada in numar mare si au obtinut ce au cerut oriunde in lumea asta cand poporul e nemultumit si iese in strada in numar mare orice parlament asculta vocea poporului dar la noi romanul e curva stiti cum spune lasa ma sa iasa fraieri sa iasa in strada daca se rezolva ceva beneficiez si eu .este o gandire gresita numai uniti putem obtine ceva asa au facut celelalte state.iesirea in strada in numar cat mai mare ii va speria pe politicieni mai ales ca vor veni alegerile .noi iam pus acolo noi sa ii dam jos daca nu vor sa ne respecte drepturile cetatenilor acestei tari.aveti putin curaj si sa nu ii lasam sa isi mai bata joc de noi pentru ca suntem contribuabili acestei tari si sunr platiti din sudoarea noastra.lasati postarile si hai in strada ca mai rau de atat ce ni se mai poate intampla .vrem o viata mai buna pentru copii nostri

    1. ai dreptate nic asa trebuie sa facem ne trebuie un lider capabil sa scoata lumea in strada si nu ai de unde nu ai vazut ce a patit miron cosma cand a adus mineri la bucuresti pe asta se bazeaza politicieni nostri stiu ca romanilor le este teama sa mai iasa in strada

      Căta dreptate ai !

      de ce sa ne punem un lder il avem pe domnul piperea care ne reprezinta in majoritatea proceselor numai sa ne dea un semnal si vom iesi in strada dar pentru ca mereu exista un dar nu vor iesi mai multi de 2000 de romani .este un proverb la placinte inainte la razboi inapoi asa au ajuns romani

      Bravo anonim.Ai perfecta dreptate.Inca odata ne dovedim a fi un popor dezbinat,pervers si laș.Dar nu-i problemă, că poate maine-poimaine le vine si lor randul de a da de greu si atunci sa-i vedem ce fac....Si DA,ai dreptate,daca am iesi toti cu credite in franci in strada nu doar eu cu tine si inca altii 3-4,poate ne-am face auziti si s-ar lua masuri legale.Haideti sa iesim dracu odata cu TOTII in strada sa ne facem auziti popor de lasi ce suntem.Dovediti-mi ca ma insel in ceea ce am postat cu privire la acest neam de asazisi "popor de daci neinfricati" LASILOR,SA VA FIE RUSINE LA TOTI CARE STATI SI VA UITATI CUM NE SUBJUGA ACESTI CAMATARI CU ACTE.

      frica pazeste bostanul deci romanul e las aveti dreptate erau rezolvate problemele tuturor romanilor pana acum nu numai al celor cu chf dar asta nu intelegem noi romani ne uitam in curtea vecinului in loc sa ne ajutam unul pe altu de acea fac ce fac politicieni nostri stiu ca suntem dezbinati

      aveti foarte mare dreptate numai asa putem face ceva impotriva acestui sistem care ii protejeaza pe acesti camatari condusi de isarescu

      iuliane nu crezi ca romani sunt manipulati de aceasta gasca a parlamentarilor care tot intarzie sa dea o lege favorabila a acestor oameni necajiti iiamagesc de la o zi la alta numai ca sa nu iasa in strada asta ejocul lor

      asta da mesaj catre cei impovarati de abuzurile pe care le fac bancile este o solutie buna sa iesim in strada in numar cat mai mare daca alesi nostri nu fac nimic sa ne facem noi dreptate cum putem adica ei sa fure milioane de euro si nu patesc nimic si noi sa nu ii luam putin la suturi in (...)

    Dar nu de 3 ori valoarea.Am luat 860mil,am dat

    pana acum 1,2mld mai am 1.4mld din sold am platit 10 000 chf din 43000 restul dobanda,comisioane, marja bla,bla,bla dracu sa îi ia. 

    E cea mai mare ecrocherie a bancilor ne au pacalit in ultimul hal in 2007 am luat un credit echivalent a 500 000 lei ca nu mi a dat franci de atunci platesc luna de luna si mai am de platit peste 90000 deci e ceva de neinchipuit .

    si daca francul elvetian ajungea la 1 ron, mai existau procese? banca trebuia sa dea in judecata clientii ? dar cei cu credite in usd si in euro de ce nu fac scandal cand au luat si ei credite iar dolarul era 2 lei si euro 3.2 ron ? cine i-a oprit pe stimabilii clienti sa nu-si cumpere contracte futures pe chf/ron ? prostia, indolenta, nepasarea nu e o scuza. PUNCT SI V-AM SCALPAT. daca stiti ce inseamna scalping.

    1. esti dat naibii omule

      ba baiatule, daca chf-ul ajungea la un ron si tu ma dadeai in judecata, dovedeai cat ai fost de bou cand ti-ai angajat juristii.

    am vazut o gramada de tampiti ce si-au facut case de sute de metri patrati ptr 2 persoane si acum nici bani de intretinere nu au. pe astia unde ii incadram ?

    pe avocati ii intereseaza sa va ia banii mai mult decat bancile., macar alea v-au dat banii inainte, astia va iau banii inainte. bun bun, hai ca-i bine.

    Gata, dau in judecata Vodafone ca platesc mai mult decat atunci cand euro era 3.80 ron, dau in judecata petrom ca ani de zile ne-au dat benzina la 6 lei, ca vezi doamne a crescut euro si dolarul, dau in judecata societatea de asigurari ca am casco in euro si atunci era 4.38 si acum e 4.42, gata ies in strada general facebook colt cu twiitterescu.

    1. Esti frustrat tare, mai baiatule. Acum am vazut cat ai comentat de azi dimineata. Ti-ar trebui o slujba. Nu vrei sa ne numeri francii?

      unde dracu ai vazut tu contract la vodafone pe 35 de ani, iar pe parcursul derularii lui sa-ti mareasca dobanda ilegal? si cand ti-au zis ca ai abonament de 3 euro pe luna, iar euro e cea mai stabila moneda si n-o sa ai probleme cu plata ratelor?

    citesc mesajele acestor oameni necajiti care nu mai pot sa isi plateasca ratele datorita faptului ca au fost pacaliti de intregul sistem si nu inteleg de ce la alegerea presedintelui romanie inu au manifestat sa isi ceara drepturile de ce sau mai dus la vot de ce nu fac si ei o manifestatie in numar mare similara ca cea a croatilor nu au nimic de pierdut

    la lupta romani pentru pentru vremuri mai bune pentru copii nostri trebuie sa punem stop abuzurilor care se fac in aceasta tara plina de hoti si talhari numai asa le vom oferi un trai mai bun si o viata mai buna .va asrept in strada nu in fata calculatoarelor

    nu era bine pe vremea lu nea nicu ati vrut democratie ehe ce o sa il mai plangem pe impuscat aveam casa, masina ,bani la banca ,concedii copii la scoala invatau bine profesori buni care faceau 18 ani si nu mergeau mai departe cu scoala se incadrau la servici si ii dadea casa deci astia ce fac ne iau casele de la impuscat trageti concluziile care e omu bun si omu rau

    1. Chiar daca cei cu credite in CHF se inchipuie in sinea lor "clasa de mijloc" de fapt sunteti niste smecherasi cu mentalitate de asistati. V/ati inchipuit ca ce destepti sunteti voi si ce descurcareti spre deosebire de prostii care luau credite mai mici pentru ca doar atat li se dadea in lei sau euro si acuma plangeti ca sa vi se dea.

      Pentru tampitelul care comenteaza ca ce bine era pe vremea lui Ceausescu ii pot zice ca si acum la puscarie iti da locuinta si mancare si nici macar nu trebuie obligatoriu sa lucrezi ca pe vremea lui Ceausescu. Atata ca nu esti liber, fix ca pe vremea luiCeasca asa ca lasati-ne pe noi sa traim liber si intrati in p[uscarie daca visul dumneavoastra e sa ai o casa si o masa ieftine sau gratis.  

      Domnule, chiar ca esti plin de tupeu.asistati nu suntem nici unul.Ne-am dorit doar o locuinta si atat.Nimic mai mult,.Culmea ca va deranjeaza atat de tare pb noastre, si solicitarile facute catre guvern, dar nu vedeti cat fura parlamentarii, cata mita iau, si cat de dezinteresati sunt de noi toti.o zi buna va doresc.

      bai bulan eu ca tine la puscarie ii bagam la paravan la patu 3 sus si ne rezolva problemele taci dracu din gura vad ca te iei de toti bulan spart care esti

      iaca na ca asistatii va fac sa va tremure chilotii. altfel nu v-ati lupta atata sa faceti oferte si sa stipulati in noile contracte ca nu va mai dam in judecata. ca daca ati fi atat de siguri pe contractele vechi, de ce incercati sa scapati de ele? de unde atata marinimie si la Bancpost, si la OTP si la BCR? Ca toate vin acuma cu oferte de ba de conversie, ba de nu stiu ce dobanda, doar doar mai mazilesc din debitorii care s-au rasculat si castiga pe capete la tribunal...

      Bai amarastene tu nu auzi ca esti un paranoic care isi inchipuie ca stie ceva? Nu poti zice "va tremura chilotii" cata vreme nu am treaba cu bancile. Ma pis pe bancheri, pe politicieni si pe ma-ta.

      Si nu-i treaba mea sa-ti scot prostiile din cap asa ca injura pe cine vrei si crezi ce cacat vrei dar nu imi baga mana in buzunar spekulantule. Mars ma! 

    Am luat, 2.5 miliarde. Am dat deja 2.6 miliarde (cuatum in ratele platite)

    Mai am de dat 4 miliarde (soldul actual). Unde este pierderea bancii ? 

    1. Ai luat CHF deci nu ai cum sa fi luat 2,5 miliarde. E la nivelul unui imprumut de la FMI.

      pai daca vrei sa compari mere cu mere, ia-ti dracu casa pe care ai ipotecat-o si bagati-o acu in cur. ca e tot mar, ca si la inceputul creditului. ba s-ar putea sa arate chiar mai bine ca atunci, ca oamenii au si ingrijit-o!

    Am vazut cata rautate zace in unii dintre voi.Rusine sa va fie.Niciunul dintre impumutatii CHF, nu sunt grofi, si nu ne milogim nimanui sa ne plateasca statul ratele.rata in lei, era atunci prea mare, si ni s-a oferit solutia chf.Am acceptat pentru a-mi cumpara o casa....Nu o vila de milioane de ron.Asa ca fapt divers, pe vremea aia, aveam un salariu de peste 1000 de euro, si iata ca nu ne incadram la valoarea in lei a sumei solicitate.Asa ca sub indrumarea bancii am ales chf.Asa ca nu mai aruncati cu pietre....

    1. Nu zace in nimeni nici o rautate. Incerc sa va fac sa pricepeti, macar in ceasul al 12-lea, ca ati gresit. Dumneavoastra sustineti in continuare ca ati fost pacaliti si ca nu ati gresit.

      E foarte nobil ca v-ati luat o casa si nu o vila dar de ce sa va ajute pe dumneavoastra bugetul de stat sau bancile si nu pe cei care NU AU O CASA! Exista oameni mai necajiti decat dumneavoastra.  

      Pe de alta parte dumneavoastra sunteti unul din soldateii cuminti ai SMECHERILOR care profita de situatie. Unul dintre ei este avocatul PIPEREA care se imbogateste din banii necajitilor.  

      S8unteti condusi ca o TURMA de smecheri. Sectantul Dan are APARTAMENT CU 4 CAMERE!!! Cine sa ajute un om cu apartament cu 4 camere, cei care locuiesc in garsoniere sau cu parintii? 

      Grecoaica Cristoforidis are DITAMAI apartamentul in Bucuresti. DAT IN CHIRIE, castiga bani. Trebuie ca bugetul de stat sa o ajute pe grecoaica amanta a lui Tsipras (a facut niste falci de cand nu mai lucreaza in banca... e o fosta angajata in banci ca si Cristian Dan). 

      VOIVOZEANU cu VILA DE 300 DE MII DE EURO trebuie ajutat de pensionari si DE SOMERI doar pentru ca nu mai poate plati rata??? Sa-si vanda VILA si sa stea la bloc, unde isi permite si ii e locul!!! Astia cu imprumuturi de peste zeci de mii de euro nu mai cersiti ajutor, Vindeti, lichidatri imprumutul si mutati-va in ceva mai modest. DE CE SA PLATIM NOI PENTRU CASELE VOASTRE???  

      bai boule, tu nu pricepi ca poti vinde casa si tot ramai dator inca pe atat bancii .. idiotule...

      clientii implorau oamenii din banci sa le dea credit in chf, unii veneau cu sacose, plicuri, doar ca sa i-a credit mai repede ca intr-o luna mai sare pretul cu 5-10%, printre ei sunt si samsari care luau cate 4-5 case pe nume diferite, cu adeverinte masluite si angajari fictive. Sunt clienti care au furnizat date false. fiecare pasarica pe limba ei piere.

      Pai daca ai dat o basculanta de bani pe un apartament cu 4 camarute care nu face mai mult de 45 de mii de euro cine e de vina? Ti se pare ca trebuie un bou ca mine sa-ti hraneasca familia, sa-ti creasca copii si sa-ti asigure un acoperis deasupra capului?? Daca nu, mars si vinde casa, lichideaza o parte din credit si platesti in rate restul care trebuie sa fie mai mic si iei viata de la capat cand ti-ai platit decizia proasta.

      Daca cumpar acum o garsoniera de 25de metriu patrati cu 100 de mii de euro o sa trebuiasca sa ma ajute bancile sau bugetul de stat sa o platesc? Sau o sa vi tu sa ma ajuti sa platesc? Ori ti se pare ca nu gasesc vanzator...

      Daca cumpar acum o garsoniera de 25de metriu patrati cu 100 de mii de euro o sa trebuiasca sa ma ajute bancile sau bugetul de stat sa o platesc? Sau o sa vi tu sa ma ajuti sa platesc? Ori ti se pare ca nu gasesc vanzator...

      Tampitule, taci dracului si nu te mai baga in seama

      Nu va place adevarul? Va plac numai metri patrati in centru si plasmele? Stiti bine ca daca se judeca corect o sa pierdeti cu totii. In cazul in care bancile au cauze abuzive in contract sa plateasca, insa aia cu conversia la cursul de la data acordarii si cu impartirea poverii e o magarie. Pai sa imparta bancile povara cu toti imprumutatii, nu numai cu cei in CHF. NU-MI TREBUIE APROBARE DE LA UN SPECULATOR LACOM DE VALUTA CA SA VORBESC SI SA ZIC CE CRED!

      Bravo domnule. Ai dreptate.

      Tampitule, in ce tara traiesti?! Cand iti intemeiazi o familie ce pas urmeaza?! Sa ai un loc unde sa nu stai 7-8 persoane in 2camere, poate eventual apare si vreun copil, nu? Asta face un om cu scaun la cap. Si, ca fapt divers, eu locuiesc intr-un apartament de 46mp, chiar daca are 3 camere.

      Pai nu e NICIUNDE GARANTAT DREPTUL LA 3 CAMERE!!! Mutat-te cu parintii sau daca nu te vor stai in chirie. Daca vrei sa cumperi ia-ti garsoniera.

      Pe mine nu ma intereseaza ca tu nu incapi intr-o garsoniera cu sotria si copii. Asta e tactica tiganilor sa FACA COPII si apoi sa OBLIGE PE ALTII sa-i ajute sa-i creasca. Daca nu poti sa platesti creditul vinde apartamentul si stai in chirie, nu ma obliga pe mine sa-ti intretin familia si casa! 

      Iar copii ii faci daca ti-i permiti! Ti-a placut sa-;l facidar acuma imi dai in cap ca sa-l cresc eu?? Crezi ca nu sunt destule familii care nu fac acum copii pentru ca nu-si permit? Ce, te crezi cu trei testicule?

      mars tu la ma-ta ... dar vad ca te razgandesti cam des ... dovada ca nu cunosti situatia si ... stai linistit boule ca tot noi vom plati iar tu boule fii in continuare BOU...

      la unii, lula e cat testiculu

      Poti sa ne spui si noua cu ce te ocupi. Ca vad ca ai niste fantezi de te ai incadra perfect pentru politicianul roman al anului 2015. De aia merge cum merge tara asta ca oameni fara pic de minte ca tine isi exprima parerile si mai sunt uni in aceasi oala care il aproba.

      Poti sa ne spui si noua cu ce te ocupi. Ca vad ca ai niste fantezi de te ai incadra perfect pentru politicianul roman al anului 2015. De aia merge cum merge tara asta ca oameni fara pic de minte ca tine isi exprima parerile si mai sunt uni in aceasi oala care il aproba.

      Idiotule, chiar nu ai inteles mesajul; am fost crescut simplu, sa ii respect pe ceilalti, nu si in cazul tau, si astia sunt pasii in viata cand ti s-au inoculat anumite valori. Apropos, Doamne fereste sa inimereasca ai mei copii pe mana unui idiot ca tine.

      In Romania exista o vorba : cainele moare de drum lung si prostu de grija altuia asa ca vezi-ti dracului de ale tale ca nu platesc prosti ca tine decat daca esti un nenorocit de bancher ascuns in spatele unui ID

      1. Era de bun simt sa stiu cine esti, cu cine discut.

      2. Daca noi nu am fi fost pacaliti, instantele din Romania nu se pronuntau in mii de procese in favoarea consumatorilor. Este, asadar, opinia ta de nulitate in drept bancar, contra opiniei unor magistrati din intreaga Romanie. Prefer sa-i cred pe ei. 

      3. Cand mi-am luat eu apartament, STATUL NU M-A AJUTAT, nu exista prima casa, iar in programul ANL m-au respins pt ca nu le-am dat spaga. Respingerea mi-a dat-o individul de e acum presedinte ales pe FB. 

      4. Despre secte nu vorbi tu, ca te bag in buzunar la orice ora din zi sau din noapte. Cate carti pe subiectul asta mi-au cazut mie in mana, n-ai avut tu in toti anii tai de scoala. Cea mai mare secta din istoria Bisericii e cea romano-catolica, iar in Romania e BOR-ul - cel mai mare evazionist acoperit de Stat. Deci, nu intra tu in subiecte de care n-ai habar!  

      5. Dovedeste ca am eu apartament cu 4 camere. Daca nu poti, declara public aici, ca esti un mare mincinos si dezinformator.  

      6. N-am lucrat in viata mea intr-o banca si nu cred ca voi lucra vreodata.  

      7. Nu cerseste nimeni ajutorul nimanui. Vrem doar ca SMECHERII care au facut camatarie pe spatele nostru sa plateasca. Dar acum sa plateasca PT TOATE CONTRACTELE, nu doar pentru ale unora.  

      Astept sa-mi dovedesti ca am 4 camere si ca am lucrat in banci. Daca nu, imi permit sa incalc regulamentul mesajelor BURSA si sa te declar UN MARE ESCROC! Ok?  

      Esti bou - bou. Odata ca majoritatea nu si-a luat metri patrati in centru. Si nici plasme. Si stim foarte bine ca s-au judecat corect mii de procese si dreptatea a fost de partea consumatorilor. Iti dau dreptate intr-un punct, bancile sa imparta povara cu toti imprumutatii. Mai ales BNR-ul... astia ar trebui sa preia toata povara pt ca au permis lansarea pe piata a unui produs retras intr-un foarte scurt timp. Oare de ce? De bun ce era?

      Nu m-as fi bagat in seama dar te dai rotunjor cu toate ca esti un analfabet cu spume.

      "Majoritatea si-a luat" e corect doar la voi la facultatea de speculatori condusi de sectanti. In rest ma pis pe ce crezi tu ca ai putea fi de acord si ce nu. Prostul daca nu-i fudul.. 

      Ti-ai gasit acum alt client de la care sa cersesti? Dupa cersitul banilor de la buget, dupa ce luptati sa se dea legi sa va platim nou casele acuma ti-ai gasit sa cersesti bani su de la BNR.

      Nu fi modest (jena oricum nu ai) cerseste si de la iserica si de la armata si poate si de la ONU. 

      Tipic pt aia de voteaza in functie de plasa cu zahar si mici... Romanas de colt de bloc, ascultator de muzica de doi lei, bagator de seama sau ca musca-n curu calului... De-aia mere Romanica cum mere, pt ca astia ca tine nu sunt castrati chimic.

    Eu tot n-am inteles termenul asta de abuziv. Daca in contractele bancare sunt temeni abuzivi ( cu toate ca se elaboreaza conditiile generale conform legilor, BNR fealizeaza mereu controale si daca BNR nu are dreptate, atunci trebuie penalizat si BNR si statul si implicit populatia ca ea alcatuieste un stat), atunci poate sunt termni abuzivi in toate contractele comerciale, sa luam la rand contractele de gaze (cu ce drept a marit GDF suez pretul la gaze cu 12% din 01.07.2015,) electrica ( au bagat fara fundament certificate verzi in facturi), apa s-a scumpit de 12 ori, propun emigrare in masa. Sau poate fiecare din noi gasim solutii: luati un credit ptr o locuinta mai mica, apoi apelati la credit punte, sau faceti BPL-uri, fiti prudenti si socotiti de 10 ori inainte de a lua o decizie. Ganditi mereu pe termen lung 5-10 ani, incercati sa aveti si niste economii, nu va inhamati la datorii imense. Bancile urmaresc obtinerea de profit, de venituri, la fel cum si fiecare om doreste sa-si maximizeze profitul. Acuzand bancile, BNR, statul, ne acuzam pe noi insine.

    1. opinie de BANCHER comunist.

      am facut practica la C.A.R, apoi 5 ani la Banca populara si 2 la centrocoop.

      nu am vrut sa "ard" etape.

      N-ai inteles ca esti bou. Au inteles insa magistratii care va obliga sa restituiti uneori zeci de mii de euro intr-un singur contract, numai pt ca ati profitat si ati incasat banii debitorilor in baza unor clauze abuzive. Cum ar fi, dobanda marita dupa cum vor muschii vostri!

    mai ca l-as angaja pe kolo.

    1. ca ar accepta aceasta oferta. El pare un om cu capul pe umeri, spre deosebire de tine.

      orice om are un pret, de aia exista mastercard.

      Asta daca nu cumva sunteti una si aceeasi persoana si in acest caz m-am inselat eu...

      Cu capul p.... pe umeri .

      humerus craxus

    Firma de avocatură Dentons, prezentă în circa 50 de ţări, îl va avea în echipa sa de la 1 octombrie pe Doru Postelnicu, care revine astfel ca membru al grupului de finanţe-bănci după aproape trei ani în care a coordonat departamentul juridic al BCR.

    Daca mergi la farmacie si ceri o aspirina si primesti o alta pastila ... care iti face rau?!? Ce se intampla?!? Bancherii au mintit!!!

    1. Doamna, cu cateva exceptii cumpararea sau vanzarea unei locuinte e cea mai mare tranzactie din viata unui om. Daca dumneavoastra ati luat creditul pentru locuinta ca si cum ati cumpara o aspirina ati facut o mare greseala dar e fix problema dvs.

      Nimeni nu e obligat sa vina sa va tina de mana cand treceti strada ca sa nu patiti ceva doar pentru ca dumneavoastra sunteti grabita si ati putea trece pe rosu fara sa va asigurati.  

      Vorba din batrani era ca cine nu casca ochii casca punga. 

      Bai, handicapatule, oamenii acestia sunt ingineri, profesori, medici s.a.m.d Daca ai nevoie de o operatie (chiar iti doresc sa ai, pe creier), nu te dai pe mana chirurgului? Te apuci tu si citesti tratate si te tai singur?! Mergi la spital, asa cum au mers si ei la banca (nu la Caritas, nu pe Forex). Nu ei trebuie sa aiba cunostinte financiare, ci bancherii si angajatii lor. Oricum, poti observa ca inteleg prea bine ce li se intampla si in ce consta escrocheria voastra. Revin, iti faci poduri si case singur? Nu apelezi la inginerul constructor sau la un arhitect? Aici discutam de relatia dintre un profesionist si un consumator. Iar profesionistul a pus in vanzare un produs toxic, jefuind la propriu clientii. E clar ca lumina zilei. Eu unul nu am avut credit, insa nu voi calca in viata mea intr-o banca, cand vad ce escroci se invart intr-o asemenea lume. Sper sa crapati de foame intr-o zi. Sa ajungeti sa va rugati de cei pe care ii jigniti acum sa va treaca pragul. Cand vad ce argumente fortate si false folositi, ma intreb daca sunteti sau doar va prefaceti a fi retardati, pentru ca numai a bancheri (ma rog, angajati bancari) nu aratati, desi este evident ca aveti un interes si ca sunteti din sistem. Hal de profesionalism. Va plateste cineva pentru asemenea mizerii?

      ANPC a descoperit, în urma unui control demarat pe piaţa IFN-urilor, că aceste firme percep dobânzi imense pentru fiecare euro împrumutat.

      Aceste nereguli au dus la elaborarea unui proiect de act normativ prin care se poate considera creanţă suma scadentă, nu suma pretinsă de IFN. 

      Datorită contractelor ce conţin clauze ambigue, anul trecut, cele mai mari 50 de IFN-uri din România au raportat un profit agregat de circa 33 milioane de euro la o cifră de afaceri de circa 650 milioane de euro. 

      Cum e cu ochii deschisi?  

    Daca mergi la farmacie si ceri o aspirina si primesti o alta pastila ... care iti face rau?!? Ce se intampla?!? Bancherii au mintit!!!

    Daca mergi la farmacie si ceri o aspirina si primesti o alta pastila ... care iti face rau?!? Ce se intampla?!? Bancherii au mintit!!!

    Banca a evaluat un bun si ati primit un credit. Banca va ramane cu acel bun si voi il puteti da bancii. Asa se va intampla, iar bancile va vor implora sa negociati. Am lucrar in acest sistem bolnav!! Sunt multe nereguli!

    Banca a evaluat un bun si ati primit un credit. Banca va ramane cu acel bun si voi il puteti da bancii. Asa se va intampla, iar bancile va vor implora sa negociati. Am lucrar in acest sistem bolnav!! Sunt multe nereguli!

    1. Doamna

      Daca ati lucrat intr-o banca nu ati priceput nimic . Stiu eu mai multe fara sa fi lucrat in "sistem". Sau poate ati fost femeie de serviciu dar atunci nu are relevanta pe unde ati dat cu mopul.  

      E adevarat ca se poate da o lege in sensul asta, cu dai casa si nu mai ai datorie la banca, insa ar fi un abuz-o hotie.  

      Banca nu a umblat dupa tine ca sa cumperi casa ca sa ramana cu ea in brate. Ea ti-a dat bani sa o cumperi, evident ca facand o evaluare proprie ca sa-si scada riscul.  

      Baca v-a dat bani asa ca daca nu va convine rata vindeti casa si stingeti creditul. In caz ca pretul casei e mai mic inseamna ca aveti ghinion. Daca pretul caselor ar fi crescutnu cred ca ati fi vandut si ati fi dat toti banii bancii. Deci evolutia pretului casei e riscul si problema dumneavoastra. Riscul bancii e sa nu mai puteti plati caz in care va executa, vinde in pierdere si incearca sa re upereze cat mai mult dun sechestrarea veniturilor. Nu-i greu mai ales pentru cineva care a dat cu mopul in sistem. 

      Idiotule, în loc să dai lecții tuturor care au probleme cu achitarea creditelor total înșelătoare mai bine vezi-ti de treaba ta, că nu cred stăpânești situația.

      Haita lacoma care a speculat valute si preturi de imobile recurge la injuraturi si amenintari in gasca atunci cand vad ca nu au argumente pentru a jecmani pe altii.

      V-a dat sectantul care injura si behaie agresiv comanda sa scuipati si da injurati? Sau grecoaica cu falcute?  

      Romanii sunt un popor de rahat. Nu sunt in stare sa priceapa mai nimic, nu inteleg economia, voteaza pentru un mic si un litru de ulei. 

      Voi astia care ati crezut ca sunteti smecheri dar erati doar lacomi sau prea saraci pentru ce v-ati dorit sunteti si mai rau decat romanii de mijloc.  

      Un lider nu ati fost in stare sa aveti. Va conduce un sectant intr-o tara orodoxa, o grecoaica cu stagii la fratii ei fsliti de la Atena si care ar putea fi mana rusilor si unul cu vila. Mandri ca sunteti romani? 

      Culmea e ca v-a gasit ghinionu pe voi. Ca daca te interesezi nitel, vei vedea ca mii de clienti executa banca, si nu invers... De ce? Pt ca nu clientul a facut camatarie, ci banca a facut practici comerciale incorecte, a avut clauze abuzive etc etc... Iar unele sunt atat de proaste - ma refer la banci - incat gresesc si in scadentare. stiu caz care plateste mai putin decat ar trebui, pt ca o proasta care n-a dat cu mopu i-*a gresit un calcul. deci ma lasi?

      da, ai dreptate. romanii sunt un popor de rahat. dar nu toti. marea majoritate, din care faci si tu parte. aia de planteaza cruci, au furat sistemele de irigatii si umbla cu parachiva-n racla sa le ploie din cer. si-n tara ortodoxa unde circula leul, masonul a dat liber la valuta. aici din nou iti dau dreptate, romanii sunt un popor de rahat.

      hai sa te qeesh in frezanu

    pierderile bancilor trebuie acoperite de undeva...doar nu isi vor asuma incompetenta.

    In Polonia, Croatia si Ungaria sunt mult mai multi imprumutati in CHF, deci nu doar noi am fost lacomi si prosti.

    Problema e ca in celellalte tari au fost luate deja masuri pt protejarea/ajutorarea cetatenilor. La noi se tot discuta, desi aprecierea CHF este cea mai mare in Romania, fata de leu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb