ÎMPRUMUTAŢII ÎN FRANCI ELVEŢIENI: "Lupta cu băncile trebuie dusă de către experţi, instituţional"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2015

"Lupta cu băncile trebuie dusă de către experţi, instituţional"

APC: "Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor nu demarează acţiunile în încetare împotriva băncilor"

ANPC: "Tratăm fiecare consumator în mod egal şi aplicăm legea în totalitate, fără niciun fel de reţineri"

Clienţii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) sunt extrem de supăraţi de faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor şi se organizează pentru o "luptă instituţională" cu operatorii bancari, bazată pe "înscrisuri" şi dusă de experţi.

În acest sens, pentru fiecare bancă, va fi desemnat câte un reprezentant dintre clienţii cu împrumuturi în CHF, după cum au anunţat debitorii, pe pagina lor de socializare, adăugând: "ANPC nu va da drumul acţiunilor în încetare. Nu comentez de ce şi care îi sunt argumentele. Aş face-o degeaba şi fără folos. Asta e o luptă care va trebui dusă instituţional, cu înscrisuri şi de către experţi".

Recent, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a trimis ANPC o solicitare în care cere adoptarea unor măsuri contra băncilor care nu s-au conformat solicitărilor APC de încetare a practicilor ilicite, printre acestea numărându-se OTP Bank România, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Credit Europe Ipotecar IFN, Volksbank România, Banca Românească, Banca Comercială Română.

Costel Stanciu, preşedintele APC, ne-a spus, ieri, că, în răspunsul ANPC, se precizează că autoritatea nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor amintite, având doar rol de "sesizor".

În replică, oficialii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor ne-au precizat: "ANPC face toate demersurile legale pentru a proteja şi a se asigura de respectarea drepturilor fundamentale şi esenţiale ale consumatorilor. Aspectele reclamate de către petenţii care au depus reclamaţii la ANPC au fost analizate individual cu profesionalism, imparţialitate, celeritate şi cu respectarea principiului contradictorialităţii instituţiilor bancare şi în conformitate cu dispoziţiile legale - iar petiţionarii au fost informaţi prin intermediul adreselor de răspuns despre rezultatul cercetărilor. În cazul în care s-a constatat faptul că o parte din petiţii sunt întemeiate, s-a adoptat măsura legală pentru consumator, care să oblige instituţia bancară la o eventuală dezdăunare, prin măsuri legale. ANPC tratează fiecare consumator în mod egal şi aplică legea în totalitate, fără niciun fel de reţineri".

Astăzi se împlineşte termenul până la care ANPC ar fi trebuit să acţioneze. Autoritatea a transmis, zilele trecute, răspunsul său către APC.

Potrivit unui extras al răspunsului ANPC obţinut de ziarul BURSA, printre explicaţiile oferite de Autoritate reprezentanţilor APC se menţionează: "Din cei 48 de consumatori care susţin (n.r. în anexa scrisorii APC) că au încheiat contracte de creditare, în urma verificării listei s-a constatat că numărul real al acestora este 42 - o serie de petiţionari fiind enumeraţi în lista la poziţii duble. (...) În urma verificării bazei de date a ANPC şi a evidenţelor informatizate din cadrul tuturor Comisariatelor Judeţene la nivel naţional, subordonate Autorităţii, pentru perioada 01.01.2015 şi până în prezent, s-a constatat faptul că 24 dintre aceştia nu au formulat o petiţie în care să îşi exprime nemulţumirile cu privire la clauzele contractuale. (...)

La nivel central, pentru a fi implementate în mod corect şi cu efect erga omnes prevederile art. 12 şi 13 din Legea 193/2000, s-a iniţiat în anul 2014, printr-un document de control, un proces colectiv, ce ulterior a stat la baza sesizării instanţei de control judiciar competentă teritorial şi material.

Instanţa de judecată are obligaţia legală ca, la sesizarea ANPC, să analizeze clauzele asupra căreia a fost sesizată, unele sesizări privind şi modul de variaţie a dobânzii".

ANPC subliniază că, potrivit legii, rolul instituţiei este unul de sesizor: "«în cazul în care se constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive» - sesizează «tribunalul de la domiciliul sau, după caz, de la sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive» (art. 12 din Legea nr. 193/2000). Conform art. 13, «instanţa, în cazul în care constată existenţa clauzelor abuzive în contract, obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune în curs de executare, precum şi să elimine clauzele abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale».

Începând cu data de 01.10.2013 - data la care au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 193/2000, legiuitorul a stabilit faptul că instanţa sesizată de către ANPC este cea care dispune şi obligă profesionistul să modifice toate contractele de adeziune, prin eliminarea clauzelor abuzive din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. (...) La momentul de faţă pentru nici unul din dosarele supuse judecăţii nu s-au emis hotărâri definitive şi irevocabile, astfel ca ANPC nu poate dispune emiterea unei decizii de încetare a practicii ilicite în conformitate cu H.G. nr. 1553/2004. În momentul în care două instanţe - respectiv cea de fond şi cea de control judiciar - vor stabili că documentele de control ale ANPC sunt corecte şi valide, abia în acel moment hotărârea judecătorească pronunţată va produce efecte erga omnes".

Referitor la comisioanele reclamate de consumatori, ANPC menţionează că s-a constatat faptul că nu în cazul tuturor contractelor a fost perceput şi încasat comisionul de acordare, "astfel că nu se poate generaliza că pentru toate contractele standard preformulate sunt date circumstanţele legale de a aprecia existenţa unei practici generalizate, ilicite sau abuzive".

O altă nemulţumire a consumatorilor se referă la valoarea ridicată a parităţii CHF/RON pentru cei care au accesat credite în CHF şi la care rata lunară stabilită iniţial sau prin acte adiţionale a înregistrat o creştere semnificativă ca urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb valutar.

"Aceste fluctuaţii sunt reglementate de piaţa interbancară şi ANPC nu o poate controla, lipsind pârghiile legale şi competenţă materială", subliniază reprezentanţii instituţiei.

Aceasta conchide: "Menţionăm faptul că APC România nu a înţeles să sprijine consumatorii şi ANPC-ul în instanţă, în dosarele introduse de Autoritate, aşa cum au făcut alte ONG-uri sau în susţinerea iniţiativelor legislative".

Pe Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este suverană - constată practica, dispune sancţiunea şi măsura, susţin oficialii Asociaţiei de Consiliere a Clienţilor Bancari şi Asiguraţilor din România (ACCBAR). Conducerea asociaţiei apreciază că situaţia este diferită în cazul Legii 193/2000 privind clauzele abuzive, unde doar instanţa poate constata caracterul acestor clauze, le poate elimina şi dispune plata amenzii.

Consideraţiile ACCBAR vin în contextul în care, recent, Marius Dunca, preşedintele ANPC, a afirmat că nu poate declanşa acţiuni în anulare contra băncilor cu care se află deja în proces pe clauze abuzive, cel puţin până la pronunţarea definitivă a deciziilor din aceste litigii, pentru că ar însemna să existe două sancţiuni diferite pentru aceeaşi faptă. Domnia sa a precizat că legea nu-i permite acest lucru.

Clienţii bancari au anunţat deja că intenţionează să acţioneze în judecată, pe latura penală, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dacă aceasta din urmă nu va demara acţiunile în încetare împotriva băncilor.

"Îi vom ataca penal conform art. 298 - Neglijenţa în serviciu, din Codul Penal", avertizează unul dintre clienţi.

În acelaşi timp, împrumutaţii în CHF susţin că, dacă ANPC nu va răspunde pozitiv acţiunilor în încetare pe Hotărârea de Guvern 1553/2004, atunci autoritatea "va avea proces pe contencios administrativ".

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. NU MAI LUATI CREDITE DE LA CAMATARI (BANCI).

    DUPA CE SEMNATI DEVENITI SCLAVII LOR PENTRU TOATA PERIOADA DE CREDITARE. 

    MII DE ROMANI SIMT ASTA PE PIELEA LOR. 

    ALEGE SA NU DEVII SCLAV.

    1. ALEGEEE A.S.I.A

      Dar statul nu trebuie sa protejeze cetatenii sai?

      Statul este al bancilor sau al cetatenilor?

    suntem o tara cu conducatori de rahat pai mai dragi conducatori ai acestei tari prindem hotu care ne fura si voi vreti expertize ca sa mai cheltuim alti bani si sa se mai lungeasca agonia asta scuze dar asta e o mare bataie de joc .noua ne trebuie un presedinte capabil gen MIRON COSZMA ca sa ne faca dreptate ala e de partea poporului nu ca talhari astia.rusine domnilor care conduceti aceasta tara pe care ati vanduto toata si sa nenorociti acest popor

    1. daca ar putea cineva sa il contacteze pe miron cozma si sa scoata lumea in strada alta va fi soarta acestui popor

      i-a expirat cartela

      conduce pana la intrarea in Bucuresti ca are interdictie

    luati case numai cu banii jos, nu mai luati masini de la samsari, luati in leasing cu casco si rca unde vrea leasing-ul, faceti imprumut la ifn cu 80% dae minim, iar ptr banii din strainatate luati legatura cu soferul de pe autocar. bafta tuturor.

    pieirea acestui neam sunt amantele, 80% din cardurile de credit ptr ele sunt.

    1. corect. Si restul de 20% nevestele

    daca bancile stiau ca chf va ajunge din 1.80 in 4 ron, de ce s-au mai chinuit sa dea credite la gusteri, si nu au luat milioane de franci ???!!! intrebare de 10 puncte ptr pishorcea

    1. Si ce sa faca cu ei? Intrebare de 100 de puncte.

      Tu ai bloca bugetul tau intr-o valuta care stii sigur ca va sari in sus peste 5-6 ani? Ce te faci daca apare o urgenta si ai nevoie de bani si cursul inca nu a crescut, ba mai mult poate a scazut putin cand cauti tu sa vinzi ? Pierzi riscand asa sau investesti in altceva care-ti aduce profit sigur?

      pai profit sigur nu este cand dai un credit, ca romanasii nu sunt siguri la nimic, eu ma refeream la acuzatiile clientilor ca bancile stiau ca chf va creste, acuzatii nefondate si ptr care pot fi dati in judecata. si cand plasezi bani la clienti, ei nu sunt blocati pe moment pana ii recuperezi ? bancile nu-si plaseaza toate disponibilitatile ci doar o parte din ele.

      ii vinde pe profit 4-1.8 = 2.2 ron.

      Cine cumpara? Intrebare de 1000 de puncte

      alti gushteri

    BCR a fost în primul semestru cea mai profitabilă bancă locală

    Primele trei poziţii în topul celor mai mari câştiguri au fost ocu­pa­te în primul semestru de BCR, cu un profit de 600 mil. lei, BRD - cu 270 mil. lei şi Raif­feisen Bank - cu 213 mil. lei. Profiturile cu­mulate ale celor trei bănci reprezintă 90% din câştigul raportat la nivelul întregului sis­tem bancar, potrivit datelor raportate până în prezent.. 

    1. interventia Comandantului din 9 decembrie 2012 a reusit Sa blocheze avantul de finete al domnului Treichl

      Puteti pentru ca furati domnilor WC-risti. Dar pana cand?... Furati cat puteti ca o sa platiti cu varf si indesat. Romanii s-au desteptat, nu mai sunt prosti ca in 2007.

      BCR iti ofer un loc in groapa Volksbank si iti doresc un faliment usturator. 

      PS: Va mai doresc si multi ani de puscarie celor implicati in acest genocid financiar si moral incepjut impotriva acestei frumoase tari, Romania.

      Asa sa ne ajute D-zeu! 

      ia cu diazepam mariane. usurel sa nu iti crape capu' de nervi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb