În 2012,  Salariul mediu a crescut în luna noiembrie cu 1,5%, la 1.575 lei, faţă de luna precedentă

F. A.
Comunicate de presă / 11 ianuarie 2013

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna noiembrie a anului trecut, de 2.173 lei, cu 1,6% mai mare decât în luna octombrie, se arată într-un comunicat de presă remis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în aceeaşi lună de 1.575 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 23 lei (1,5%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în transporturi aeriene (4.140 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (846 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna noiembrie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,5%.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna noiembrie a anului trecut faţă de luna precedentă s-au înregistrat astfel:

- cu 21,6% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii);

- între 7,0% şi 9,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite);

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna octombrie a primelor, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă) ori a drepturilor în natură.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 16,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 8,5% în industria metalurgică;

- între 2,5% şi 4,0% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tranzacţii imobiliare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna octombrie în:

- învăţământ (2,5%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice;

- sănătate şi asistenţă socială (1,0%) ca urmare a plăţii drepturilor salariale restante din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care s-au confruntat cu dificultăţi financiare în lunile precedente;

Comparativ cu luna noiembrie a anului 2011, câştigul salarial mediu nominal net a crescut în noiembrie 2012 cu 5,6%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,0%.

În perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie anul trecut comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2011, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 5,4%, datorită în principal creşterilor înregistrate la transporturile pe apă (+13,4%), transporturile aeriene (+11,3%), la transporturi terestre şi transporturi prin conducte (+4,3%), la activităţile de arhitectură şi inginerie; activităţi de testări şi analiză tehnică (+4,2%), la depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi (+2,9%), la telecomunicaţii (+1,5%), la activităţi juridice şi de contabilitate; activităţi de consultanţă în management (+1,4%).

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost, in luna noiembrie 2012, de 121,2%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb