Dezvoltatorii imobiliari au livrat pe parcursul anului 2019 spaţii noi de birouri, centre comerciale şi parcuri logistice cu o suprafaţă cumulată de peste 1 milion de metri pătraţi, cele mai active segmente fiind cele de birouri şi logistică, potrivit unei analize a companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Potrivit sursei citate, cu acest nivel al livrărilor, stocul cumulat de proprietăţi comerciale moderne a urcat aproape de pragul de 12 milioane de metri pătraţi, spaţiile fiind aproximativ egal distribuite între cele trei segmente - birouri, retail şi logistică.
De-a lungul perioadei de dezvoltare a pieţei imobiliare locale, care a debutat în urmă cu circa 25 de ani, pragul de 1 milion de metri pătraţi în ceea ce priveşte livrările a mai fost depăşit în anii 2008 şi 2016, astfel că 2019 a fost unul dintre cei mai dinamici ani în ceea ce priveşte activitatea de dezvoltare.
"Privind în perspectivă, 2020 se preconizează a fi un an la fel de bun, ţinând cont de planurile anunţate de dezvoltatorii imobiliari activi pe piaţa locală. Faţă de 2019, este de aşteptat ca în sectoarele office şi industrial să se înregistreze o uşoară scădere a livrărilor, în schimb dezvoltatorii de centre comerciale ar putea deschide proiecte noi şi extinderi ale unor centre existente cu o suprafaţă cumulată de circa 235.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 50% faţă de anul precedent", se arată în comunicat.
Bucureştiul a continuat în 2019 să domine piaţa imobiliară locală, având o cotă de peste 52% din spaţiile nou livrate, următoarele pieţe fiind Timişoara (11%), Sibiu (8%) şi Cluj-Napoca (7%). De altfel, cu un stoc de birouri, spaţii logistice şi de retail de circa 6 milioane de metri pătraţi, Bucureştiul are o cotă de 50% din piaţa imobiliară a României, nivel mai ridicat în sectorul de birouri (80%) şi mai scăzut în sectorul de retail (30%).