ÎN 2022 Producţia de petrol a Rusiei - posibil să scadă cu 17%, din cauza sancţiunilor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2022

Producţia de petrol a Rusiei - posibil să scadă cu 17%, din cauza sancţiunilor

Rusia s-ar putea confrunta cu o scădere de până la 17% a producţiei de petrol anul acesta, conform unui document al Ministerului Economiei, consultat de Reuters, ţara fiind afectată de sancţiunile occidentale.

Statele Unite au interzis importurile de petrol rusesc, în timp ce sancţiunile occidentale împotriva navelor şi băncilor ruseşti au afectat comerţul cu petrol, una din sursele cheie de venituri ale Moscovei. Uniunea Europeană ia, de asemenea, în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc.

Nivelul declinului producţiei ar fi cel mai semnificativ din anii 1990, când industria petrolului era afectată de lipsa investiţiilor, potrivit Agerpres.

Producţia de petrol a Rusiei a început să scadă în martie şi s-a redus cu aproximativ 7,5% până la mijlocul lunii aprilie.

În 2021, producţia de petrol a Rusiei s-a redresat după declinul din 2020, prima scădere anuală din 2008, din cauza efectelor pandemiei.

Conform documentului Ministerului Economiei consultat de Reuters, producţia de petrol a Rusiei ar putea scădea la 433,8 - 475,3 milioane de tone (8,68 - 9,5 milioane barili pe zi) în 2022, de la 524 milioane tone în 2021. Ar fi cel mai redus nivel din 2003, când producţia de petrol a Rusiei s-a situat la 421 milioane tone.

Ministerul Economiei nu a răspuns solicitării de a comenta informaţia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat Guvernului să strângă legăturile cu Asia şi să livreze energie şi în afara Europei. Conform documentului citat, şi exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei ar urma să scadă anul acesta.

În 2022, exporturile de petrol ar putea scădea la 213,3 - 228,3 milioane de tone (4,27 - 4,57 milioane barili pe zi), de la 231 milioane tone în 2021.

Surse: Italia analizează naţionalizarea temporară a rafinăriei ISAB de la Priolo, deţinută indirect de Lukoil

Autorităţile italiene analizează o posibilă naţionalizare temporară a rafinăriei ISAB de la Priolo, Sicilia, care este deţinută indirect de grupul petrolier rus Lukoil, aceasta fiind una dintre opţiuni în situaţia în care vor fi impuse sancţiuni împotriva petrolului rusesc, spun surse citate de Reuters, conform Agerpres.

Ministrul italian al Industriei, Giancarlo Giorgetti, intenţionează să propună varianta naţionalizării ISAB la reuniunea de astăzi a Cabinetului de la Roma, a dezvăluit una dintre surse.

În condiţiile în care Europa este puternic dependentă de importurile de petrol şi gaze din Rusia, ţările de pe continent au opinii diferite când vine vorba de un eventual embargo. Ucraina, Polonia şi Lituania se numără printre statele care sunt favorabile unui embargo care să vizeze importurile de petrol şi gaze din Rusia, în timp ce Germania şi Ungaria se opun.

ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din Italia după capacitatea de procesare, obişnuia să cumpere 30-40% din materia primă din Rusia, restul provenind de pe pieţele internaţionale. Însă unul din efectele invaziei ruseşti din Ucraina este că ISAB a fost nevoită să cumpere aproape tot ţiţeiul brut de la proprietarul rus Lukoil, din cauză că băncile internaţionale nu îi mai acorde credite.

Grupul petrolier Lukoil nu este în prezent vizat de sancţiunile internaţionale impuse mai multor entităţi ruseşti.

"Deoarece nu primim credite de la nivel internaţional, nu putem cumpăra ţiţei din altă parte", a declarat directorul general adjunct al ISAB, Claudio Geraci. Potrivit acestuia, din cauza lipsei creditelor bancare şi companiile care lucrează cu ISAB nu vor mai fi plătite.

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţia rafinăriei. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.

ISAB, care este responsabilă pentru 22% din capacitatea de rafinare a Italiei, este amplasată pe insula Sicilia şi închiderea ei ar afecta şomajul şi creşterea economică din această regiune.

Fiorenzo Amato, un oficial local în cadrul sindicatului CGIL, a spus că în prezent nu există întreruperi în producţie, dar a recunoscut că rafinăria ar putea întâmpina probleme dacă importurile de petrol rusesc vor fi oprite.

Înaintea pandemiei de Covid-19, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producţia totală a Italiei.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 1,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 103,67 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a coborât cu 1,5%, la 100,15 dolari barilul la ora locală 09.38.

-------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 0,6%, la 1.893,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.38, cea spot - cu 1%, la 1.886,10 dolari/uncie.

-------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a coborât cu 1,2% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.36, la 10,81 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 0,1%, la 8 dolari/buşel.

-------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 4,2% ieri, la ora locală 16.55, până la 2.415,47 puncte, iar RTS - denominat în dolari - cu 4,4%, la 1.044,21.

-------------------

Renault SA va transfera participaţia sa de 68% deţinută la producătorul auto rus Avtovaz AO către un institut de ştiinţe rusesc, pentru o sumă simbolică, de o rublă, a anunţat marţi agenţia rusă de presă Interfax, care citează o declaraţie a ministrului rus al Comerţului, Denis Manturov, transmite Reuters.

Renault va avea dreptul să răscumpere participaţia în următorii 5-6 ani, iar deţinerea sa la fabrica din Moscova va fi transferată autorităţilor locale, a informat oficialul rus, conform Agerpres.

Renault, producătorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă, a oprit luna trecută activitatea la uzina sa din apropiere de Moscova şi a anunţat că analizează opţiunile disponibile pentru pachetul majoritar de acţiuni la AvtoVaz. Grupul francez estima, la finele anului trecut, că valoarea operaţiunilor din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

-------------------

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a declarat că ar susţine o eventuală iniţiativă parlamentară pentru a permite ca averile confiscate ale oligarhilor ruşi să fie livrate "direct" Ucrainei, potrivit AFP, informează Agerpres.

"Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să îngheţăm averile", a declarat Merrick Garland, adăugând: "Dar am susţine un proiect de lege care ar permite ca o parte din aceşti bani să meargă direct în Ucraina".

-------------------

Atos va muta serviciile livrate din Rusia spre alte ţări, inclusiv India şi Turcia, a anunţat ieri grupul francez de servicii IT, în contextul conflictului din Ucraina, transmite Reuters, conform Agerpres. Fezabilitatea ieşirii din Rusia a necesitat o planificare semnificativă în privinţa implicaţiilor asupra operaţiunilor şi a angajaţilor din această ţară, a precizat compania franceză.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Aiurea, pe mujici sanctiunile ii intaresc, scaderea PIB-ului ii intareste, devalorizarea rublei ii intareste...to the moon:-), -sai faca "tare ca piatra" :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb