ÎN A DOUA PARTE A ANULUI TRECUT Preţul gazelor a crescut de 11 ori, în Europa

G.U.
Miscellanea / 1 februarie 2022

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă

Producţia de gaze a SUA a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu situaţia din 2010.

În a doua parte a anului 2021 preţul gazelor naturale în Europa a crescut de 11 ori, aspect pus pe baza diferenţei între cererea şi oferta de gaze, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă, remis, astăzi, redacţiei.

Reprezentanţii asociaţiei au explicat că în toată această perioadă a existat o activitate intensă de mediatizare a crizei gazelor la nivelul Europei şi de acuzare a Rusiei că este cea care a generat şi este vinovată de această criză. Asta în contextul în care cu câteva excepţii punctuale şi pe perioade determinate, Rusia a livrat în Europa gaze conform contractelor încheiate. Lipsa gazelor din Europa neputând să-i fie exclusiv imputată, cauza fiind determinată mai ales de gazele lichefiate, care nu au ajuns în Europa. Cu toate acestea, aparent surprinzător, Rusia a acceptat să nu reacţioneze foarte clar la acuzele care i s-au adus, pe fondul intereselor acesteia de a se urgenta finalizarea Nord Stream 2 şi Balkan Stream, notează sursa citată.

''Cert este că acest joc a determinat creşterea semnificativă a preţului la gaze, care va determina o nouă etapă în exploatarea gazelor de şist, acestea erau în pericol de a-şi diminua activitatea datorită preţurilor mici din piaţă. Astfel, anul 2022 gazele naturale din Rusia şi SUA vor "inunda" din nou Europa, este adevărat la alt nivel de preţ, dar vor închide subiectul Criza Gazelor'', spun specialiştii.

Potrivit Asociaţiei Energia Inteligentă, preţul gazelor a crescut până la rentabilitatea exploatării gazelor de şist, o şansă imensă pentru România să-şi crească securitatea energetică şi reducă preţul la gaze, prin exploatarea gazelor neconvenţionale.

România are rezerve dovedite de gaze în on-shore de circa 100 miliarde metri cubi, conform ANRM; rezerve de circa 120 miliarde mc în Marea Neagra conform ANRM; rezerve de gaze de neconvenţionale de circa 1.444 miliarde mc, conform Agenţiei Internaţionala pentru Energie (EIA).

Potrivit sursei citate, România consumă anual aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze, cantitate asigurată în proporţie de 76% din producţia internă. Diferenţa este importată din Rusia, prin Ungaria şi Bulgaria. Chiar în contextual exploatării gazelor din Marea Neagră, luând în considerare politica actuală de "racordare gratuită" şi reconversie a centralelor de pe cărbune pe gaze, România va rămâne dependentă de gazele din import.

''În acest context, al evoluţiei preţurilor şi al discrepanţei mari între cere şi ofertă, al diminuării securităţii energetice, apreciem importantă pentru securitatea energetică şi socială a României, analizarea de către gurvernanţi a oportunităţii exploatării gazelor neconvenţionale'', au precizat specialiştii asociaţiei.

''În anul 2013 la Pungeşti, judeţul Vaslui, compania americană Chevron a început explorarea pentru punerea în evidenţă a gazelor de şist. Acţiunea a fost stopată de mişcarea sătenilor din zonă. Crezând că străinii le vor otrăvi apa, locuitorii celui mai sărac judeţ al ţării s-au pus în calea utilajelor companiei de foraj. Ulterior acestui eveniment reprezentanţii statului au făcut uitată această resursă a României, datorită temerii ca să nu se mai repete astfel de evenimente. Opoziţia la explorarea gazelor de şist s-a bazat pe lipsa de informare a cetăţenilor şi pe modul în care a fost derulată acţiunea de susţinere a forajului de explorare, Explorarea gazelor de şist, ca şi explorarea altor resurse trebuie realizată cu respectarea măsurilor specific de protejare a mediului, şi nu reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor din zonă şi poate să fie reluată în România mai ales în acest context al penuriei de gaze şi al preţurilor mari la gaze'', se arată în comunicat.

Asociaţia Energia Inteligentă solitică autorităţilor demararea unei strategii de explorare a gazelor neconvenţionale cu scopul de a asigura necesarul de gaze în România şi regiune şi a asigura preţuri decente consumatorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb