ÎN ACEST AN Nouă listări de acţiuni pe AeRO, dintre care doar trei sunt peste preţul din plasament

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 august 2022

Nouă listări de acţiuni pe AeRO, dintre care doar trei sunt peste preţul din plasament

Sorin Trandafir, Interfinbrok: "Investitorii s-au orientat către companiile mari listate la BVB, care au un istoric de distribuire a dividendelor"

Elena Uleia, Prime Transaction: "Într-un mediu în care costul finanţării devine din ce în ce mai ridicat, investitorii se aşteaptă la o reducere a profitabilităţii, lucru ce se reflectă în cotaţia acţiunilor în piaţă"

Acţiunile a doar trei companii dintre cele nouă venite în acest an în Piaţa AeRO sunt peste preţul ce a precedat listarea, situaţie opusă faţă de cea din anul trecut, când titlurile celor mai mulţi dintre emitenţii nou listaţi se tranzacţionau la preţuri peste cele din plasamentele private.

Situaţia apare chiar dacă emitenţii încă nu s-au prezentat în faţa investitorilor cu niciun set de rezultate financiare pentru 2022, primele care urmează să fie publicate fiind cele aferente perioadei ianuarie-iunie. În afară de faptul că majoritatea acţiunilor nou venite pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti sunt sub preţul din plasament, pentru cele care sunt pe plus randamentele sunt reduse, ceea ce sugerează că o bună parte din cauză este sistemică.

Nouă listări de acţiuni pe AeRO, dintre care doar trei sunt peste preţul din plasament

În opinia lui Sorin Trandafir, senior trader în cadrul casei de brokeraj Interfinbrok, conflictul armat din Ucraina, criza energetică şi inflaţia galopantă au diminuat entuziasmul investitorilor pentru investiţii în companii nou listate.

"Volumul redus de tranzacţionare şi incertitudinea unor performanţe economice până la anunţarea rezultatelor financiare semestriale şi anuale pentru companiile listate pe Piaţa AeRO au determinat investitorii să se orienteze către plasamente cu venituri fixe, spre exemplu către titlurile Fidelis, cu dobânzi atractive. De asemenea, investitorii s-au orientat către companiile mari listate la BVB, care au un istoric de distribuire a dividendelor şi un randament constant, în comparaţie cu emitenţii nou listaţi pe Piaţa AeRO", a adăugat traderul.

Elena Uleia: "Pe Piaţa AeRO nu există obligativitatea raportării rezultatelor trimestriale, ceea ce se traduce într-o investiţie mai riscantă comparativ cu Piaţa Reglementată"

Elena Uleia, CFA, portofolio manager în cadrul societăţii Prime Transaction, subliniază că investiţiile în companii listate pe Piaţa AeRO sunt mai riscante decât cele din Piaţa Principală, iar gradul de îndatorare al emitenţilor este relativ ridicat, ceea ce într-un mediu cu dobânzi în creştere poate afecta profitabilitatea.

Managerul de la Prime Transaction ne-a transmis: "Prima jumătate a anului 2022 a fost marcată de volatilitate în piaţă, justificată atât de incertitudinea economică în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei şi politicile monetare ale băncilor centrale la nivel global, cât şi de tensiunile geopolitice. Pe Piaţa AeRO nu există obligativitatea raportării rezultatelor trimestriale, ceea ce se traduce într-o investiţie mai riscantă comparativ cu Piaţa Reglementată unde investitorii pot evalua dinamica rezultatelor financiare la fiecare trei luni".

Elena Uleia a adăugat: "În altă ordine de idei, companiile listate în acest an sunt companii de tip «growth», unele dintre ele având debt ratios (n.r. rate de îndatorare) ridicate, de aproximativ 50%, unde mare parte din datorii sunt reprezentate de împrumuturi bancare. Într-un mediu economic în care dobânda de referinţă este în creştere, deci costul finanţării devine din ce în ce mai ridicat, investitorii se aşteaptă la o reducere a profitabilităţii, lucru ce se reflectă în cotaţia acţiunilor în piaţă".

În principiu, Piaţa AeRO este destinată companiilor antreprenoriale, mai mici, unde principalul segment investiţional este reprezentat de investitorii de retail, ne-a mai spus managerul de la Prime Transaction, care a conchis: "Indiferent de evoluţia pe termen scurt a cotaţiilor bursiere, ar fi ideal să vedem din ce în ce mai multe companii care aleg finanţarea prin intermediul acestei pieţe. De aici, în timp, companiile se pot dezvolta până la punctul în care pot ajunge pe Piaţa Reglementată, atrăgând atenţia investitorilor instituţionali".

Declin de 15% pentru indicele BETAeRO, de la începutul anului

Dacă acţiunile companiilor nou venite în acest an în Piaţa AeRO sunt în mare parte în scădere, situaţia nu este mai fericită nici pentru emitenţii mai vechi listaţi pe acest sistem al BVB, fapt reflectat de dinamica indicelui BETAeRO care s-a înscris în 2022 pe o traiectorie descendentă. Coşul de acţiuni a fost lansat în luna octombrie a anului trecut, de la nivelul de 1.000 de puncte, iar în acest an are o scădere de circa 15%.

Nouă listări de acţiuni pe AeRO, dintre care doar trei sunt peste preţul din plasament

Scăderile apar într-un climat general nefavorabil activelor riscante, dar cu siguranţă există şi cauze punctuale, care ţin de fiecare emitent în parte. Practic, în multe situaţii companiile nu au livrat ceea ce au indicat înainte de venirea în piaţă, uneori fiind foarte departe de estimările din memorandum-urile de listare, fapt ce afectează preţurile acţiunilor. Conform unei statistici realizate de noi la începutul lunii mai, mai mult de jumătate din emitenţii veniţi anul trecut în AeRO au raportat pentru 2021 profituri "sub aşteptări" sau "cu mult sub aşteptări", unele companii suferind chiar pierderi .

Acum urmează ca emitenţii să vină în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute în primele şase luni ale acestui an, ceea ce probabil va diferenţia suplimentar câştigătorii de companiile cu performanţe slabe.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. noroc cu mine consecvent pe OMV.......nu mai zic de pierderea marcata pe OMV la inceputul conflictui ca ma "aude" familia.....ma laud si eu la altii ca am doar castiguri, si voi continua sa critic Indicele AeRo si mai ales emitentul BRK, care il pompeaza Aurel sa poata face exit,ca e plin de BRK ,dar a disparut increderea cumparatorilor pe unii emitenti de la BVB

    1. Comportamentul pietei este ciclic, ceea ce este un lucru bun, intrucat totii participantii avem acum ocazia sa (re)invatam lectii utile.

      Guvizii, care ne bateam intre noi anul trecut pentru un loc pe liste la Plasament Privat, constatam acum ca 'onoarea' de a participa la PP este palida consolare pentru marea rosie din portofolii. 

      Antreprenorii care se listau cu ode si ovatii mediatice acum trebuie sa renunte (o perioada) la aroganta si sa munceasca mai mult inainte de a cere bani actionarilor in PP sau MCS. Cei care si-au vandut drepturile de preferinta in MCS facute anul trecut pe val, au insa acum ocazia sa-si recupereze procentele vandute anterior scump guvizilor prin viitoare programe tip SOP generoase si prea-putin transparente (cel putin, prin prisma alocarii per-capita sau a indicatorilor de performanta individuali in baza carora urmeaza a fi "premiati").

      Iar antreprenorii care au apucat sa plateasca consultanta de imagine in vederea iminentei listari, se afla acum intr-un real impas cu dezvoltarea afacerii bazata pe noi influxuri de bani, intrucat listarea pe aer-0 este amanata pe termen nedefinit, creditul bancar este tare scump, iar actionarii deja atrasi in afacere sunt mult mai dramuiti cu finantarea viitoare.  

      Daca vreuna este o afacere solida, cu un istoric în care a demonstrat că managementul poate să crească constant afacerea, are cunoștințe și experiență, nu vad de ce ar amână listarea. S-au strâns câteva milioane la Meta, care nu are nimic special. Bani și interes ar fi, dar nu se mai cumpara tot ce mișcă.

      acolo a fost ipo nu pp, diferenta e ca pp-ul suna elitist, domne numa 149 de guvizi, nu intra orice peasant

      cine este Aurel si mai cum?

      Aurel e un guvide care tine o pagina numita pompos "Pont bursier" Un fatalau care cere o suma mare de bani, fara acte că iti da el ponturi în privat. Culmea e că a și gasit ceva gusteri.

    Companiile de pe Aero sunt ca profil mai apropiate de investitiile de capital de risc. Doar cateva performeaza. Nu se intampla doar la noi, e un fenomen global. Ce sa mai spunem de Uipath, companie fara profituri dar umflata intr-un mod cam nesimtit si care s-a dus ca bolovanul la fund. Pentru Aero dusul rece e binevenit ca prea se vindea orice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb