Acţionarii Nuclearelectrica (SNN) au aprobat în adunarea generală extraordinară de ieri aprobarea achiziţiei de servicii de consultanţă (într-o structură integrată, respectiv consultanţă tehnică, pe probleme de mediu, financiară şi juridică) pentru efectuarea analizei de "due diligence" în vederea unei potenţiale preluări a liniei de procesare de la CNU Sucursala Feldioara, se arată într-un comunicat al emitentului transmis ieri bursei.
Planul de preluare parţială a uzinei Feldioara, una din cele două uzine ale Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), respectiv a liniei de procesare a octoxidului de uraniu, revine astfel în atenţia Statului Român, acţionarul majoritar al celor două societăţi, după ce în luna august a anului trecut li s-a prezentat acţionarilor o informare cu privire la rezultatul analizei comparative între varianta de instalare a unei linii noi de procesare la FCN Piteşti (fabrica proprie de combustibil nuclear) şi cea de preluare a liniei de procesare deja existente la CNU Feldioara.
Nuclearelectrica se aşteaptă ca anul acesta cheltuielile cu materiile prime să crească, "în principal creşteri de preţ pentru achiziţia şi procesarea uraniului", potrivit informaţiilor publicate de companie. Impactul asupra costurilor s-ar cifra la circa 17 milioane de lei.
Serviciile de consultanţă au fost achiziţionate în contextul în care, potrivit companiei, "în data de 19.07.2018, a fost publicată Legea nr. 193, care reglementează principiile privind asigurarea strategiei naţionale a României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat de către CNU. Conform prevederilor art. 2 alin. (4) din această lege, «Compania Naţională a Uraniului SA (CNU) are un drept exclusiv de a presta servicii de calificare, depozitare şi procesare a octoxidului de uraniu pe teritoriul României». Astfel, preluarea liniei de procesare de la CNU Sucursala Feldioara trebuie analizată şi din punct de vedere al încadrării în prevederile legis-lative şi, ulterior, al dreptului de utilizare a acesteia de către SNN, în condiţiile în care legea anterior citată instituie un monopol legal explicit al procesării U3O8 în pulbere sinterizabilă de UO2 în favoarea CNU", se arată într-un document al Nuclearelectrica. Legea nr. 193 a fost adoptată de Camera Deputaţilor în scopul salvării CNU, care are în prezent o situaţie financiară dificilă.
SNN a raportat pentru primele trei luni din acest an un profit net de 219,28 milioane lei, în creştere cu 23,9% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018, în condiţiile în care veniturile din exploatare au urcat cu 18,7%, până la 678 milioane de lei.
Evoluţia veniturilor a fost determinată de creşterea cu 23,5% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în primul trimestru al acestui an, la 242,29 lei/Mwh, în condiţiile în care, Nuclearelectrica a vândut, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2019, o cantitate de energie similară cu cea vândută în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2018, se arată în raportul companiei.
Compania are o valoare de piaţă la BVB de circa 3,19 miliarde de lei.