În afara Bucureştiului, s-au închiriat birouri moderne pentru 9.000 angajaţi în 2022, cu 22% mai mult decât în 2021

G.D.
Companii / 15 februarie 2023

În afara Bucureştiului, s-au închiriat birouri moderne pentru 9.000 angajaţi în 2022, cu 22% mai mult decât în 2021

Cele mai multe închirieri de birouri s-au realizat în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Braşov, potrivit analizei realizate de Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, tranzacţiile de închiriere birouri noi, relocare şi pre-închiriere au ajuns la o suprafaţă totală de 70.393 mp, cu 22% mai mult decât în 2021 (când au însumat 54.659 mp).

În 2022, împreună cu contractele de renegociere, în afara Capitalei s-au semnat contracte de închiriere cu o suprafaţă totală de 84.808 mp.

"Doar primele trei mari centre universitare Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara au acumulat 89% din totalul cererilor de spaţii de birouri moderne din afara Bucureştiului. Cele mai multe spaţii noi au fost închiriate în oraşul Iaşi, iar cele mai multe spaţii tranzacţionate, cu tot cu renegocieri au fost în Timişoara (37%). Oraşele care au avut în curs livrări de clădiri de birouri performante în 2022-2023 au înregistrat cele mai consistente creşteri faţă de anul precedent şi în numărul de tranzacţii, dar şi în volumul total de spaţii noi închiriate", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner- Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membra Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Bucureşti versus celelalte centre universitare:

În Bucureşti s-au închiriat de trei ori mai multe birouri noi decât în toate celelalte mari oraşe, la un loc. În Bucureşti, în 2022, s-au închiriat birouri noi, relocat şi pre-închiriat birouri cu o suprafaţă totală de 214.911 mp.

Ritmul de creştere a pieţei din Capitală a fost de 13% faţă de anul anterior, cu 9% mai puţin decât în restul ţării.

"Încă din primele luni ale acestui an, se înregistrează cereri de închiriere pentru spaţii de birouri moderne, din centrele universitare Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov.

În 2022, raportul între piaţa închirierilor din Bucureşti şi cea din celelalte oraşe a fost de 3/1, dar ne aşteptăm ca acest raport să scadă în timp. În primul rând, cererea venită din partea companiilor IT&C, care domină piaţa, urmăreşte continuu o extindere teritorială, în căutarea forţei de muncă din centrele universitare. Iar în al doilea rând, creşte oferta de spaţii noi moderne şi în celelalte oraşe.

În 2023-2024, în cele cinci oraşe din top - Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Craiova există în pipeline, clădiri de birouri moderne, care beneficiază de autorizaţii de construire cu o suprafaţă totală de circa 200.000 mp, cât se estimează că se va livra şi în Bucureşti", declară Bogdan Cange, Managing Partner- Business Development, la Fortim Trusted Advisors, membra Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Iaşiul a fost oraşul care a atras cei mai mulţi chiriaşi noi în 2022, după Bucureşti. În total, marile companii au închiriat şi pre-închiriat spaţii de birouri cu un total de 26.378 mp, ceea ce reprezintă 37% din totalul închirierilor din afara Bucureştiului. Cel mai mare merit al acestei performanţe i se datorează proiectului Palas Campus, aflat în construcţie şi care se estimează că se va livra în primul trimestru al acestui an. Printre viitorii chiriaşi se numără AMD, care a semnat un contract de pre-închiriere pentru o suprafaţă de 3.000 mp, Expleo, tot 3.000 mp, Preh România, 4.500 mp, Microsoft, cu o suprafaţă de 3.300 mp, subliniază sursa citată.

Timişoara a fost pe locul doi privind închirierile noi de birouri şi pe primul loc, dacă luăm în calcul renegocierile de birouri (contractele care au fost reînnoite după un ciclu sau două de închiriere). În Timişoara, anul trecut, s-a livrat UBC 0, un turn de birouri cu 17 etaje şi o suprafaţă totală de 32.000 mp, care face parte din proiectul mixed-use Iulius Town Timişoara. Printre viitorii chiriaşi ai acestui turn, care au semnat contract de pre-închiriere se numără ZF R&D Tech Center (2.800 mp), Amazon (3.320 mp).

Cluj-Napoca se află pe locul trei în topul cererii de birouri moderne, în 2022, după ce în 2021 a condus acest clasament. Printre companiile de birouri care au ales să se extindă în Cluj-Napoca în 2022 se numără HTEC, Accenture, Globant şi Brillio.

În Braşov, cei mai mulţi chiriaşi noi au optat pentru proiectele AFI Braşov şi Coresi Business Campus, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb