Producătorul de mobilier din lemn masiv Nord Arin, cu sediul lângă Piatra-Neamţ, a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri de 6,9 milioane euro, înregistrând o creştere a vânzărilor de 65% faţă de 2020. Extinderea distribuţiei globale a companiei pe pieţe noi şi consolidarea parteneriatelor de export existente au făcut posibilă creşterea cifrei de afaceri a Nord Arin în condiţii de piaţă imprevizibile, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, compania producătoare de mobilier premium are o capacitate medie de producţie de 1500 de piese de mobilier/ lună, iar categoria de produse cu cea mai ridicată pondere din total vânzări este reprezentată de mese, urmată de piese de mobilier destinate zonelor de living şi dining (comode, vitrine, baruri etc). Cea mai mare parte a producţiei ajunge în SUA şi Germania, iar de anul trecut compania exportă şi în Orientul Mijlociu, reluând totodată exportul pe Italia, una dintre pieţele consacrate ale companiei.
"2021 a adus o creştere importantă a cifrei de afaceri Nord Arin, susţinută pe de o parte de apetitul pieţei occidentale pentru mobilier de design, fabricat din lemn de esenţă tare, şi pe de altă parte, de investiţiile noastre permanente în noi capacităţi de producţie...Anul trecut, am reinvestit o parte importantă din profit în dotarea fabricii cu echipamente şi utilaje noi - aproximativ 350.000 euro, iar anul acesta continuăm cu noi investiţii pentru automatizarea fluxului de producţie şi introducerea de inovaţii în mobilier, atât din surse proprii, cât şi prin intermediul unor proiecte de finanţare", a declarat Viorel Creţu, CEO şi fondator Nord Arin.
Fabrica Nord Arin de lângă Piatra-Neamţ controlează toate etapele de producţie, de la design, proiectare şi uscarea cherestelei în uscătoarele proprii, până la etapele finale de finisaj şi controlul calităţii, având posibilitatea de a crea piese de mobilier elaborate ca execuţie şi flexibilitatea de a crea cu uşurinţă prototipuri noi, adaptate cerinţelor pieţei. În 2021, grupul de firme din Neamţ a depăşit 200 de angajaţi şi recrutează în continuare atât ingineri în industria lemnului şi operatori CNC, precum şi tâmplari, operatori pe utilaje de prelucrare a lemnului şi muncitori necalificaţi, care au oportunitatea de a se califica la locul de muncă.
"Industria mobilei nu se află într-o perioadă uşoară, având în vedere criza lemnului, majorările uriaşe de preţuri la materii prime şi utilităţi şi lipsa acută a forţei de muncă calificate, dar suntem pregătiţi să găsim soluţii şi să ne adaptăm timpurilor, pentru a menţine ritmul de creştere din ultimii doi ani şi în 2022", adaugă directorul general al companiei.
Nord Arin caută să atragă un număr cât mai mare de specialişti în industria lemnului, care îşi doresc să lucreze într-o companie românească cu perspective globale. În acest sens, producătorul de mobilier a legat parteneriate solide cu Universitatea Transilvania din Braşov şi cu Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi şi are o clasă de învăţământ profesional în sistem dual, însă aceste acţiuni nu reuşesc să acopere deficitul de ingineri şi muncitori calificaţi, care fie aleg oraşele mari, fie migrează spre domenii sezoniere în anumite perioade din an (construcţii, horeca etc.).
Mobilierul Nord Arin este fabricat din lemn de origine verificată, provenit de pe teritoriul României. În contextul dezvoltării politicii de sustenabilitate, anul trecut compania a finalizat instalarea unui sistem de module fotovoltaice pe depozitul de finite al unităţii sale de producţie de lângă Piatra-Neamţ - o investiţie proprie de 100.000 de euro, se arată în comunicat.