ÎN ANUL 2022 Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de 10,4%

S.B.
Bănci-Asigurări / 8 februarie 2023

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de 10,4%

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de două cifre (+10,4% faţă de sfârşitul anului 2021) în anul 2022.

Pe segmentul retail, BRD a înregistrat o producţie record de credite pentru locuinţe şi al doilea cel mai bun an pentru creditele noi de consum, cu aproape 7.5 miliarde RON credite noi acordate clienţilor persoane fizice în 2022.

Creditarea companiilor a înregistrat rezultate impresionante (+25,8% faţă de sfârşitul anului 2021) bazate pe o performanţă deosebită pe segmentul IMM-urilor (+43% faţă de 2021) şi pe o creştere notabilă a creditelor acordate marilor companii (+18,7%), în timp ce activitatea de leasing a înregistrat, de asemenea, un nivel ridicat (+15,1%). BRD a continuat să fie un participant activ în cadrul programului IMM Invest, oferind sprijin pentru peste 2.000 de IMM-uri eligibile, valoarea totală a creditelor aprobate în cadrul programului ajungând la 2 miliarde RON în 2022, +69% în comparaţie cu anul 2021.

BRD a inovat şi şi-a diversificat oferta de servicii cu o nouă structură specializată, Euromentor, construită pentru a-i sprijini pe antreprenori şi clienţii companii să acceseze fonduri europene.

Rezultatele aferente anului 2022 reconfirmă faptul că BRD este pregătită să finanţeze tranziţia sustenabilă, integrand principiile ESG în activitatea de creditare. Valoarea tranzacţiilor noi de finanţare sustenabilă realizate în 2022 a atins 215 milioane EUR, reprezentând un pas important către obiectivul strategic de 1 miliard EUR în finanţări sustenabile acordate până la sfârşitul anului 2025.

Baza de depozite a fost şi ea consolidată, depozitele companiilor crescând cu 17,2%, antrenate în special de clienţii companii mari. Depozitele retail au crescut (+3,1% faţă de 2021) într-un context competitiv şi tensionat din punctul de vedere al lichidităţii.

Avansând către un parcurs complet digitalizat al clienţilor săi, BRD a făcut progrese importante: fluxul 100% online de emitere a cardurilor de credit, accesibil prin intermediul site-ului BRD şi al aplicaţiei de mobile banking You BRD şi soluţia de plăţi instant oferită clienţilor persoane fizice (accesibilă 24/7 în You BRD).

Adoptarea digitală continuă să crească, peste 1 milion de clienţi alegând aplicaţia de mobile banking You BRD ca principal instrument financiar de zi cu zi (1,07 milioane de utilizatori la sfârşitul lunii decembrie 2022 faţă de 730.000 la final de decembrie 2021, +46%).

Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3.459 milioane RON, mai mari cu +11,7% faţă de anul 2021. Mediul macroeconomic a fost marcat de presiuni inflaţioniste puternice, o tendinţă accelerată de majorare a dobânzilor de piaţă şi o volatilitate crescută. În condiţiile unei activităţi comerciale foarte dinamice şi ale contextului ratelor dobânzii, venitul net din dobânzi a crescut cu 13,7% în dinamică anuală, fiind temperat de creşterea semnificativă a remunerării depozitelor clienţilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,4% în comparaţie cu 2021 datorită unui volum crescut al tranzacţiilor şi a producţiei dinamice de asigurări de sănătate, contrabalansând scăderea veniturilor din activitatea de administrare a activelor şi a comisioanelor aferente serviciilor de e-banking în condiţiile migrării clienţilor retail către aplicaţia de mobile banking, oferită gratuit, You BRD. Celelalte venituri au înregistrat o evoluţie pozitivă datorită avântului puternic al activităţilor de pieţe financiare.

Presiunea inflaţionistă asupra cheltuielilor operaţionale a fost vizibilă de-a lungul întregului an, însă creşterea costurilor a fost limitată de o disciplină riguroasă a cheltuielilor. Cheltuielile operaţionale au crescut cu 8,3% în comparaţie cu 2021, dacă excludem nivelul mai ridicat al contribuţiei la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie. Cheltuielile cu personalul (+8,5% faţă de 2021) au fost influenţate în mare măsură de efectul de preţ al creşterilor salariale şi de modificările altor beneficii în cadrul Contractului Colectiv de Muncă (în special tichetele de masă) şi prima excepţională pentru compensarea efectelor inflaţiei, sprijinind angajaţii noştri în contextul creşterii costului vieţii. Evoluţia celorlalte costuri oglindeşte în special cheltuielile mai ridicate cu serviciile externe, creşterea preţului energiei şi majorarea cheltuielilor legate de IT&C ce susţin procesul continuu, vizibil de digitalizare a parcursului clienţilor.

Profitul operaţional brut a atins 1.715 milioane RON (+14,3% faţă de 2021), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit datorită efectului favorabil al veniturilor (50,4% în 2022 vs 51,6% în 2021).

Calitatea activelor rămâne solidă, rata creditelor neperformante (NPL) fiind de 2,5% la finalul lunii decembrie 2022 (în scădere de la 3,1% în decembrie 2021), iar nivelul de acoperire cu provizioane la finalul anului, este unul confortabil, de 77%. Costul net al riscului pe întregul an 2022 a înregistrat o cheltuială de 95 milioane RON (faţă de o reluare în venituri de 146 milioane RON în 2021) influenţat de

contextul macroeconomic, în timp ce portofoliul neperformant a înregistrat recuperări susţinute şi un nivel scăzut de intrări nete în categoria neperformante.

În consecinţă, profitul net al Grupului BRD s-a ridicat la 1.337 milioane RON faţă de 1.319 milioane RON în 2021. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost de 15,9% (13,4% în 2021).

Poziţia de capital a BRD este solidă, cu o rată de adecvare a capitalului de 20,9% la nivel individual la finalul lunii decembrie 2022 (incluzând profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2022 şi recunoaşterea în întregime a rezervelor aferente altor elemente ale rezultatului global în fondurile proprii).

Consiliul de Administraţie al BRD a decis că acordarea de dividende din profitul anului 2022 nu va fi propusă pentru aprobare Adunării Generale a Acţionarilor. Această hotărâre este în concordanţă cu recomandările de prudenţă ale Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României. Având în vedere atât persistenţa unui risc ridicat de volatilitate, cât şi faptul că tratamentul temporar în privinţa recunoaşterii rezervelor din reevaluarea instrumentelor de datorie

contabilizate la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global în fondurile proprii nu se mai aplică începând cu 1 ianuarie 2023, această decizie a fost luată pentru asigurarea unei capacităţi suficiente de creditare în condiţiile respectării indicatorilor reglementari, pe bază permanentă, inclusiv în condiţii de stres sever.

În 2022, BRD a continuat integrarea principiilor ESG în activitatea sa.

Oferta a fost îmbogăţită cu credite verzi adresate clienţilor retail: creditele Expresso Verde şi Habitat Verde.

BRD a publicat prima ediţie a raportului său de sustenabilitate, Building Tomorrow, ce expune activităţile nefinanciare ale băncii. Prin acest raport şi prin noua sa platformă de sustenabilitate, Lumea9, BRD îşi propune să ofere o imagine de ansamblu asupra felului în care abordează sustenabilitatea şi să ajute la o mai bună înţelegere de către companii şi publicul larg a conceptelor şi termenilor legaţi de sustenabilitate.

În octombrie 2022, BRD a organizat la Bucureşti primul summit privind schimbările climatice- "Climate Change Summit", cel mai important eveniment pe teme de sustenabilitate organizat până acum în România. Cei 70 de speakeri din 15 ţări au fost urmăriţi, pe parcursul celor două zile ale evenimentului, de un public format din peste 1 milion de oameni. Beneficiind de aportul a numeroase grupuri de specialişti în sustenabilitate şi finanţare ecologică din întreaga lume, summitul îşi propune să devină cel mai important eveniment de soluţii climatice din Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, BRD a continuat să investească în domeniile pe care le sprijină în mod tradiţional, considerându-le esenţiale pentru viitorul societăţii româneşti: cultură (Scena9.ro), educaţie (Scoala9.ro, Alfabetar), ştiinţă şi tehnologie (BRD First Tech Challenge), sport (handbalul românesc) şi mediu (Fondul BRD pentru Păduri). Rezidenţa9, centrul cultural al BRD, a continuat să găzduiască evenimente, conferinţe, expoziţii dedicate creatorilor de cultură contemporană. Programul Alfabetar s-a dezvoltat în continuare, angrenând peste 100 de şcoli şi peste 550 de profesori. Platforma de educaţie tehnologică, Mindcraft Stories, a avut, în 2022, peste 400.000 de cititori, iar concursul BRD First Tech Challenge, ajuns la cea de-a şasea ediţie, a pătruns în 2022 în peste 20% din liceele din România.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De e ce sa dai vina pe BNR? Are BNR decizie in CA?

    Ce folos ca le-a mers bine, daca nu dau dividende?

    Pentru ce am investit in BRD? Ca sa primesc ceva palpabil inapoi. 

    1. Cumpara CAOR, vor da 2,3 lei pe actiune, prin reducerea capitalului social ! Randament de 70 % la pretul actual ! Si eu am BRD-uri, trebuie rabdare cu ele, la anul vor da iarasi doua ture, daca anu asta fac pauza

    "Baza de depozite a fost şi ea consolidată, depozitele companiilor crescând cu 17,2%, antrenate în special de clienţii companii mari. Depozitele retail au crescut (+3,1% faţă de 2021)" - corporatiile globaliste au cu 17,2% mai multi bani parcati in depozite, in timp ce gloata proletara are cu doar 3,1% mai multi. Rata de economisire tinde spre zero.

    Profitul cat e profitul? Netul?

    In rest, frumoase povesti! 

    BNR nu se aruncă aiurea! De ce face asta? Nu s-a consultat cu Parisul? Sigur da! Si-ar pierde credibilitatea dacă francezii decid totuși dividende! Ce să fie?

    Oare unde sunt banii de la Robor 8%(rate platite cu 60%) mai mari?

    Bursa=proiectia idealizata a lumii mizerabile in care traim!

    Ce departe as fi fost astazi daca investeam strict in imobiliare. Ca nu degeaba au inventat americanii acele investitii cu venit fix numite REIT- real estate investment trust. Ca sa stie omul cat primeste inapoi, ca e pe un an, pe luna, pe saptamana sau pe zi, macar nu mori prost ca atunci cand unii isi dau bonusuri grase si tu visezi in continuare la cai verzi pe pereti. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb