Moneda Rusiei, rubla, s-a depreciat ieri, pentru a patra zi la rând, pe pieţele externe, în aşteptarea unor noi sancţiuni îndreptate de Occident către Moscova, pe fondul tensiunilor din Ucraina.
Ieri, Uniunea Europeană se pregătea să stabilească noi sancţiuni împotriva Rusiei, care să privească sectorul finanţelor, cel al apărării şi domeniul energetic, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin susţine separatiştii din Ucraina. În ziua precedentă, liderii Statelor Unite, ai Germaniei, Franţei, Marii Britanii şi Italiei au lăsat deoparte diferenţele de opinii în privinţa înăspririi sancţiunilor, concluzionând că, acum, comunitatea internaţională "trebuie să impună noi costuri Rusiei".
Rubla a scăzut cu 0,6% ieri, la ora 10:52, pe piaţa din New York, ajungând la 35,72 unităţi/dolar. Anterior, rubla coborâse la 35,75 unităţi/dolar, cel mai redus curs din 5 mai până în prezent.
Faţă de moneda europeană, rubla a pierdut 0,4%, ajungând la 47,91 unităţi/euro. Totodată, moneda Rusiei s-a depreciat cu 0,2% faţă de un coş al băncii centrale de la Moscova, alcătuit din dolar şi euro, consemnând un nivel de 41,1759 unităţi.
Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima că tensiunile geopolitice vor avea un impact negativ substanţial asupra Rusiei.
William Murray, oficial al FMI, a declarat: "În mod evident, există sancţiuni recente împotriva Rusiei, în special cele stabilite de Statele Unite, care semnalează o escaladare a tensiunilor geopolitice şi care ar putea avea un impact negativ substanţial asupra economiei Rusiei".
FMI estimează o creştere a economiei Rusiei de circa 0,2% în 2014.
Schimburile comerciale UE-Rusia au însumat 336 de miliarde de euro (451 miliarde dolari) în 2013.