ÎN CADRUL OFERTEI SECUNDARE, Vimetco şi Conef vizează vânzarea a 54% din acţiunile Alro

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2018

Vimetco şi Conef vizează vânzarea a 54% din acţiunile Alro

Preţul maxim de subscriere pentru investitorii de retail este de 6,18 lei/titlu, cu 71,19% peste cel din data de 26 iunie

Ieri, cotaţia ALR a urcat cu 14,96%, rămânând fără ofertă, în sistemul bursei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul de ofertă publică secundară de vânzare pentru acţiunile Alro (ALR), operaţiune prin care Vimetco NV, acţionarul majoritar al combinatului din Slatina, împreună cu firma Conef, acţionar minoritar, vizează înstrăinarea a 383,79 milioane de titluri ALR, reprezentând 53,77% din capitalul social al companiei, informează emitentul printr-un raport remis bursei.

Investitorii de retail trebuie să subscrie la preţul maxim din ofertă, de 6,18 lei/titlu, cu 71,19% peste cel de închidere din şedinţa din data de 26 iunie, în timp ce pentru tranşa investitorilor instituţionali acţiunile pot fi subscrise la orice preţ, până la cel maxim, inclusiv. Astfel, la preţul maxim, este posibil ca vânzătorii să atragă 2,37 miliarde de lei (circa 508,7 milioane de euro).

Ieri, cotaţia ALR a urcat cu 14,96%, până la 4,15 lei/unitate, acţiunile emitentului rămânând fără ordine de vânzare, în sistemul de tranzacţionare al bursei.

Oferta, care se va derula în perioada 2 iulie - 16 iulie, nu prevede un preţ minim. Pasul de preţ aferent subscrierilor pentru acţiuni oferite, realizate de investitorii instituţionali, este de 0,05 lei, informează emitentul.

Intermediarii ofertei sunt Deutsche Bank şi UBS Investment Bank, în calitate de coordonatori globali, în timp ce grupul format din Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, BT Capital Partners, Raiffeisen Centrobank şi Banca IMI S.p.a, vor opera ca manageri asociaţi.

În anul 2011, Vimetco şi Conef au amânat oferta de vânzare pe care doreau să o deruleze pentru 21% din acţiunile Alro, cei doi acţionari invocând, atunci, lipsa condiţiilor favorabile de piaţă.

Începând cu 2002, grupul a investit aproximativ 412 milioane de dolari pentru a dezvolta şi menţine capacitatea de producţie a aluminiului primar şi procesat.

Grupul Alro a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 125 de milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei aprecieri a cifrei de afaceri cu 10%, până la 749 de milioane de lei.

Anul trecut, producătorul de aluminiu a obţinut un profit net de 391 milioane de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din 2016, când rezultatul net a fost de 72 de milioane de lei.

Veniturile au urcat de la 2,3 miliarde de lei în anul 2016, la 2,73 miliarde de lei în anul trecut, în timp ce rezultatul operaţional EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a crescut de la 292 milioane de lei în 2016, la 566 milioane de lei în 2017.

Anul trecut, acţiunile producătorului de aluminiu au avut un randament de 187,54%, incluzând şi dividendul de 0,09417 lei/titlu.

În prezent, Grupul Vimetco NV, înregistrat în Olanda şi controlat de miliardarul rus Vitali Machitski deţine 84,19% din producătorul de aluminiu, în timp ce Conef are o participaţie de 3,77%, iar Fondul Proprietatea (FP) deţine 10,21% din emitent, restul de 1,83% fiind free-float.

La preţul de închidere de ieri a acţiunilor ALR la bursă, valoarea de piaţă a producătorului de aluminiu din Slatina este de 2,96 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. De ce as cumpara la un pret enorm fata de cotatia din piata?

    Pretul de 6,18 este maxim si aici pot subcrie investitorii de retail.

    Daca vine un institutional cu o oferta prin care sa subscrie integral la 2 lei, la 2 lei se va face tranzactia. Au fost si altii care au facut IPO la un pret mult supraevaluat si au luat-o in freza. 

    Pretul de subscriere pentru retail de 6,18 este pretul final la care se dau actiunile sau va fi pretul de pe transa investitorilor institutionali ?

    La 6,18 lei nu ar cumpara absolut nimeni vreo actiune. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb