Argentina şi conducerea "Repsol" SA au ajuns la un acord privind despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari ca urmare a naţionalizării companiei energetice YPF, la care grupul petrolier spaniol era acţionar majoritar.
Acordul vine după doi ani de dispute între cele două părţi. În aprilie 2012, preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, anunţa că statul va prelua acţiunile deţinute de "Repsol" la YPF, acuzând societatea spaniolă că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol. Anterior deciziei de naţionalizare, companiei i-au fost retrase concesiunile petroliere din mai multe provincii argentiniene, pe motiv că aceasta nu ar fi investit suficient.
Dar "Repsol" susţine că a realizat investiţii de 20 de miliarde dolari în Argentina. Compania, care deţinea 51% din YPF, a cerut în instanţă despăgubiri de 10,5 miliarde de dolari. Deşi compensaţiile de cinci miliarde de dolari obţinute acum reprezintă jumătate din suma cerută de "Repsol", compania spaniolă susţine că acestea îi vor întări situaţia financiară.
"Cred că după doi ani am ajuns la un acord convenabil asupra problemelor legate de naţionalizarea YPF, iar acest fapt este pozitiv. Din punct de vedere financiar, am intrat într-o nouă etapă, în care suntem mai puternici", a afirmat preşedintele "Repsol", Antonio Brufau.
Acordul dintre părţi trebuie aprobat de acţionarii "Repsol" şi de Parlamentul Argentinei. Ca parte a înţelegerii, "Repsol" a acceptat să renunţe la procesele împotriva statului argentinian.
Argentina are nevoie de bani străini ca să-şi dezvolte zăcămintele, însă investitorii internaţionali au fost reticenţi din cauza ameninţărilor legale lansate de "Repsol" în urma naţionalizării YPF.