ÎN CIUDA NEGOCIERILOR CU SUA Coreea de Nord a continuat să producă arme nucleare

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2019

Coreea de Nord a continuat să producă arme nucleare

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-Un va avea loc pe 27-28 februarie la Hanoi, Vietnam

Coreea de Nord a continuat să producă combustibil nuclear, în ciuda negocierilor de denuclearizare purtate cu SUA, şi este posibil să fi produs destul în 2018 pentru a-şi fi adăugat până la şapte focoase nucleare în arsenalul său, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Securitate Internaţională şi Cooperare al Universităţii din Stanford cu doar câteva săptămâni înaintea unei noi întâlniri între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, arată Reuters.

Potrivit studiului, decizia Coreei de Nord de a îngheţa testele nucleare şi balistice din 2017 încoace se traduce printr-o diminuare a ameninţării pe care o reprezintă, în momentul de faţă, arsenalul Phenianului pentru securitatea naţională a SUA, în comparaţie cu sfârşitul respectivului an, când liderii celor două ţări s-au ameninţat reciproc în repetate rânduri.

Totodată, conform lui Siegfried Hecker, unul dintre autorii studiului şi fost director al Laboratorului de Armament Los Alamos al SUA, deşi aparatura de producţie de uraniu şi plutoniu, principalele materiale pentru producţia de focoase nucleare, a fost păstrată de regimul lui Kim Jong-Un şi în 2018, autorităţile de la Phenian au încetat testările rachetelor balistice intercontinentale în urmă tratativelor purtate de Coreea de Nord cu administraţia preşedintelui american Donald Trump.

În 2017, echipa condusă de Hecker a estimat anvergura arsenalului Coreei de Nord la 30 de focoase nucleare, numărul crescând până la 37 la momentul realizării studiului.

Siegfried Hecker a precizat pentru Reuters: "Pericolul nu depinde numai de combustibilii nucleari, ci şi de capacitatea de proiectare, testare şi mai ales de funcţionarea rachetelor. Când au decis să încheie testele nucleare, aceste primejdii s-au estompat", adăugând: "Când iau în considerare întreaga perspectivă, Coreea de Nord este acum mai puţin periculoasă decât era la sfârşitul lui 2017, în ciuda faptului că ar fi făcut materiale nucleare pentru încă cinci sau şapte arme nucleare".

Experţii de la Stanford au mai precizat în raport că evaluarea lor este că "Phenianul nu poate livra un focos nuclear pe ţărmul Statelor Unite", deşi Hecker a precizat că armele nucleare ale Coreei de Nord reprezintă o ameninţare serioasă pentru Japonia şi Coreea de Sud.

Acesta a mai spus că este de înţeles că Phenianul şi-a continuat activitatea de producţie de arme, având în vedere că nu a ajuns la niciun acord specific în ultimele discuţii cu Statele Unite în acest sens.

Secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat în luna iulie în cadrul unor audieri din Congresul american că Phenianul continuă să producă combustibil nuclear, în ciuda angajamentului de a se denucleariza, chiar dacă a susţinut că administraţia Trump progresează în discuţiile cu Coreea de Nord.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a promis în cursul întâlnirii cu Donald Trump din luna iunie să poarte discuţii cu Washingtonul în sensul denuclearizării peninsulei coreene, analiştii estimând că printre posibilele concesiuni pe care le doreşte Phenianul de la SUA se numără retragerea celor 28.500 de soldaţi americani din Coreea de Sud şi renunţarea la sancţiunile internaţionale aplicate Coreei de Nord de către Statele Unite.

Reprezentantul Special al Statelor Unite pentru relaţiile cu Coreea de Nord, Stephen Biegun, a purtat săptămâna trecută discuţii timp de trei zile la Phenian pentru a pregăti al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-Un, care va avea loc pe 27 şi 28 februarie la Hanoi, capitala Vietnam.

Donald Trump a descris ultimele discuţii drept "foarte productive", deşi Departamentul de Stat nu a oferit detalii despre vizita lui Biegun, deşi acesta şi omologul său nord-coreean au decis să mai poartă o rundă de discuţii înaintea summitului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb