ÎN CONDIŢIILE CREŞTERII CHELTUIELILOR ÎNTR-O MĂSURĂ MAI MARE DECÂT VENITURILE Banca Transilvania - profit cu doar 3% peste cel din 2017

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 februarie 2019

Banca Transilvania - profit cu doar 3% peste cel din 2017

Declin de 3,7% al preţului acţiunii TLV, în şedinţa de ieri

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Piaţa avea aşteptări ceva mai mari de la Banca Transilvania, ţinând cont că rezultatele includ şi fuziunea cu Bancpost, de unde şi reacţia negativă a cotaţiei"

Banca Transilvania (TLV), cel mai lichid emitent tranzacţionat la bursa noastră, a raportat un profit net preliminar la nivel de bancă de 1,219 miliarde de lei, în anul recent încheiat, cu 2,82% peste cel obţinut în 2017, în timp ce valoarea activelor a urcat cu 24,99%, la 74,118 miliarde de lei, faţă de cele 59,3 miliarde de lei de la finalul anului 2017, în condiţiile în care în 2018 a avut loc integrarea prin fuziune a Bancpost.

A fost un rezultat care a dezamăgit investitorii, în condiţiile în care ieri, cotaţia TLV a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,876 lei, cu 3,7% sub referinţa din ziua anterioară, pe fondul unei valori tranzacţionate totuşi modeste, de aproape 5,3 milioane de lei, cu mult sub rulajele obişnuite pe care le înregistrează instituţia din Cluj la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a transmis: "În opinia mea, piaţa avea aşteptări ceva mai mari de la Banca Transilvania, poate o creştere de cel puţin 10% a profitului faţă de cel obţinut în 2017, ţinând cont că rezultatele includ şi fuziunea cu Bancpost, de unde şi reacţia negativă a cotaţiei TLV de astăzi (n.r. ieri). Este adevărat că activele şi veniturile s-au apreciat, dar cheltuielile au crescut într-un ritm mai mare, astfel încât profitul obţinut a fost sub aşteptări". Totuşi, directorul de la Goldring consideră că pentru acest an Banca Transilvania îşi va reduce cheltuielile, pentru că va putea să îşi optimizeze o serie de costuri, ca urmare a absorbţiei Banc­post, de plidă cele cu punctele de vânzare.

"În continuare situaţia este în aer, pentru că nu ştim cum vor arăta în final măsurile din Ordonanţa 114. Personal, cred că taxa aplicată băncilor va fi redusă, poate undeva în intervalul 0,4% - 0,6% pe an din activul băncilor, din care se vor scădea titlurile de stat deţinute de acestea, împreună cu reducerea marjei dintre dobânda acordată de bănci la depozite şi cea percepută la credite. Forma actuală a taxei presupune ca statul să taxeze inclusiv banii cu care băncile îl împrumută. Nu cred că măsura poate rămâne în forma asta", a spus Dragoş Mesaroş, adăugând: "Personal, consider că, pentru următoarele două, trei săptămâni până la o lună, adică până când cred că se va clarifica situaţia legată de Ordonanţă, cotaţia TLV va stagna sau chiar va scădea.

Bineînţeles că, pe termen mediu, evoluţia preţului acţiunii va depinde foarte mult de forma pe care o va avea Ordonanţa".

La rândul său, Maria Vlad, analist de investiţii în cadrul BRK Financial Group, ne-a transmis: "Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2018 publicate în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) de Banca Transilvania demonstrează faptul că fuziunea cu Bancpost a fost favorabilă, valoarea activelor totale ale băncii pentru finalul anului 2018 fiind cu 25% peste cea înregistrată la finalul anului 2017.

Consider că propunerea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune pentru anul în curs oferă investitorilor un randament destul de atractiv de aproximativ 9% (calculat la preţul de închidere din data de 26 februarie 2019).

Având în vedere schimbările legislative din ultima perioadă, consider că anul 2019 este privit ca fiind un an al controverselor, cel puţin până la concretizarea normelor de aplicare a OUG 114/2018. Aşadar, aceste inadvertenţe legislative vor contribui la creşterea volatilităţii din piaţă, respectiv a evoluţiei preţului din piaţă a acţiunilor TLV".

La nivel de grup, activele Banca Transilvania au ajuns, la finele anului trecut, la 77,88 miliarde de lei, cu 30,23% peste cele de la finalul anului trecut, în timp ce creditele acordate clienţilor au crescut cu 25,67%, până la nivelul de 38,02 miliarde lei.

Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, cu 33,16% mai mari decât cele înregistrate la data de 31 decembrie 2017, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat, la finalul anului trecut, la aproape 2,75 miliarde de lei, cu 45,42% peste cele obţinute în 2017, în timp ce veniturile operaţionale au urcat cu 35,28%, până la 3,94 miliarde de lei.

Avansul veniturilor a fost contrabalansat de o dinamică mai mare a cheltuielilor, cele operaţionale înregistrând o creştere de 40,82%, până la 2,03 miliarde de lei, în condiţiile majorării tuturor categoriilor de cheltuieli.

Cele cu personalul au urcat cu 39,55%, până la 1,06 miliarde de lei, cheltuielile cu amortizarea au fost mai mari cu 29,99%, atingând nivelul de 162,51 milioane de lei, în timp ce la categoria "alte cheltuieli operaţionale", s-a înregistrat o majorare de 44,99%, până la 807,26 milioane de lei.

Pe de altă parte, Grupul Banca Transilvania a înregistrat un câştig de 160,08 milioane de lei din cumpărarea Bancpost şi a celorlalte entităţi achiziţionate de la Eurobank.

Profitul net consolidat al Grupului BT s-a ridicat, la finalul anului trecut, la 1,257 miliarde de lei, cu 1,18% pes­te cel al anului trecut.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%.

Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă este inclus profitul, aceasta este de 21,53%.

În ianuarie 2018, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanţări pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la "BB+', cu perspectiva stabilă, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul "bb+'.

Valoarea de piaţă de instituţiei de credit din Cluj este de 9,03 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. "În continuare situaţia este în aer" este tot ce merita publicat aici. restul e copy paste din raport preliminar plus o presupusa ajustare de taxa pe active si alta presupusa evolutie de pret pe termen scurt. nimic utilizabil, pierdere de timp si spatiu.

    ... e groasa rau ... adica randamet dividend brut numai de 8% ?!? pe jumatate fata de anii trecuti cand se dadeau si actiuni gratuite ... nasol ... nu mai merita sa tii in portofoliu TLV ... va scadea la valoarea nominala

    sau chiar mai jos ! 

    1. Probabil vor da și acțiuni gratuite ca de obicei.

      Se vor da si dividende gratuite in contul profitului capitalizat.

      cu siguranta scade va ajunge jumatatea valorii nominale, e de vandut ce mai. toti marii investitori cumpara tlv si vi si tu sa-ti dai cu presupusul. ce are ma randamentul de 8%? nu-i bun? cat ai vrea tu sa fie avand in vedere ce se intampla in romania in ultima vreme?

      Corect!

    ... marsul triumfal spre o valoare sub valoarea nominala ... postacii se chinuie sa scrie tot felul de aberatii si nu recunosc prabusirea iminenta a cotatiei TLV ... a se vedea cu cat a scazut TLV in ultima perioada ...

    1. Fără TLV cam punem cruce pe BVB. Dacă se da ordonanța în forma actuala e jale. O prostie fără margini. Sa vezi atunci ce o sa le para rau și nu vor mai ști ce sa facă ca sa dreagă situația. Prea târziu.

      REALITATEA ESTE CA CEI CARE CONDUC ACUM TARA FIE SUNT NISTE HABARNISTI FIE LUCREAZA,DIRIJAT,PENTRU PRABUSIREA ECONOMIEI NOASTRE .CE FACE ASA ZISUL CSAT? CAT TIMP NU IA MASURI DE SALVGARDARE , ESTE COMPLICE.AICI IL INCLUD SI PE KLAUS IOHANIS.IN REST, ANALIZELE DIVERSILOR SPECIALISTI REPREZINTA "FRECTIE"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb