Grupul BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a înregistrat un profit net record de 1,56 milioane de lei în 2018, în creştere cu 10,6% faţă de cel obţinut anul anterior, rezultatul net excluzând elementele nerecurente fiind în creştere cu 23,6% în comparaţie cu cel din 2017, ca urmare a îmbunătăţirii performanţei operaţionale şi a costului net al riscului pozitiv, a precizat, ieri, Francois Bloch, directorul general al instituţiei bancare în cadrul unei conferinţe de presă.
Rentabilitatea capitalurilor proprii s-a situat la 20,8% în 2018, în creştere faţă de cea din anul anterior, de 20,1%, BRD menţinând rata de adecvare a capitalului la un nivel de 21,1%, la sfârşitul anului tocmai încheiat, potrivit CEO-ului companiei.
La nivel de bancă, BRD a obţinut, în anul trecut, un profit net de 1,54 miliarde de lei, cu 12% peste cel din 2017.
Consiliul de Administraţie al băncii propune acţionarilor pentru şedinţa din data de 18 aprilie distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 1,64 lei care, raportat la preţul de închidere acţiunii BRD din data de 6 februarie, de 11,5 lei, oferă un randament brut de 14,26%.
Venitul net bancar al Grupului BRD a ajuns la circa 3,12 miliarde de lei, accelerând cu 11,9% faţă de anul trecut, în contextul unei contribuţii pozitive din partea tuturor categoriilor de venituri. Veniturile nete din dobânzi au avansat cu 15,7% faţă de anul precedent, reflectând creşterea volumelor, atât ale creditelor cât şi ale depozitelor şi mediul favorabil al dobânzilor. Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,5% faţă de anul precedent, în principal datorită evoluţiei dinamice a activităţii pe segmentul cardurilor şi a serviciilor de depozitare şi custodie, precum şi creşterii volumelor de tranzacţii.
Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,489 miliarde de lei, înregistrând doar o creştere marginală faţă de anul precedent, de 1,1% , reducerea contribuţiilor cumulate la Fondurile de Garantare şi de Rezoluţie aproape compensând cheltuielile mai mari cu personalul (+3,9%, faţă de anul precedent, determinate de ajustări de salarii şi alte beneficii, într-o piaţă de muncă tensionată) şi creşterea costurilor IT, sub impactul investiţiilor aferente programului de transformare.
În aceste condiţii, rezultatul operaţional brut al grupului bancar a crescut cu 24% faţă de anul 2017.
Indicatorul credite nete/depozite a fost de 67,2%, la sfârşitul lui 2018 (+1,1% puncte procentuale). Indicatorul cost/venit la nivel de Grup a atins nivelul de 47,8% în 2018, în scădere cu 5,1% faţă de anul precedent.
În ceea ce priveşte profilul de risc al portofoliului de credite, Francois
Bloch a declarat: "Continuăm să îmbunătăţim calitatea portofoliului băncii, astfel că rata creditelor neperformante a ajuns la 4,6% în luna decembrie a anului 2018, sub 5% pentru prima oară de mai mulţi ani încoace, faţă de 7% înregistrat în anul anterior, (...) începând să conveargă către nivelul european, de 3,6%".
Rata de acoperire a creditelor neperformante a rămas la un nivel adecvat, se arată în raportul financiar al companiei, la 74,2% la finalul lunii decembrie 2018, neschimbată în comparaţie cu sfârşitul anului precedent.
Costul net al riscului pozitiv a fost de 230 milioane de lei, faţă de 360 milioane de lei în 2017, determinat de recuperări din portofoliile de credite neperformante şi controlul bun al riscului la acordarea de noi credite.
BRD arată că piaţa creditării din ţara noastră a crescut cu 7,4%, în termeni nominali, la sfârşitul anului 2018, în principal ca urmare a cererii populaţiei, creşterea volumelor pe segmentul companiilor accelerând la sfârşitul anului.
Potrivit băncii, această evoluţie reflectă situaţia macroeconomică din ţara noastră, unde creşterea economică a fost determinată în cea mai mare parte de consumul privat, investiţiile rămânând la niveluri mai slabe.