ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE BĂNCILE "S-AU LEPĂDAT" DE NEPERFORMANTE LA CEREREA BNR 10.000 de restanţieri au dispărut din bilanţurile băncilor, doar în decembrie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 februarie 2015

Peste 9.000 dintre debitorii cu restanţe care au ieşit în decembrie din bilanţurile instituţiilor bancare erau persoane fizice

În jur de 10.000 de debitori cu restanţe la bănci au dispărut din bilanţurile băncilor doar în luna decembrie 2014, după cum arată datele postate pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR). Din acest total, 9.120 de debitori sunt persoane fizice.

Statisticile BNR arată că, în ultima lună a anului trecut, numărul total al debitorilor cu restanţe la bănci se ridica la 198.831, de la 208.897 în noiembrie şi, respectiv, 215.422 în ianuarie.

Aceste mişcări din piaţa bancară au avut loc în condiţiile în care Banca Centrală a solicitat în mai multe ocazii instituţiilor financiare să-şi provizioneze, cu până la 90%, atât creditele neperformante acordate persoanelor fizice, cât şi împrumuturile date societăţile care au intrat în insolvenţă.

La începutul lunii decembrie, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, spunea că, până la finalul lunii septembrie, doar patru bănci din întregul sistem bancar au respectat recomandarea Băncii Centrale să-şi provizioneze expunerile pe companiile aflate în insolvenţă.

Zilele trecute, domnia sa ne-a precizat că reprezentanţii BNR încă centralizează datele, în vederea identificării băncilor care au respectat cerinţa Băncii Naţionale.

Potrivit şefului Supravegherii de la BNR, bancherii spun că una din şapte firme intră în insolvenţă şi doar 2% dintre acestea reuşesc să se redreseze, iar restul intră în faliment.

"Într-o statistică pe care a făcut-o un departament din BNR, s-a concluzionat că, din expunerile pe care le au pe firme intrate în insolvenţă, băncile nu reuşesc să recupereze decât undeva între 6% şi 7%", a explicat domnul Cinteză, în decembrie.

Domnia sa a mai spus că băncile au optat pentru scoaterea din bilanţ a creditelor neperformante şi nu pentru ştergerea acestora (write off), astfel încât să nu renunţe definitiv la creanţele pe care le au de recuperat.

Mai multe bănci au vândut, anul trecut, credite neperformante, cu discounturi de până la 98%. Referitor la acest aspect, Nicolae Cinteză ne-a spus, în noiembrie 2014: "Este foarte bine că împrumuturile neperformante se vând şi cu astfel de discounturi, pentru că piaţa imobiliară este moartă. Trebuie să recunoaştem că nu sunt tranzacţii pe piaţă. Acest lucru mai înseamnă că băncile îşi asumă pierderile din astfel de credite".

Domnia sa ne-a precizat că "sunt bănci care au făcut deja write-off pur, respectiv şi-au scos din bilanţ anumite credite şi şi-au anunţat clienţii că au fost iertaţi de datorie".

Ca urmare a provizioanelor făcute anul trecut, un număr de 23 de bănci au înregistrat pierderi de 6,2 miliarde lei, în 2014.

Totalul creditelor în sold şi angajamentelor bancare se ridica, la finalul anului trecut, la circa 315 miliarde lei, de la aproximativ 307 miliarde lei, în ianuarie 2014.

Creditele destinate persoanelor fizice însumau, în decembrie 2014, peste 104 miliarde lei (acestea se ridicau la 100,66 miliarde lei, la sfârşitul lunii ianuarie 2014).

Sumele datorate băncilor de persoanele fizice şi juridice ajungeau la 261,8 miliarde lei, la sfârşitul lui 2014 (de la 258 miliarde lei, la începutul anului).

Din această sumă, 31,35 miliarde lei reprezentau restanţele debitorilor. Acestea au fost în scădere, de la 32,57 miliarde în noiembrie şi 32,17 miliarde lei, în ianuarie.

Număr debitorilor (persoane fizice şi juridice), era, la finalul lui 2014, de 921.795, de la 899.666, în prima lună a anului trecut.

În decembrie, sumele datorate de debitorii în reorganizare se cifrau la 1,34 miliarde lei, companiile aflate în această procedură având restanţe de peste 1 miliard de lei (în ianuarie, restanţele societăţilor în reorganizare erau de 558 milioane lei).

Debitorii în insolvenţă datorau aproape 8,5 miliarde lei, la sfârşitul anului trecut, sumele restante ale companiilor în insolvenţă fiind de peste 7 miliarde lei, la data analizată.

Companiile în faliment datorau băncilor, la data respectivă, 6,2 miliarde lei, având restanţe de peste 6 miliarde lei.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, creditele bancare acordate acestora aveau o valoare de 104 miliarde lei. Dintre acestea, 31,4 miliarde au fost acordate în lei, 62 miliarde echivalent lei - în euro, 373 milioane echivalent lei - în dolari şi în jur de 10 miliarde echivalent lei - în alte valute.

Totalul sumelor datorate de debitorii persoane fizice se ridica, în decembrie, la 89 miliarde lei, sumele restante fiind de 6,32 miliarde lei.

Numărul debitorilor persoane fizice era, la final de decmbrie, de 824.870, cei cu restanţe totalizând 169.061 de persoane, de la 183.282 în noiembrie şi 178.181 în ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb