ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI: Este necesar ca statele membre să pregătească un sistem unic de acţiune la nivelul UE

C.B.
Miscellanea / 22 aprilie 2020

Traian Băsescu

Traian Băsescu

În contextul pandemiei de coronavirus, este necesar ca statele membre ale UE să pregătească un sistem unic de acţiune, coordonat de Comisia Europeană (CE), care să asigure diminuarea numărului de victime omeneşti, continuarea activităţilor economice şi creşterea încrederii populaţiei în capacitatea Uniunii de a gestiona astfel de crize, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Este necesar ca statele membre sa pregătească un sistem unic de acţiune la nivelul UE, convenind că sistemul se va afla în coordonarea CE (...). Esenţială este aplicarea soluţiilor organizatorice care să asigure diminuarea numărului de victime omeneşti, continuarea activităţilor economice şi creşterea încrederii populaţiei în capacitatea Uniunii de a gestiona pandemiile", a scris miercuri europarlamentarul pe pagina de Facebook.

Potrivit lui Băsescu, CE ar trebui să întocmească şi să finanţeze o strategie de implementare a unor programe care să vizeze creşterea capacităţii industriale a UE de a produce echipamente şi materiale medicale, în cantităţi suficiente pentru a acoperi nevoile statelor membre în momente de criză pandemică, fără a apela la importuri extracomunitare.

În opinia sa, CE va trebui să crească flexibilitatea sistemului medical european pentru a-şi ridica în scurt timp capacitatea de internare şi tratare a tuturor bolnavilor în momente de criză pandemică, iar prin programe de cercetare se va realiza reducerea gradului de dependenţă de importuri a industriei farmaceutice a UE şi, acolo unde nu este posibil din lipsa unor materii prime, "CE va finanţa şi va constitui rezerve pentru cel puţin luni".

Europarlamentarul a mai afirmat că CE trebuie să asigure creşterea capacităţii sistemelor medicale de a amplasa rapid capacităţi spitaliceşti mobile, autonome, pentru tratarea tuturor oamenilor afectaţi de epidemii/pandemii cât mai aproape de focarul de infecţie.

Băsescu a mai propus creşterea capacităţii armatelor UE de a pune la dispoziţia sistemelor medicale a statelor membre spitale mobile de campanie care să poată fi dislocate şi amplasate oriunde este nevoie pe teritoriul UE şi pregătirea corpului medical militar al statelor membre pentru a participa şi a se integra rapid în sistemele publice de sănătate în cazul unor pandemii/epidemii.

Potrivit acestuia, statele membre NATO vor asigura, în următorii ani, cheltuirea a 2% din PIB pentru nevoile armatei prin investiţii în sistemele medicale militare, sisteme care trebuie sa fie convertibile şi compatibile cu sistemele civile.

"Se vor aloca resurse financiare suficiente pentru cercetare în vederea creării de vaccinuri prin care sa fie imunizată populaţia UE, dar şi pentru a fi puse la dispoziţia statelor sărace (...). Comisia va constitui stocuri de rezervă cu medicamente, echipamente şi materiale sanitare care sa poată fi utilizate în primele zile ale pandemiei, până când industria îşi va creşte capacitatea de producţie la nevoile statelor membre. Finanţarea rezervelor se va face din bugetul UE. În sistemul de planificare a resurselor materiale şi financiare, CE va avea în vedere şi nevoile ţărilor candidate şi a ţărilor din Parteneriatul Estic", a mai afirmat Traian Băsescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...asa a grait petrov!! oare "democratii'" din vest se simt confortabil alaturi de turnatorii jegosi ai securitatii comuniste? se pare ca da...

    1. Păcat { nr. 1} că românimea nu a votat proclamația de la Timișoara în special punctul 8 de la Timișoara. Păcat { nr. 2} că presa scrisă, audio, video, de șanț, etc. îl mai dă pe hoțul de vapoare . Păcat { nr. 3.}că acestor rebuturi umane nu li se pun un prea meritat FERMOAR la GURIȚĂ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb